Početna  |  Kontakt Simić

EU english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Anrdrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Cetinje, 1989.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Cetinje

Bio sam na Cetinju 1. oktobra 1989.godine. Snimao sam emisiju za Radio Beograd i načinio seriju fotografija čiji sadržaj gledate na ovoj stranici.

Jedan od saboraca kralja Nikole:

Slušaj:     (mp3)

Cetinje, 1989. - fotografije

Iz najave spikera dokumentarne radio emisije, snimljene 1989. godine.

Kada je pre destak dana okončana ceremonija sahrane kraljevskog para Nikole i Milene Petrović na Cetinju, počela je da se obnavlja legenda o tome kako je Pašić prevario kralja Nikolu pa je ovaj umesto da se povuče sa srpskom vojskom pobegao 1916. iz Crne Gore. Zatim da Karađorđevići nisu dozvolili povratak u zemlju kralju Nikoli 1918. godine i tako dalje. Večerašnja dokumentarna emisija “Kralj Nikola dezerter ili žrtva”, pokušava da razreši ovu dilemu.

Pored saboraca kralja Nikole koji su tada bili živi, vidite ih na fotografijama, govorio je još Slobodan Đukanović, tada dopisnik Politike, a osim njega i doktor istorijskih nauka Novica Rakočević iz Podgorice. Podgorica je tada nosila ime Titograd po Josipu Brozu Titu. Pominje se i SFRJ zato što se događaj zbivao u vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Emisija obiluje autentičnim tonovima snimljenim na Cetinju tokom ceremonije sahrane kralja i kraljice. Autor emisije i fotografija je Dragoslav Simić.

Na ovom linku možete pročitati rad dr Novice Rakočevića korišćen za emisiju: http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_u_1_svj_ratu/kako_se_uticalo_na_opredjeljenje_crnogoraca_1918.htm

Novica Rakočević:
KAKO SE UTICALO NA OPREDJELjIVANJE CRNOGORACA ZA UJEDINjENjE U TOKU RATA 1914-1918. GODINE

O tome kako se tokom prvog svjetskog rata i okupacije Crne Gore pripremalo “svenarodno ujedinjenje” Crne Gore i Srbije, iz časopisa “Istorijski zapisi” (broj 3-4, za 1988. godinu) prenosimo rad poznatog crnogorskog istoričara Novice Rakočevića.

I ovaj istorijski ogled može pomoći čitaocu da sazna nešto više o toj decenijama već aktuelnoj temi i dilemi među građanima Crne Gore.

Emisija snimljena na Cetinju 1988. Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: oktobar 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana