Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Poručnik Lujo Lovrić dobrovoljac u jugoslovenskoj diviziji u bici na Dobrudži /1916./

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Lujo Lovrić
Lujo Lovrić

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Tekstove u ovoj emisiji čitali su: Draga Jonaš, Mika Pavićević, Svetislav Vuković, Ljubomir Vujisić, Aleksandar Dragojlović i Zvonko Stojičević.

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića

Lujo Lovrić, Hrvat - Jugosloven, napustio je austrougarsku vojsku i prešao kao dobrovoljac Rusima 1915. godine. Kao dobrovoljac našao se u jugoslovenskoj diviziji koju je formirala srpska Vrhovna komanda od vojnika poreklom iz jugoslovenskih zemalja koji su prebegli iz austrougarske vojske i predali se Rusima.

Bio je savremenik Frana Supisla, Nikole Pašića, kralja Aleksandra...., do kraja života odan jugoslovenskoj ideji.

U Dobrudži u Rumuniji, u odsudnoj bici, Lujo Lovrić je teško ranjen 1916. godine. Za hrabrost pokazanu u ratu stekao je veliki broj odlikovanja, između ostalih i "Karađorđevu zvezdu".

Posle rata živeo je u Beogradu. Bio je doživotni predsednik Saveza slepih Jugoslavije. U njegovom kazivanju oživljeni su likovi hrvatske nacionalističke omladine koji su bili protiv Austrougarske, a za jedinstvenu južnoslovensku državu. Emisija obiluje nizom istorijskih detalja o kojima se danas malo zna.

Lovrić je imao 90 godina kada sam ga fotografisao i tonski snimio u njegovoj rodnoj kući u Crkvenici na samoj obali mora, 1986. godine.

postavljeno: jun 2013. / januar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Vladimir Čerina
Vladimir Čerina
Frano Supilo
Frano Supilo
Lujo Lovrić
Lujo Lovrić
Ljubo Leontić
Ljubo Leontić

Lujo Lovrić
klikni na sliku za uvećanje

Povezani linkovi:

19. mart 2022.
Beograd bez maske - 1912.
Beograd bez maske - 1912.
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 12. mart 2022.
U pokušaju da skiciram portret jednog vremena poslužio sam se svedočenjem slepog oficira Luja Lovrića Hrvata, “jugoslovenskog nacijonaliste” komandira Četvrte čete Trećeg bataljona Drugog puka Prve dobrovoljačke divizije, rečima koje je izgovorio u moj mikrofon u svojoj kući u Crkvenici 1986. godine...
Više na stranici Promocije.
25. mart 2022.
Beograd bez maske - 1912.
Rađe se slomiti nego li savinuti /2/
Piše Dragoslav Simić
Kulturni dodatak Politike, subota, 19. mart 2022.
"Što više dolazim, meni je teže u ovom vašem Beogradu. Ovde nema ništa što me zgraža i revoltira. Ovde i kralj govori hrvatski. Ovde je sve čisto, narodno, svesno", govorio je Lujo Lovrić.
Više na stranici Promocije.
Beograd bez maske Pod naslovom Godina 1912. Beograd bez maske u svom dodatku nedeljom, dnevni list DANAS objavio je ovaj tekst 4. septembra 2022. godine iz knjige Dragoslava Simića VEK SLIKAN MIKROFONOM. Knjiga se može naručiti kod autora sicke41@gmail.com.
Više na stranici Promocije.

Lujo Lovrić - Knjige koje govore


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana