Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Matija Bećković

Otvoreno pismo Slobodanu Miloševiću, 1992. godine

Ovaj tonski zapis načinio je 1992. godine i sačuvao urednik sajta Dragoslav Simić.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Ko danas pamti DEPOS

Dok sam držao mikrofon svog sonija na konferenciji za štampu u Tanjugovom Pres centru koji se tada nalazio u Knez Mihajlovoj 6, na III spratu, 9. juna 1992. nisam ni slutio da snimam istoriju. Na toj konferenciji za štampu koju je organizovao Demoktratski pokret Srbije, uvodnu reč dao je profesor Filološkog fakulteta Vladeta Janković:

Najlepše hvala što ste se odazvali i što nam posvećujete pažnju. Danas će vam se u ime Demokratskog pokreta Srbije, obratiti: akademik Ljubomir Simović (član saveta), prof. Milan Jovanović (član saveta) profesor Kosta Čavoški profesor pravnog fakulteta i član izvršnog odbora demokratskog pokreta, Matija Bećković (član saveta), Slobodan Selenić (član saveta), i ja, Vadeta Janković, u svojstvu portparola.

Najpre bih želeo da vam dam nekoliko obaveštenja o stanju stvarii načinu na koji pokret deluje za poslednje dve ili tri nedelje koliko ima od njegovog osnivanja. Najpre činjenica da je do 11h časova danas pre podne broj pojedinačnih potpisnika koji pristupaju pokretu se popeo na 6425. U međuvremenu smo primili više od deset prijava političkih stranaka, strukovnih udruženja, sindikata pa čak i jedno preduzeće je podnelo kolektivnu prijavu za prijem u DEPOS. Savet se sastaje redovno. Izvršni odbor se sastaje redovno. Vode se intenzivni razgovori i preduzimaju se koraci o kojima će te biti obavešteni u toku današnje konferencije. Između ostalog treba da znate da je Demokratski pokret Srbije osnovao i svoj prvi resorni odbor. To je odbor za spoljnu politiku na čijem je čelu prof. Radoslav Stojanović, koji je počeo da deluje juče. Važno je takođe da smo tom prilikom postigli saglasnost i o merilima na osnovu kojih će biti birani članovi u resorne odbore. Sporazumeli smo se da to budu pre svega ekspertna tela. Da to budu specijalisti u svojim strukama. Znači da nesmatramo neophodnim da oni budu potpisnici inicijative ili da budu recimo članovi pokreta, (ma kako da pokret nije politička stranka), nego da je njihova stručnost i spremnost da sarađuju i pomognu dovoljna i dobrodošla. Ostali će odbori početi da deluju tokom iduće nedelje.

Sada imam zadovoljstvo da vam pročitam tri saopštenja koje je Demokratski pokret Srbije u ime pokreta, pripremio za javnost.

Prvo glasi ovako:
Apel za spasenje Sarajeva.

Najnovije pojačano bombardovanje i razaranje Sarajeva koje su zavađene srpske, muslimanske i hrvatske snage nastavile još većom žestinom, uprkos molbama i apelima srpske demokratske javnosti i dalje produžava agoniju i očaj građana svih vera, nacija i ubeđenja. Stotine hiljada stanovnika Sarajeva danas gladuje, gine i propada pod sve jačim napadima i obračunima srpskih i muslimanskih vojnih snaga. Desetine i desetine hiljada dece ostalo je bez vode i hrane, zatvoreno u podrumima bez svetla i vazduha. Lekovi u gradu su nestali. Bolesti haraju. Mrtvaci se ne sahranjuju. Sarajevo gori. Gore medrese, semeništa i sinagoge. Gore škole, naučni instituti, porodilišta i bolnice. Spaljeno Sarajevo je ljuta ljaga na obrazu svih onih koji su odgovorni za toliko i takvo bezumlje. U ime čovečnosti demokratski pokret Srbije preklinje sve zaraćene strane da odmah obustave neprijateljstva u Bosni i Hercegovini, i da bar oslobađanjem sarajevskog aerodroma omoguće doturanje hrane, lekove i humanitarne pomoći svim stanovnicima grada. Ako još ima trunka vremena možda mogu da se saberu i skine sramota sa svih lica. U to ime Demokratski pokret Srbije se obraća prvenstveno srpskoj strani u bosansko-hercegovačkom sporu sa upozorenjem da svaki njihov surovi i nerazumni korak pada na savest čitavohg srpskohg naroda, kome je u ovom času i bez toga previše zla, prokletstva i nesreće.

Demokratski pokret Srbije

Drugo naše juče usvojeno saopštenje glasi:
Saopštenje povodom povratka prestolonaslednika

Demokratski pokret Srbije pozdravlja odluku prestolonaslednika Aleksandra da se vrati u zemlju, i veruje da će njegov povratak doprineti uspostavljanju demokratskog poretka u Srbiji.

Demokratski pokret Srbije

Najzad najvažniji razlog što smo vas zamolili da nam danas poklonite vašu pažnju, jeste činjenica da smo u položaju da vas obavestimo da je Demokratski pokret Srbije danas u 08.50h jutros, u predsedništvu republike uručio pismo adresovano na predsednika Slobodana Miloševića. Tekst pisma će vam pročitati akademik Matija Bećković.

Govori Matija Bećković, 1992.

Slušaj:     (mp3)


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Pismo profesora Ljubodraga Dimića, šefa katedre za Istoriju Jugoslavije na Filozofskom fakultetu u Beogradu decembra 2012, uredniku sajta povodom objavljivanja govora Matije Bećkovića.

Dragi Dragane,
Saslušao sam govor M. Bećkovića. Pesnici i pisci su, nesumnjivo, najosetljiviji barometar koji precizno beleži sve "pritiske" i sva "stanja" koja postoje u jednom društvu. A i najbolja istorija jednog naroda je u literaturi koju su njegovi pisci napisali. Nikada ih ne treba potcenjivati, a još manje omalovažavati, i što se stalno, i danas, čini.

Prijateljski Ljuba Dimić

Prva skupština Demokratskog pokreta Srbije. Jedan od govornika bio je i Matija Bećković.

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autobiografija Matije Bećkovića

Matija Bećković, „Ćeraćemo se još“ i Beseda na Cetinju
„Ćeraćemo se još“ je zbirka pesama koju je Bećković predstavio u Narodnoj biblioteci Srbije 1996. godine, a Besedu na Cetinju izgovorio je prilikom dodele Njegoševe nagrade na Cetinju 1998. godine. Vrednost ovih tonskih izvora je u autentičnosti snimaka glasa Matije Bećkovića. Bećkovićeva beseda na Cetinju spada u najviše domete pesnikove živo izgovorene reči. Tonske zapise oba događaja načinio je Dragoslav Simić urednik sajta. Stranica “Gosti sajta”.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana