Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga
Poklon
Poklon za poneti
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
koverta
Vaša pisma
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Novo na sajtu

Ova stranica omogućava vam da prema datumima koji su upisani vodite svoju evidenciju da li ste i kada videli NAJNOVIJE MATERIJALE na sajtu. Dovoljno je da kliknete na jedan od naziva označen plavom bojom i ta stranica će se otvoriti. Ostaje mogućnost pretraživanja sajta na uobičajen način.


Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.


13. oktobar 2021.
Beograd bez maske
Beograd bez maske
Vladimir Čerina hrvatski književnik (Split, 1891 – Šibenik, 1932). Od 1910. posvetio se književnoj i političkoj djelatnosti. Pred I. svjetski rat putovao u Italiju i Srbiju, o čemu je utiske iznio u feljtonskom tekstu Beograd bez maske (1912), a za I. svjetskog rata boravio u Italiji, Švicarskoj, Crnoj Gori, na Krfu i u Parizu. Posljednjih godina rata javili su se prvi tragovi paranoje; 1922. smješten je u šibensku bolnicu, gdje je ostao do smrti... Izvor “Hrvatska enciklopedija”.
“Beograd bez maske”, Split 1912. Austrougarska cenzura je odmah zabranila knjigu i na svakoj drugoj stranici utisnuto je: ZAPLIJENJENO.
Više na stranici Da li ste procitali ove knjige?
08. oktobar 2021.
Zrno želje da pobijedi dobro
Zrno želje da pobijedi dobro
Dnevne novine DANAS o Mostarcu Behdžetu Mesihoviću, perom Dragoslava Simića.
Tekst je objavljen 3. 10. 2021. godine.
Kao novinar Radio Beograda 2, putovao sam iz Beograda sa grupom Srba Mostaraca koji su išli na kantonalno glasanje u Mostar 1996. Tom prilikom upoznao sam dvojicu nekadašnjih logoraša iz rata u BiH, koje su upravo pustili iz zatvora: pesnika Vladimira Srebrova, koga ste čitali u prethodnoj priči, i Behdžeta Mesihovića, profesora matematike.
Više na stranici Promocije.
29. septembar 2021.
Drama pesnika Milana Nikolića
Drama pesnika Milana Nikolića
O Vladimiru Srebrovu pesniku čije je pravo ime bilo Milan Nikolić, Gosti sajta - Vladimir Srebrov, pisao je Dragoslav Simić urednik sajta Arhiv Simić u dnevnom listu Danas. Tekst je objavljen 5. 9. 2021. godine.
Vladimira Srebrova video sam samo jedanput u životu, u Mostaru, maja 1996. godine i snimio razgovor s njim.
Više na stranici Promocije.
06. septembar 2021.
Sećanja na Šejku
Sećanja na Šejku
Tekst Dragoslava Simića prema sećanju na Šejku arhitekte Peđe Ristića ~ Istorija iz fioke
Politika, Kulturni dodatak, subota 28. avgust 2021.
Ja sam nabavio neku gitaru, slomljenu, koju sam zalepio običnim tutkalom i Šejka je sa tom gitarom svirao i pevao ruske pesme. Imao je neki bariton, tipičan ruski, jer mu je majka bila nesuđena operska pevačica pa je imao i taj talenat.
Više na stranici Promocije.
08. avgust 2021.
Sumnjiva lica sumnjivi tiraži
“Sumnjiva lica sumnjivi tiraži”
Tekst Dragoslava Simića ~ Istorija iz fioke
Politika, Kulturni dodatak, subota 24. jul 2021.
Životopis književnice Ljiljane Đurđić prema razgovoru koji je vođen uživo 2002. godine za emisiju "Govori da bih te video" Radio Beograda 2. Za knjigu u pripremi "Glasom pisana istorija 2"
Više na stranici Promocije.
30. jun 2021.
Mijata Lakićević - Desimir Tošić: između ekstrema
Kapitalna knjiga Mijata Lakićevića o Desimiru Tošiću
sa odličnim predgovorom Latinke Perović, prenosim kao urednik sajta u celini smatrajući da je to još jedan doprinos velikom čoveku Desimiru Tošiću. Zabeležio Dragoslav Simić
Povezani linkovi:
08. jun 2021.
Bečki roman
Bečki roman
Tekst Dragoslava Simića pod naslovom “Bečki roman” ~ Istorija iz fioke
Politika, Kulturni dodatak, subota 5. jun 2021.
Reakcija čitaoca Aleksandra Ajzinberga.
Životopis Ilije Bašičevića Bosilja, seljaka slikara, bio je predmet višesatnih razgovora koje sam vodio sa dr Vojinom Bašičevićem od aprila do juna 2005. godine u njegovom stanu u Novom Sadu. U 15 nastavaka dr Bašičević je ispričao SAGU O BOSILJU. Za ovu priliku iz neverovatne usmene istorije, odabrao sam delove koji se odnose na život Bašičevića tokom Drugog svetskog rata u Beču 1943. godine.
Više na stranici Promocije.
30. maj 2021.
Srebrni novac u jabuci
Srebrni novac u jabuci
Tekst Dragoslava Simića pod originalnim naslovom
ADVOKAT GRISOGONO I PAVIĆI U BEOGRADU 1941. PISMO U ZAGREB
Politika, Kulturni dodatak, subota 22. maj 2021.
Ime mu je Prvislav Grisogono /1879 ~ 1969/ advokat iz Sinja. Bio je pre drugog svetskog rata član Samostalne demokratske stranke Svetozara Pribićevića. U vreme Kraljevine Jugoslavije bio je poslanik u Čehoslovačkoj od 1932. do 1936. Inače je bio izrazito jugoslovenskog opredeljenja. Stanovao je u Beogradu na uglu ulica Vlajkovićeve i Kosovske. U toku okupacije Jugoslavije živeo je u Beogradu. U stanu Ante Pavića kucao je pismo Milu Budaku Pavelićevom doglavniku. Otpremio je pismo u Zagreb preko Zemuna 13. jula 1941.
Više na stranici Promocije.
05. maj 2021.
Ranko Bugarski
Istorija iz fioke. Apel zdravom razumu. Životopis Ranka Bugarskog /2/
Politika, Kulturni dodatak, subota 17. april 2021.
Zašto bih se ja identifikovao sa jednim jezikom i jednim pismom kad je moje iskustvo u tim domenima neuporedivo šire i bogatije, kaže Ranko Bugarski.
Više na stranici Promocije.
18. april 2021.
Ranko Bugarski
Istorija iz fioke. “Djeco pričajte naški...” Povest Ranka Bugarskog lingviste
Politika, Kulturni dodatak, subota 10. april 2021.
Treba reći da je autor knjige „Glasom se piše istorija“, prvo zamolio profesora lingvistike Ranka Bugarskog (Sarajevo, 1933) da iznese svoj stav o temi zajednički jezik. Tokom razgovora koji je vođen u njegovom kabinetu na Filološkom fakultetu u Beogradu 2019. godine, pre epidemije korone, iskristalisala se izuzetno zanimljiva lična biografija Bugarskog. Ta biografija omogućava sada čitaocima uvid u genezu njegovih stavova koje je izneo u knjizi „Govorite li zajednički?“, Beograd, 2018, uzetu za tematsku osnovu ove priče.
Više na stranici Promocije.
28. februar 2021.
Borka Pavićević
Istorija iz fioke. Borka Pavićević: “Nešto nije uredu kod nas”
Politika, Kulturni dodatak, subota 20. februar 2021.
Hegel je rekao: "Srećni dani čovečanstva su prazne stranice istorije." Mi smo imali privilegiju ili manu, sreću ili nesreću da živimo te "pune stranice istorije", dakle jednu veliku nesreću, govorila je Borka Pavićević.
Više na stranici Promocije.
02. februar 2021.
Nenad Ristić
Dragoslav Simić:
Istorija iz fioke Nenada Ristića nekadašnjeg generalnog direktora RTS
“Vic, pokretač TV radnje”, Politika, Kulturni dodatak, subota 13. januar 2021.
Nekoliko anegdotskih zapisa o generalnim direktorima koji nisu ušli u njegovu knjigu „Zum na čelo“: Milan Vukos, Ratomir Vico, Aleksandar Tijanić, i Dušan Mitević. Veroslava Tadić je bila glavnii urednik. I o njoj po nešto.
Više na stranici Promocije.
Slušajte “Gosti sajta” Nenad Ristić "TV vremeplov"
09. januar 2021.
Milan Petrović
Dragoslav Simić:
Istorija iz fioke Milana Petrovića, Bukurešt
RADIO SLOBODNA JUGOSLAVIJA ~ 1949. Politika, Kulturni dodatak, subota 26. decembar 2020.
Programske postavke radio-stanice Slobodna Jugoslavija bile su postavke Informbiroa. Išlo se direktnona obaranje Titovog režima, naročito u početku, kada se verovalo da se to može ostvariti. Učestvovali smo u njegovom idejnom razobličavanju kao izdajnika socijalizma
Više na stranici Promocije.
28. novembar 2020.
Draga Ilić - Jonaš
Predlog sajta arhiv simic za korišćenje u on line nastavi.
Draga Ilić - Jonaš, spikerka Radio Beograda govori
Po glasu spikerke Drage Jonaš prepoznavale su se emisije Radio Beograda. Ovaj autorski sadržaj dragocen je za sve koji žele da čuju lep srpski jezik onako kako je govorila Draga. Sadržaj na linku „Vuk i internet“ /u pripremi/. Priredio Dragoslav Simić.
Sadržaj linka:
  1. БУКВАР ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ
    (Vukovim pravopisom), objavljen u Beogradu 1910. godine.
    Čita Draga Jonaš.
  2. Sačuvan dragoceni tonski zapis Drage Jonaš, Smederevo, 2004.
  3. Kniževnik Ljubomir Simović i Draga Jonaš
  4. Iskustvo novinara Dragoslava Simića o upotrebi glasa Drage Jonaš sa primerima.
Više na stranici Gosti sajta.
24. novembar 2020.
Damir Pavić
"Istorija iz fioke" Damira Pavića
Ovaj tekst objavljen je u rubrici "Među nama", Politika, 25. 11. 2020.
Više na stranici Promocije.
24. novembar 2020.
Bojni brod na grudima
Bojni brod na grudima
Politika, Kulturni dodatak, subota 21. novembar 2020.
U dnevniku koji je vodio kao mornar u zarobljeništvu 1918. godine Ante Pavić, otac scenariste Siniše Pavića i inženjera Damira Pavića, piše da 50 kruna šalje Odboru za srpsko-hrvatsku siročad
Više na stranici Promocije.
8. novembar 2020.
Autobiografije uživo
Dragoslav Simić
Pročitajte AUTOBIOGRAFIJE UŽIVO od Slobodana Jovanovića do danas
Ovo su korice knjige "Autobiografije uživo" koja je objavljena 2007. godine i rasprodata, ali je zato možete čuti na sledećoj stranici sajta. Sve emisije emitovane su uživo i mogu se čuti na linku Radio emisije iz kolekcije. Sada knjigu možete i pročitati u celini.
3. novembar 2020.
Rajko Đurić
Novinar Rajko Đurić, Rom, rođen je 3. 10. 1947. u Malom Orašju, kod Smedereva. Umro u Beogradu 1. 11. 2020. godine. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1971) i na istom fakultetu doktorirao (1985). Postdoktorsko usavršavanje nastavio na univerzitetima u Hajdelbergu i Bohumu, a predavao je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i INALCO u Parizu. Autor je više zbirki pesama, za koje je dobio nagradu Železare Sisak u Sisku, Švedskog PEN centra „Kurt Tuholski“ i Instituta Otvoreno društvo u Budimpešti, a za svoje eseje i stručne radove nagradu Fonda za slobodno izražavanje u Njujorku. Koscenarista je filma E. Kusturice „Dom za vešanje“. Od 1971. do 1991. bio je novinar i urednik Kulturne rubrike lista „Politike“. Od 2004. je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Tanjuga.
Više na stranici Radio emisije iz kolekcije.
3. novembar 2020.
Eva Panić
Ne mrzim zemlju koja me je zatvorila na Goli Otok
Politika, Kulturni dodatak, subota 10. oktobar 2020.
“Čika Pijade, da vas pitam nešto. Šta sam ja?” Jer, ja sam rođena u Hrvatskoj, ja Hrvatica nisam. Moj materinji jezik je mađarski jer moji roditelji su iz Čakovca koji je 1918. bio zauzet od Jugoslavije. Moj pokojni muž, onda još nije bio pokojni, je Srbin. Dakle, moja čitava veza sa Srbijom je moj muž. Ja sam Jevrejka. I onda je on meni kazao, kako je Staljin rekao da tri stvari treba da budu: teritorija, običaji i jezik. Dakle, sve to ja nemam. Ali ja sam Jevrejka i ja hoću tako da se upišem. A on: “Idi Evice pa se upiši kao Jevrejka!” Kažem: ”A šta ste vi?” – On je rekao: “Ja sam Dorćolac.” /Eva Panić/
Više na stranici Promocije.
16. oktobar 2020.
Milan Stepanović
Kroz Sombor, lični utisak ~ Ravnoplovom u grad iz snova
Ravnoplov se zove jedan od najznačajnijih domaćih elektronskih veb sajtova čiji je autor, sastavljač i pisac oko 600 priloga, somborski istoričar Milan Stepanović. Želeo je da približi posetiocima sajta šarm ravnice, njene ljude, običaje i zanimljivosti, njenu prošlost i sadašnjost. To je Panonska ravnica Milana Stepanovića.
Više na stranici Gosti sajta.
Priredio Dragoslav Simić
30. septembar 2020.
Lujza Rajner
Homer u Rušnju
Politika, Kulturni dodatak, subota 19. septembar 2020.
“Kao Engleskinja uopšte nisam bila krštena. Moji roditelji su manje više bili ateisti. I onog dana kada smo se u Sarajevu spremali za venčanje pravoslavni pop me je brže bolje krstio. Tada su izabrali i dali mi ima Jelisaveta i muževljevo prezime Božić. Dakle, ja sam Jelisaveta Božić.” /Lujza Rajner/
Više na stranici Promocije.
1. septembar 2020.
Poljska veza
Poljska veza
Politika, Kulturni dodatak, subota 22. avgust 2020.
Do­šla sam u Ju­go­sla­vi­ju,gde sam mo­gla da imam baš sve, ali to sve ni­je mi bi­lo naj­va­žni­je u ži­vo­tu. Ono naj­va­žni­je ni­sam ima­la. Imala sam temperament naučnika, ispričala nam je Eva Voj­će­hov­ska
Prenosimo deo razgovora sa ovom zanimljivom Poljkinjom čija intimna povest spada u domen ženskih priča. Razgovor je snimljen osamdesetih godina XX veka u Beogradu. Integralni tekst biće štampan u knjizi „I glasom se piše istorija” koja je u pripremi. Autor Dragoslav Simić.

Više na stranici Promocije.
7. avgust 2020.
Štajner protiv Solženjicina
Štajner protiv Solženjicina
Politika, Kulturni dodatak, subota 1. avgust 2020.
Prenosimo deo razgovora s Karlom Štajnerom, autorom knjige „7.000 dana u Sibiru”. Razgovor sam snimio 1988. godine u Zagrebu u Štajnerovom domu. Integralni razgovor biće štampan u knjizi „I glasom se piše istorija” koja je u pripremi
Više na stranici Promocije.
9. jul 2020.
Istorija iz fioke
Istorija iz fioke 3.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 4. jul 2020.
Lepa Jelena iz Livna, Antina
Nekolio fragmenata iz života Jelene i Ante Pavića, roditelja mlađeg Siniše sceariste i starijeg Damira Pavića inženjera, pokriveni su uspomenama na majku. Jelena je rođena u Livnu, 1907. Sećanja na roditelje. Događaji u Sinju, preseljenje u Beograd, život u njemu, bez novca i zaposlenja, nemačko bombardovanje, američko bombardovanje, četiri godine okupacije. Pavići govore.

Više na stranici Promocije.
14. jun 2020.
Istorija iz fioke
Istorija iz fioke 2.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 6. jun 2020.
Kad je pop upitao oca: „Šjor Ante, koje ćemo ime dati?”, odgovorio je: „Siniša prvo, a onda Nikola i Momčilo.” Pop je rekao da ne može. „Kako ne može?” „Momčilo i Siniša nisu naša imena...” Da se kasnije na medijskoj sceni Jugoslavije nije pojavio sin, scenarista Siniša Pavić, taj neobičan čovek Ante Pavić s idejom Jugoslovena nestao bi s istorijske scene
Više na stranici Promocije.
7. jun 2020.
Istorija iz fioke
Istorija iz fioke 1.deo
Politika, Kulturni dodatak, subota 30. maj 2020.
Ličnost poslastičara Ante Pavića iz Sinja, o kojoj će ovde biti reči, zaista je neobična hronika jednog Jugoslovena za koju se u porodicama njegovih sinova, scenariste Siniše i starijeg brata inženjera Damira Pavića zna. Naša javnost za nacionalno opredeljenje njihovog oca Pavića pukim slučajem saznaje tek sada.
Više na stranici Promocije.
06. maj 2020.
Protiv panike na putu oko sveta u vreme korone 2020.
Protiv panike na putu oko sveta u vreme korone 2020.
Govore o sebi, o gradu u kome žive, o radu u vreme korone, o panici.
27. mart 2020.
Dragoslav Simić
“Glasom pisana istorija” u Aranđelovcu
Sa predstavljanja knjige “Glasom pisana istorija” u Aranđelovcu, 12. marta 2020. godine.
Prilog RTV Šumadija. Novinarka Milica Nedeljković.
Više na stranici Promocije.
17. februar 2020.
deda Ignjat
Deda Ignjat Cvjetković rodom Bosanac
Priča iz nevremena ili niđe ništa.
Više na stranici Moć radija.
30. januar 2020.
Karlo Štajner
Karlo Štajner: „7.000 dana u Sibiru“
“Danas” je objavio 26. januara 2020. godine tekst Dragoslava Simića urednika sajta, iz druge knjige u pripremi “GLASOM PISANA ISTORIJA”.
Više na stranici Promocije.
21. januar 2020.
Čubrilo
Kako se povlačio vojnik Boškan Čubrilo
Boško Čubrilo /Ravni Kotari ? ... selo Popović 2013./
Više na stranici Moć radija.
13. januar 2020.
Nenad Ristić
Vaša pisma
Pismo Nenada Ristića koje objavljujemo, napisano je kao duhovita reakcija na jedan od tekstova u novoj knjizi Dragoslava Simića “Mikrofonom kroz XX vek”: “Rada sa Titovom slikom iz kafane “Kod Joce”, Leskovac 1978.
Knjiga je u pripremi, a biće objavljeno 40 dokumentarnih priča čiji je izvor ovaj sajt.
Knjiga treba da se pojavi u štampanoj i elektronskoj formi 2020. godine.

Ranije objave

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana