Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

“Glasom pisana istorija”

Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.

Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu.
Objavljivanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Srbije na konkursu za 2017. godinu.
Pratite redovno naš Fejsbuk

Živica Tucić

Srbi između pravoverja i krivoverja

Živica Tucić
Živica Tucić (1952–2015) (Fotografija preuzeta sa sajta Medija centra)

Beleška koju sam načinio na vest da je Živica Tucić, publicista i verski analitičar, preminuo krajem juna 2015. godine, podstakla me je da pronađem ovaj tonski zapis, radio-emisiju koju sam vodio uživo sa Živicom Tucićem, avgusta 2007. godine.

Moja ideja je bila da razni učesnici dokumentarne serije “Govori da bih te video”, u kojoj je učestvovao Tucić, govore uživo, da se na taj način stvori monodramsko radio-pozorište. Tucićeva tema za koju se opredelio bila je Srbi između pravoverja i krivoverja. Pažljivim čitanjem uočiće se veza između odlično obrazovanog Tucića i njegove potrebe da u živom analitičnom govoru pronikne u bit verovanja ali i praznoverica ovog naroda. Kritičnost koju je pokazao prema svojoj naciji, ovoj pripovesti daje snagu koju karakteriše slušalac iz Novog Sada, Borislav Božinović u pismu upućenim autoru posle emisije: „Odličan je bio Tucić… U pola sata je rekao baš sve što treba, o nama i našoj ’religioznosti’!...“

U vezi sa Tucićem navodim i ovo sećanje Borislava Božinovića:

„Imao sam komšiju koga sam, kao dečak obožavao. Čika Voja, gospodin starog kova, bio je pretplaćen na „Pravoslavlje“. Uvek sam listao te novine i uvek bih se najviše zadržavao na poslednjim stranicama, na rubrici „Iz hrišćanskog sveta“. Tu je pisalo o pravoslavcima iz Etiopije, o Koptima iz Egipta… čarkama oko Svetog Groba, svim mogućim konfesijma, međuverskim susretima. Mene dečaka ta raznolikost je oduševljavala. Baš te stupce je uređivao i pisao Živica Tucić!“

Živica Tucić, publicista i veliki poznavalac religije postao je neprikosnoveni tumač događanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i u celom hrišćanskom svetu.

Upoznao sam ga oko 2000. godine na jednoj konferenciji za štampu u Medija centru. Zanimljiv i radoznalog duha, kao dobar poznavalac nemačkog jezika, godinama je radio u Nemačkoj ambasadi u Beogradu na prikupljanju novinskih informacija o ekonomskim zbivanjima kod nas i u svetu. Posedovao je ličnu biblioteku od 30.000 knjiga i u te svrhe kupio je posebnu kuću na Karaburmi u Beogradu, da bi svoje knjige smestio u kuću-biblioteku. Montiran je lift za korisnike da lako stignu u depoe smeštene na 4 sprata zgrade.

Nekoliko puta je govorio u mojim emisijama na talasima Drugog programa Radio Beograda. Po dobrom običaju analitičara sa urođenom ironijom Banaćanina, bio je radikalan kritičar prema praznovericama koje imaju svoje uporište kod nas i u 21. veku.

“Kod dela vernika, pogotovo mlađih, prisutan je izolacionizam, netolerancija prema drugovernima, antiekumenizam, fanatizam, neka vrsta talibanizma”, govorio je Tucić.“

Vidi "Gosti sajta" - Živica Tucić

Postavljeno: januar 2018.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana