Lako i brzo  |  Početna

YouTube facebook

Knjiga i CD o Jovanu Raškoviću ~ zašto!

Dragoslav Simić

Dr Jovan Raskovic

Čovek sa velikom bradom koga nikad do tad nismo videli, pojavio se sedamdesetih godina prošlog veka u jednoj seriji emisija televizije Beograd. Bio je to dr Jovan Rašković psihijatar koji je zahvljujući televiziji ušao u javni život Jugoslovena.

Govorio je prijatnim naglaskom Dinaraca o svakodnevnim problemima svojih pacijenata.

„..Srbin, 1929. rodom iz Dalmatinske Zagore,“ ~ pisalo je u njegovoj biografiji.

Burni događaji krajem osamdesetih u Jugoslaviji pretvorili su moja turistička putovanja u Dalmciju u profesionalno novinarsko istraživanje. Na tom putu prvi je bio Knin, štrajk radnika „Tvika“ fabrike vijaka, 1988. godine.

Sledaća godina imala je kao jugoslovensko obeležje proslavu Pet vekova Kosovske bitke. Ova proslava je posle Gazimestana, mesec dana kasnije doživela svoju reprizu u Hrvatskoj pred starom crkvom na Dalmatinskom Kosovu.. Sve se odvijalo u duhu velikog srpskog praznika sa jasnim nacionalnim obeležjima. Za kratko vreme događale su se tu mnoge zanimljive stvari. Incident i neuspelo osnivanje srpskog kulturnog društva „Zora“ u Kistanjama. Kasnije suđenje Jovi Opaćiću i ponovno osnivanje SKD „Zora“ u selu Plavno. Načinio sam seriju fotografija ljudi i događaja koje ćete na sajtu videti.

Ipak najzanimljiviji susret prvi put, imao sam sa dr Jovanom Raškovićem, u šibenskoj bolnici u njegovoj ordinaciji, u leto 1989.

Već sam kasnio na avion kojim je trebalo iz Splita da letim za Beograd, kada me je nekim prečicama doktor doveo do izlaza iz stare zgrade šibenske bolnice. Imao je problem sa hodanjem. U nekoj saobraćajnoj nesreći ranije zadobio je teške povrede obe noge. Uspešno se oporavio, ali su posledice ostale. Pomalo zadihan od žurbe poželeo mi je srećan put.

Nisam ni slutio šta će nam se sve kasnije u zemlji događati.

Prvi fotografski snimak dr Raškovića koji sam načinio u bolnici kada ga je neko pozvao telefonom, sa slušalicom u ruci, i tonski zapis koji je tada snimljen, bili su slučajan početak ovog rada.
Povremeno sam ga sretao na javnoj sceni kada se uključio u politički život Hrvatske, i snimao: predizborni miting u Plaškom, osnivačka skupština Srpske demokratske stranke u Sarajevu, predizborni miting u Benkovcu, sve 1990. godine.

Tako su se sami od sebe sakupljali ovi dokumenti.

Kada se politika umešala u živote svih Jugoslovena i stvari dobile neželjeni obrt gradjanskim ratom, prestao sam da odlazim u prostore koji nisu bili bliski mom shvatanju višenacionalne i jedinstvene Jugoslavije.

Sastavni deo buduće knjige sadržao bi govore dr Raškovića koje sam snimio i sačuvao, na CD, sve do njegove iznenadne smrti 1992. godine. Isti CD pored profesora Raškovića sadržao bi i sve druge tonske zapise koji se direktno ili indirektno odnose na njegov politički rad, koje sam snimio do 1992. godine.

Ova multimedijalna knjiga bi imala predgovor, moj uvodni komentar i reč dr Sande Rašković ćerke dr Raškovića kojoj je ovaj projekat poznat.

Jovan Raskovic
U Sarajevu

Obilje autentičnih fotografija donelo bi likove i atmosferu događaj koji će slikom i živom reči, ali i tekstom, sačuvati na originalan način ljude i njihov jezik sa prostora nekadašnje Jugoslavije u kojima se geopolitička slika posle devedesetih promenila.

Dr Jovan Rašković psihijatar po struci, ušao je u politiku u završnom delu svoga života. Ovako dokumentarno pripremljena knjiga bi pomogla da se stekne jasnija slika o njegovom delovanju. Sudovi istorije o njemu bili bi uverljiviji.

Slušaj - "Knjige koje govore"
Vidi fotografije

Postavljeno: januar 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana