Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Poručnik Lujo Lovrić dobrovoljac u jugoslovenskoj diviziji u bici na Dobrudži /1916./

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Lujo Lovrić
Lujo Lovrić

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića

Lujo Lovrić, Hrvat - Jugosloven, napustio je austrougarsku vojsku i prešao kao dobrovoljac Rusima 1915. godine. Kao dobrovoljac našao se u jugoslovenskoj diviziji koju je formirala srpska Vrhovna komanda od vojnika poreklom iz jugoslovenskih zemalja koji su prebegli iz austrougarske vojske i predali se Rusima.

Bio je savremenik Frana Supisla, Nikole Pašića, kralja Aleksandra...., do kraja života odan jugoslovenskoj ideji.

U Dobrudži u Rumuniji, u odsudnoj bici, Lujo Lovrić je teško ranjen 1916. godine. Za hrabrost pokazanu u ratu stekao je veliki broj odlikovanja, između ostalih i "Karađorđevu zvezdu".

Posle rata živeo je u Beogradu. Bio je doživotni predsednik Saveza slepih Jugoslavije. U njegovom kazivanju oživljeni su likovi hrvatske nacionalističke omladine koji su bili protiv Austrougarske, a za jedinstvenu južnoslovensku državu. Emisija obiluje nizom istorijskih detalja o kojima se danas malo zna.

Lovrić je imao 90 godina kada sam ga fotografisao i tonski snimio u njegovoj rodnoj kući u Crkvenici na samoj obali mora, 1986. godine.

postavljeno: jun 2013. / januar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Tekstove u ovoj emisiji čitali su: Draga Jonaš, Mika Pavićević, Svetislav Vuković, Ljubomir Vujisić, Aleksandar Dragojlović i Zvonko Stojičević.

Lujo Lovrić
klikni na sliku za uvećanje

Lujo Lovrić - Knjige koje govore

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana