Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beograd bez maske

Vladimir Čerina

Prema svedočenju Lujo Lovrića knjigu je pronašao, stranicu je osmislio i uredio urednik sajta Dragoslav Simić

Beograd bez maske

Vladimir Čerina hrvatski književnik (Split, 1891 – Šibenik, 1932). Od 1910. posvetio se književnoj i političkoj djelatnosti. Pred I. svjetski rat putovao u Italiju i Srbiju, o čemu je utiske iznio u feljtonskom tekstu Beograd bez maske (1912), a za I. svjetskog rata boravio u Italiji, Švicarskoj, Crnoj Gori, na Krfu i u Parizu. Posljednjih godina rata javili su se prvi tragovi paranoje; 1922. smješten je u šibensku bolnicu, gdje je ostao do smrti... Izvor “Hrvatska enciklopedija”.

“Beograd bez maske”, Split 1912. Austrougarska cenzura je odmah zabranila knjigu i na svakoj drugoj stranici utisnuto je: ZAPLIJENJENO.

O ovom hrvatskom javnom radniku nalazimo podatke u izjavi Luja Lovrića koji je govorio uredniku sajta Dragoslavu Simiću 1986. godine u rodnoj Crkvenici. Lovrićeva priča je jedna od 40 koje će biti objavljene u knjizi "Vek slikan mikrofonom".

Vladimir Čerina
Vladimir Čerina

Cela Knjiga “Beograd bez maske” Vladimira Čerine:

Beograd bez maske
pdf 0,98 MB

Postavljeno: oktobar 2021.

Knjiga Vladimira Čerine je danas apsolutna retkost. Austrougarske vlasti su knjigu zabranjenile već 1912. godine kad je Knjiga objavljena u Splitu.

“Čakavski sabor” splitski izdavač, objavio je 1977. godine lepu knjigu njegovih pesama, eseja i članaka sa celim tekstom “Beograd bez maske”.

Zato je ova strana sajta omaž Čerini, ali i izdavaču Dimitriju Mitrinoviću koji na poleđini knjige objavljuje nadahnut tekst “Nacijonalisti”, a mi izdvajamo njegovu misao:

“...pa je najsvetija dužnost svih što nas vole i shvataju da što izdašnije pomognu ovaj istinski i nesebični nacijonalistički pothvat nove omladine: onih što dolaze, onih što živu i onih što će živjeti...” Dimitrije Mitrinović Hercegovac od 1914. bez znanja engleskog jezika i novca život provodi u Engleskoj odan jugoslovenskoj ideji do kraja. Postaje prijatelj Ivana Meštrovića i vodećih engleskih intelektualaca i političara. Njegov boravak u Velikoj Britaniji nije bila obična avantura. Treba ga bolje upoznati da bi se razumeli život i delo ovog autentičnog Jugoslovena.

Vladimir Čerina, Dimitrije Mitrinović

Vladimir Čerina

Postavljeno: mart 2022.

Povezani linkovi:

19. mart 2022.
Beograd bez maske - 1912.
Beograd bez maske - 1912.
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 12. mart 2022.
U pokušaju da skiciram portret jednog vremena poslužio sam se svedočenjem slepog oficira Luja Lovrića Hrvata, “jugoslovenskog nacijonaliste” komandira Četvrte čete Trećeg bataljona Drugog puka Prve dobrovoljačke divizije, rečima koje je izgovorio u moj mikrofon u svojoj kući u Crkvenici 1986. godine...
Više na stranici Promocije.
25. mart 2022.
Beograd bez maske - 1912.
Rađe se slomiti nego li savinuti /2/
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 19. mart 2022.
"Što više dolazim, meni je teže u ovom vašem Beogradu. Ovde nema ništa što me zgraža i revoltira. Ovde i kralj govori hrvatski. Ovde je sve čisto, narodno, svesno", govorio je Lujo Lovrić.
Više na stranici Promocije.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana