Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Đorđe Malavrazić

Povodom Štrajka novinara Drugog programa Radio Beograda, 1992.

Tonski zapis i fotografije, Dragoslav Simić

Đorđe Malavrazić
Govori Đorđe Malavrazić u Udruženju književnika, 1992.
Radio Beograd
Zgrada Radio Beograda, snimak iz zgrade Politike

Slušaj:     (mp3)

Izvor POLITIKA, 6. 4. 1992.

Drugi dan štrajka na Drugom programu radio Beograda

Novinari neće urednika

Vršilac dužnosti direktora pozvao redakciju da se prihvati radnih obaveza, pa je zatim razgovarano o zahtevima štrajkača. - Podrške štrajkačima

I drugog dana štrajka redakcije Drugog programa Radio Beograda - koji je počeo u subotu u znak protesta zbog naimenovanja Ljiljane Bulatović za glavnog i odgovornog urednika ovog programa - na njegovom talasu emituju se emisije Prvog programa Radio Beograda. Direktorijum i novi glavni i odgovorni urednik nisu uspeli da vrate Drugi program u uobičajenu šemu, jer novinari odbijaju da rade sa novim urednikom. Oni su, inače, stalno na svojim radnim mestima, a u Radio Beogradu gotovo se neprekidno održavaju sastanci ne bi li se ova situacija prevazišla.

U subotu uveče sa štrajkačkim odborom - kako je saopštilo Ministarstvo za informacije Srbije - razgovarao je ministar za informisanje Milivoje Pavlović, kao i generalni direktor Radio-televizije Beograd dr Dobrosav Bjeletić i v.d. direktora Radio Beograda dr Vojislav Mićović. Ova druga dvojica rukovodilaca prisustvovali su iste večeri sastanku redakcije pokušavajući da postignu dogovor o redovnom emitovanju Drugog programa, tražeći da novinari poštuju naimenovanje, kvalifikujući njihov štrajk kao težu povredu radne dužnosti i nagoveštavajući zakonske posledice (otkaze?). V.D. direktora je, inače, svim zaposlenim radnicima uputio poziv da „u skladu sa propisima i pravilnikom o radnim odnosima nastave da obavljaju svoje radne obaveze od 5. aprila u 5 sati ujutru na isti način i u istom obimu kao i do 3. aprila ove godine". Redakcija se pozivu nije odazvala, a na jučerašnjem redakcijskom sastanku potvrdila je da ostaje pri svojim zahtevima i da će nastaviti da priprema program po redovnoj šemi tek ako Ljiljana Bulatović odstupi od mesta glavnog i odgovornog urednika, i ako se ponovo raspiše konkurs za to rukovodeće mesto.

„Vraćanje u ležište”

Najavljujući da će ponovo razgovarati sa štrajkačkim odborom u nastojanju da se program redovno emituje, a da se o nezadovoljstvu naimenovanjem i o nastalim sporovima razgovara po uobičajenoj proceduri i sa onima koji naimenovanje vrše, dr Vojislav Mićović kaže za „Politiku”:

- Niko nema pravo da na državnoj radio stanici menja programsku šemu i da emitovanje programa uslovljava izmenom nekih kadrovskih rešenja. To ne znači da se o odluci Upravnog odbora ne može razgovarati sa tim telom, i generalnim direktorom RTVS i direktorijumom Radija - objašnjava Mićović. - Želim da naglasim da u Radio Beogradu osnovnu koncepciju Drugog programa želimo da sačuvamo, ali i poboljšamo, jer su primedbe izazivale pojedine emisije koje po načinu realizacije dolaze u koliziju sa uređivačkom politikom Radio Beograda i sa zakonskom obavezom o nadstranačkom karakteru informisanja. Svi ti kvaliteti, nagrade i priznanja na koje se poziva redakcija Drugog programa postoje i odnose se uglavnom na njegov kulturno-umetnički i obrazovni deo. Ali, neke informativne emisije, „Niko kao ja" i „Zeleni megaherc" recimo, imaju podosta stranačkog političkog naboja i u hodu su se udaljile od početne koncepcije. Zato su neophodni dogovori o njihovom vraćanju u ležište, ali i o poboljšanju i proširenju kruga saradnika i sagovornika i adekvatnijem pristupu tekućem društvenom i političkom životu.

„Pobuna poštenih”

Urednici i saradnici (stalno zaposleni i spoljni) Drugog programa Radio Beograda, umesto na svom talasu - i juče su se pojavili na izuzetno brojnom skupu - konferenciji za štampu u Kulturnom j centru Beograda. I ovom prilikom potvrđeno je da je odluku o štrajku na Drugom programu od 78 zaposlenih potpisalo 72, što je za dugogodišnjeg filmskog kritičara ovog programa Vladimira Bunjca bio povod da kaže kako je „četiri decenije čekao, i sada dočekao, ovakvu jedinstvenost novinara u odbrani novinarske profesije”. No, povodom ovog štrajka, čije je polazište - ističe se - u zahtevima stručne, profesionalne, a ne sindikalne prirode, Predsedništvo Udruženja novinara Srbije ćuti.

Podrška štrajkačima i dalje stiže sa svih strana. Pružaju je, kao juče na ovom skupu, dugogodišnji spoljni saradnici Drugog programa, a stiže i u vidu telegrama kojih je, od pojedinaca i ustanova, organizacija, do subote uveče stiglo više od stotinu. O štrajku - saopšteno je - redovno izveštavaju Udružene radio stanice Srbije, a neke od njih nude svoj talas za emitovanje obustavljenog Drugog programa. Ceneći ovu vrstu podrške, ljudi sa Drugog programa ističu da žele samo to da u svojoj kući i na svom talasu rade ono što su i do sada radili, bez nametanja „nekompetentnog” urednika sa strane. Dosadašnji v. d. glavnog urednika Drugog programa Đorđe Malavrazić rekao je juče da će novopostavljeni generalni direktor RTV Srbije Milorad Vučelić i ministar za informisanje Srbije Milivoje Pavlović, „kao intelektualci shvatiti protest i zahteve sa Drugog programa Radija”.

Predstavljajući se kao „dugogodišnji uporni slušalac Drugog programa", lekar dr Dragoslav Petrović rekao je juče da je to što se zbiva u Radiju „pobuna poštenih protiv kloniranih umova” i poručio štrajkačima da izdrže protiv blaže forme 'crvenog vetra' u vidu i ličnosti Ljiljane Bulatović".

Posle jučerašnjeg skupa, štrajkački odbor nastavio je stalno zasedanje, najavljen je novi redakcijski sastanak Drugog programa, kao i - za danas u 15 časova - zbor zaposlenih na Prvom programu Radio Beograda.

Sve emisije za redovno emitovanje na Drugom programu su, inače, pripremljene, ali one su, kao što je juče rekao jedan od urednika ovog programa Ratomir Damjanović „kod nas, a bez nas i tih emisi-ja nemoguće je rekonstruisati Drugi program”.

Branka Otašević
Vladimir Stefanović

2. april 1992. godine
Štrajk zaposlenih u RTB
(pdf)

Borba 4.4.1992.

Borba 6.4.1992.

Politika 9.4.1992.

Politika 5.4.1992.

Politika 7.4.1992.

Borba 11.4.1992.

Politika 5.4.1992.

Borba 7.4.1992.

Borba 30.5.1992.

Politika 6.4.1992.

Borba 7.4.1992.

Politika 16.10.1992.

* Skenirani dokumenti preuzeti iz fonda Dokumentacije Radio Beograda

Autobiografija Đorđa Malavrazića

Postavljeno: decembar 2012. / januar 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana