Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Gančo Savov

Bugarski slavista u zatvoru zbog Jugoslavije

Ispovest naučnika

Pofesora Ganču Savova, video sam samo dva puta u životu. Prvi put u Beogradu 1967. kada je bio gost u mojoj kući i drugi put 1992. u Sofiji. U ovom vremenskom periodu raspitivao sam se za njega više puta, ali su mi prijatelji rekli da je u zatvoru. Prilikom drugog susreta, animio sam ovu emisiju.

Gančo Savov

Slušaj:     (mp3)

Biografija: GANČO SAVOV, književnik, publicista, prevodilac. Rođen je 25.10.1930. u gradu Pernik.

Od 1974. do 1985. g. Bio je u političkom zatvoru sa presudom od 18. godina pod lažnom optužbom za veleizdaju, „ideološku diverziju“ i antirežimsku delatnost, a ustvari radi zalaganja za zbližavanje bugarskog naroda sa narodima Jugoslavije . Posle zatvora sve do 1989. god. tj. do kraja komunističkog režima u Bugarskoj bio je u izolaciji

Iz porodice je umetnika (muzičara, slikara i književnika). Učio slavistiku u bivšoj Jugoslaviji, a kvalifikaciju dobio u Poljskoj i bivšoj Čehoslovačkoj. Bio je urednik u izdavačkim kućama u Sofiji, a posle toga je dugo godina uređivao kulturnu rubriku u dnevnom listu „Narodna mladež“, zatim i omladinski književni list „Puls“. Kasnije radio u Akademiji nauka.

Nakon sudske, političke i građanske rehabilitacije radio u nekoliko redakcija i nastavio svoj naučni rad u Institutu za balkanistiku Akademije nauka. Krajem 1994. postao je glavni urednik revije za svetsku književnost „Panorama“, a nešto kasnije i Predsednik Saveza prevodilaca Bugarske. Od 1997. godine je honorarni profesor na slavističkoj katedri Univerziteta u Velikom Trnovu. Član je organizacija bugarskih književnika i novinara i PEN-a, kao i nekoliko međunarodnih organizacija. Nosilac je nagradu Srpskog PEN-a i drugih bugarskih, srpskih i stranih priznanja.

Gančo Savov je autor niza naučnih radova, studija, esseja i članaka, publicistike, nekoliko knjiga, udžbenika i slično. o književnostima i zemljama južnih Slovena, više prevoda itd.

Postavljeno: maj 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana