Lako i brzo  |  Početna

YouTube facebook

Miloš Lazin, reditelj
i glumica Julija Duni /Pariz/

Jedan pozorišni eksperiment

"Dragi Dragane,

Rubrika “Brzo i lako po sajtu”, je super; prava stvar!
Najlepše ti hvala na uvrštavanju naše predstave na tvoj sajt!!! U prilogu ćeš naći kratak opis predstave: Procijepi Asje Srnec-Todorović, afirmisane zagrebačke autorke srednje generacije (Mrtva svadba, Dodir, Odbrojavanje), bi se mogli svrstati u “postdramski teatar”; niz od 34 naizgled nepovezana “teksta” (monologa?). Povezuje ih tematika: svaki je posvećen jednoj od fantazmi smrti, onih koji nas prate, verovatno, celog života, u koje upisujemo svoje strahove, ali kojima i “gradimo” svojevrsni mehanizam odbrane – od sopstvene smrti.
Tekst je proizveden, na francuskom (pisan po “narudžbi” Miloša Lazina), jula 2009, u okviru festivala “Mi ne idemo u Avinjon” u pariskoj regiji.

Biografija glumice kratka je i interesantna:

Julia Duni

Julija Duni

pripada najmlađoj generaciji francuskih glumaca. Rođena je 1983. u Parizu, delimično i srpskog porekla (iz porodice Đunisijević), pohađala više glumačkih škola, magistrirala teatrologiju na Novoj Sorboni-Pariz 3, sa radom Jugoslovenski sukob viđen Biljanom Srbljanović i Fabrisom Melkioom: identitet izrešetan ratom.
Igrala je do sada u tri predstave nezavisnih trupa (između ostalog i u jednoj od francuskoj verzija Porodičnih priča Biljane Srbljanović) i četiri kratkometražna filma.

Miloš LAZIN - Biografija

Miloš Lazin

Rođen 1952. u Kikindi. Diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1974. režirao dvadesetak predstava u pozorištima u Beogradu, Srbiji, Vojvodini, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. Njegove predstave su uvrštavane u zvanične selekcije niza pozorišnih festivala tadašnje Jugoslavije (MESS, Sterijino pozorje, BITEF, Alpe-Adria). Dobitnik je brojnih nagrada za režiju (Sterijina, Zlatni lovov venac...). Radio kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1978-80), Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1982-1990), Dramskom otsjeku Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru (2006), Umjetničkoj akademiji Univerziteta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku (2006-2007) i nekoliko francuskih glumačkih škola. Tri sezone umetnički savetnik u Ateljeu 212 (1985-1987).

Od 1989. živi u Parizu gde je osnovao trupu Mappa mundi: Hotel Evropa (adaptacija romana “Ostrvo Balkan” Vidosava Stevanovića), Ines i Deniz Slobodana Šnajdera, Ler Maje Pelević, Žena bomba Ivane Sajko, Mala improvizovana antologija poezije (albanskih, bosanskohercegovačkih, hrvatskih, kosovskih, makedonskih, slovenačkih i srpskih pesnika), sa Darkom Rundekom a u koprodukciji sa Bibliotekom pariskog Nacionalnog kulturnog centra “Georges Pompidou”, Procijepi Asje Srnec Todorović. Poslednjih desetak godina pokrenuo niz akcija za afirmaciju i prevođenje dramskih tekstova autora sa prostora bivše Jugoslavije na francuski (vidi).

Objavio teorijske radove iz oblasti pozorišta u alžirskim, američkim, bosanskohercegovačkim, brazilskim, francuskim, holandskim, hrvatskim, kanadskim, nemačkim i srpskim časopisima (novosadska Scena). Trenutno radi na projektu Pet modela pozorišne režije u okviru doktorskih studija na pariskoj Sorboni-Paris 3 (delovi objavljeni u Sceni br. 2-3 za 2008. i 4 za 2009. godinu).

Les Failles

Postavljeno: maj 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana