Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

“I glasom se piše istorija”

Knjiga + CD u pripremi. Ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.

Rukopis pročitao za vas Goran Babić književnik.

Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga izlazi do kraja godine.
Objavljivanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Srbije na konkursu za 2017. godinu.
Pratite redovno naš Fejsbuk

Goran Babić
Goran Babić književnik

Osvrt na knjigu Dragoslava Simića „I glasom se piše istorija“

ČEDA BRZINE

Postoje knjige, odnosno rukopisi koje s vremenom gube na vrednosti i one druge čija cijena, da se tako kaže, raste. Među ove potonje, spada svakako i zbirka razgovora što ih je kroz nekolko proteklih decenija s različitim ljudima vodio Dragoslav Simić, dugogodišnji novinar i urednik Radio Beograda.

Većina imena ljudi s kojima su vođeni razgovori više nije među živima, tako da ovo posmrtno izdanje ima karakter dokumenta. Taj će dokument pomoći današbnjem, a i sutrašnjem čitaocu da se na valjam način upozna s ličnostima i duhom jedne bivše epohe sa krirerijima i događajima koji bi bili definitivno zaboravljeni kad ne bi bilo ovakvih svjedočenja.

Naćiće se doduše i mišljenja prema kojima radijski razgovori ne bi mogli biti relevantni istorijski dokumenti, za razliku valjda od kosti nekog mamuta ili dinosaurusa, ali takva birokratska logika i ne pripada dijaloškom već prije monološkom tipu argumentacije. Svako naime koji se u praksi sreo sa mikrofonom zna da je ta mala sprava opasan protivnik koji suparniku ne ostavlja vremena za razmišljanje pa ni za popravak izgovorenog. Stoga ovi iskazi sručeni u mikrofon imaju u sebi nešto, od prvine. Oni su oni što nije smišljano, dotjerivano, prefarbano, umiveno, oni su takozvana prva ruka spontana i nevina, oni su, prosto rečeno, čeda brzine.

Govorim ovako i iz ličnog iskustva koje mi potvrđuje da su Simićevi sugovornici više pazili na sadržaj nego na formu iskaza.

Iako su po pravilu uglavnom svi autorizovani prije emitovanja, mi danas nismo u stanju provjeriti da li svi iznose istinu ili se i među njima krije kakav hoštapler, biće koje izmišlja podjednako prošlost i budućnost, prvu jer su svedoci pomrlih, a drugu jer se još nije dogodila.

Među priloženim tekstovima ovog čitaoca posebno me zainteresovao iskaz Miljuša Jovanović kao i onog anonimca Mileta iz Ralje. Prvi zbog najveće poratne tragedije Titove Jugoslavije, tojest zbog Golog Otka o kojoj se temi decenijama bez pravog razloga šutjelo, a drugi zbog današnjeg iskrivljava nja istine o držanju pojedinih strana u doba okupacione vlasti u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Naravno, i svi drugi iskazi zaslužuju pažnju budući da ovako uredno skupljeni između zajedničkih korica sačinjavaju nisku kamenčića, mozaik detalja koji oslikavaju život jedne ili više generacija na surovom balkanskom prostoru u surovom 20. vijeku.

/Septembar 2017./

Postavljeno: novembar 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana