Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Vlado Đukanović lingvista

„Đukanović i sin“

Vlado Đukanović

Vlado Đukanović

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Lična priča.

Spadam u one novinare koji mogu sa osećanjem ponosa da kažu da je ovo jedna od najboljih dokumentarnih emisija koju sam osmislio.

Zašto?

Kakav je to naslov “Đukanović i sin”?

Vlado Đukanović je srpski i jugoslovenski lingvista srednje generacije, rođen u vreme kada je roditeljima vaspitni idol bio maršal Jugoslavije, Josip Broz Tito, a partizansko vojevanje, sinonim borbe za slobodu.

U Vladinom slučaju “Đukanović” je otac i da nije bilo brižnog i inteligentnog starijeg Đukanovića oca, ova emisija nikad na ovaj način ne bi bila snimljena. Jednostavno otac Đukanović snima rođendane svog jedinca Vlade od njegove treće godine i čuva sve tonske tragove koje je napravio do Vladine četrnaeste godine. Zato ne treba da čudi fotografija malog Vlade koji drži igračku u ruci, rusku mašinku i negde imaginarno puca.

Još bolje će se razumeti to vreme kada se iza Vlade na slici vide, jedna peć na ugalj i druga slika, novi električni šporet.

Zato je danas skoro poučno čuti izvorno, za nekoga i nostalgično, o vremenu u kome su vaspitavane sve generacije tadašnjih mladih Jugoslovena, prema sadržaju i naslovima pesmica koje Vlada peva ili recitacije, sa trake oca Đukanovića. Te pesmice i razgovor oca sa “sinčićem” koje su preuzete za emisiju, sve je snimao uporni otac Đukanović, ne sluteći da će to jednog dana postati sadržaj radio emisije i kako se sada vidi Interneta.

Šta se dalje u ovoj emisiji koja traje 30 minuta dešava, posle Vladine četrnaeste godine, proverite sami. Ima tu i dela ozbiljnog života sada starijeg Vlade Đukanovića čiji je život ovom emisijom obuhvaćen u razmaku od preko 30 godina.

Vladu Đukanovića sam upoznao još početkom devedesetih dok je bio saradnik Instituta za Srpski jezik SANU. Predložio sam mu da piše jezičke komentare za emisiju “Nevidljivi ljudi”. Emisiju je osmislio Đorđe Malavrazić, a sve se dešava na Drugom programu Radio Beograda.

Vlado Đukanović
Vlado Đukanović

Vlado Đukanović dečak iz emisije i Vlado Đukanović danas. Ovaj snimak načinio sam u Kamenoj sali Radio Beograda tokom (свечаног уручења награде Радио телевизије Србије за лепоту говора „Радмила Видак“ среда 12. април у 12 сати). Predsednik žirija bio je Vlado Đukanović.

Jedan od njegovih komentara sam sačuvao, napisan 25. maja 1992. godine, na kraju upisano mojom rukom kao predlog uredniku: “Jedan od komentara koji predlažemo”: “Neizmireni jezički dug Srba i Hrvata”,

Vlado Đukanović
klikni na sliku za tekst u pdf-formatu

Emisija koju slušate snimljena je 1994. godine. Fotografije su iz porodične kolekcije Vlade Đukanovića.

Slušaj:      (mp3)

Postavljeno: jul 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana