Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook
Vaša pisma
Vaša pisma
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
Novo na sajtu
Novo na sajtu
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Sajt oprema i uređuje Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Lako i brzo snalaženje na sajtu

Sva imena su poređana abecednim redom

Kada kliknete na slova označena plavom bojom direktno slušate, gledate ili čitate označenu odrednicu na sajtu.
Za one koji vole da istražuju ostavljen je uobičajeni postupak. Kliknete na neku od stranica i pretražujete sajt polako.

A     B     C     Ć     Č     D     Đ          E     F     G     H     I     J     K

L     Lj     M     N     Nj     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     ŽŠajkača i opanci u životu Franca Pilera,
Beč, 1913. ~ Beograd ? 
Fotografije Franca Pilera snimio sam u selu Babe kod Kosmaja, u njegovoj kući jednog toplog letnjeg dana 1987. godine? Čika Franja je imao neobičnu istoriju. ROMAN. Ispričaću tu istoriju ukratko kao kada se piše sinopsis za film. Priču sam rekonstruisao novembra 2015. uz pomoć prijatelja Jovana Mandića koji je čika Franju upoznao u bolnici u Beogradu kada su se zajedno lečili, svako od svoje bolesti. Tonski zapis koji sam načinio sa čika Franjom u Babama, izgubljen je. Stranica “Fotografije”.
Šanji Kelemen  Šanji Kelemen iz Kikinde, napušta Jugoslaviju devedesetih i odlazi u Budimpeštu. Dobija ponudu da kupi upaljač za atomsku bombu. Odlična analiza političkih prilika u Jugoslaviji pod Vladom Slobodana Miloševića. Stranica „Moć radija“.
Šanji  Radio emisija urednika sajta Dragoslava Simića, pod nazivom “Volim da slušam muziku Aleksa Bufona“ je dobila nagradu na Festivalu reportaže 2013. u Apatinu (INTERFER). Ovu nagradu kao i ostale nije pratio novačani deo već samo diploma.
Ukratko, 1992. godine je snimljena radio emisija “Upaljač za atomsku bombu”, u Budimpešti, a nekoliko meseci kasnije snimljen je film “Gde je zemlja Šanji Kelemena” takođe u Budimpešti, režija Miša Milošević i Dragoslav Simić. Film možete videti na sajtu.
Dvadeset godina kasnije, juna 2013. godine Šanji Kelemen, sada Aleks Bufon, ulični zabavljač u Čileu, slučajno pronalazi ovaj sajt i film o njemu. Ukratko, to je sadržaj emisije “Volim da slušam muziku Aleksa Bufona” koja je dobila nagradu na Festivalu reportaže 2013. Stranica "Moć radija".
Šekspirovi soneti ponovo među Srbima 2012.  Jelisaveta Milojević profesor na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radi na predmetima: Morfologija i Leksikologija engleskog jezika.
Predmet stranice „Gosti sajta“ je njena novoizašla knjiga: Šekspir: Soneti (izbor, prevod i predgovor Jelisaveta Milojević). Izdavač je Filološki fakultet u Beogradu a knjiga je izašla iz štampe maja 2012. Knjiga predstavlja angažovanu, akademsku odbranu pesnika originala od loših prevoda i loših kritičara prevoda, takođe i odbranu struke u obliku šezdeset stranica dugog uvodnog eseja. Govori o onome što drugi nisu bili u stanju da vide, nisu hteli da vide ili jesu videli ali nisu o tome hteli da govore. Na elektronskoj stranici se može naći slika korica knjige, izvodi iz Predgovora, pet soneta u originalu i prevodu u ilustrativne svrhe i podaci o autoru.
Štrajk novinara Radio Beograda 1992.  Protest novinara Drugog programa Radio Beograda, 1992. zbog nametanja novog glavnog urednika, od strane rukovodstva RTS, prikazan je ovde kroz IZVORE iz štampe koji su naznačeni kao i jednim govorom Đorđa Malavrazića održanim u Udruženju književnika Srbije, aprila 1992. Stranica “Gosti sajta”.
Štrajk rudara u Labinu, Istra, 1987.  From: Dragoslav Simić, poruka
Sent: Wednesday, May 04, 2016 10:36 AM
Subject: LABINSKI RUDARI ~ PRONAĐENA EMISIJA U CELINI
4. maja 2016. pronašao sam u celini i postavio na sajt emisiju “Štrajk labininskih rudara, rudnik Raša, u Istri.” Autori: Dragoslav Simić i Darko Tatić.
Vredi čuti sada već daleku istoriju UŽIVO. Govore vođe rudarskog štrajka, predstavnici sindikalne organizacije Istre iz Pule i Hrvatske iz Zagreba, radnici članovi Saveza komunista i štrajkbreheri..., članovi radničkog saveta; tako pred slušaocima ovog fantastičnog tonskog dokumentarca defiluje vreme koga više nema. Rudnik je ugašen 1999. kada je voda prodrla u poslednje okno iz koga je vađen ugalj. Ova stranica obiluje fotografijama koje sam snimio tokom štrajka i zato sam celu priču postavio na stranicu “Fotografije”.
Štrajk rudara u Rudovcima 1939. godine  Emisija snimljena početkom osamdesetih godina XX veka. Autor Dragoslav Simić. Snimljeno u selu Prkosava u blizini površinskih kopova kod Lazarevca. Čuje se i glas novinara Milorada Đokovića iz Lazarevca.
Na pitanje koga danas interesuje štrajk rudara rudnika koga više nema iz 1939. godine, ~ prilažemo deo recenzije Đorđa Malavrazića OVAJ VEK UŽIVO - KNJIGA KOJA GOVORI, to je naziv edicije Dragoslava Simića novinara Radio Beograda autora brojnih dokumentarnih radiofonskih delao ljudima i zbivanjima koji su obeležili 20. vek:
“Kao istrajni kopač zlata Dragoslav Simić, već dugi niz godina prosejava ogromne količine govorne materije da bi iz nje izdvojio zrnca, koja će zatim utkati u svoje radio emisije i specijalna audio izdanja na nosačima zvuka CD. Kolekcija tih kaseta već sada broji preko stotinak naslova koja samim tim brojem, sadržajem a naročito svojim kvalitetom, predstavlja nezanemarljivu vrednost naše kulture. Već je rečeno da sličnih edicija ima u svetu, posebno je po tome poznat BBC...” Stranica “Moć radija”.
Švaba u opancima, Franc Piler, neobična istorija  Srpski vojnik, austrougarski zarobljenik Srećko, skeledžija iz sela Skela na Savi dočekuje kraj Prvog svetskog rata u Beču. Raspala se Austrougarska carevina. Glad u Beču. Srećko sreće Bečlijku Mariju sa troje dece, u daljem tekstu Marija je Mica. Pobednici imaju hranu i Srećko svoja sledovanja deli sa Micom šnajderkom i njenom decom. ~ Franc Piler rođen je 1913. godine u Beču od oca Austrijanca i majke Bečlijke, Marije. Imao je starijeg brata Vilhelma. Tokom Prvog svetskog rata njihov otac gine u Galiciji. Više na stranici “Fotografije”. Autor emisije i fotografija Dragoslav Simić.
Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana