Lako i brzo  |  Početna

YouTube facebook

SINOPSIS ZA TV DOKUMENTARNI FILM

Fredi, Jevrejin koji je imao sreće

Za ljude Mojsijeve vere rođene u srednjoj ili Istočnoj Evropi dvadesetih godina XX veka, kada se danas kaže “Jevrejin“ uvek se pomisli na koncentracione logore, holokaust i milione koji su nestali u Drugom svetskom ratu.

Ing Fredi Mošić može se svrstati u kategoriju srećnih ljudi koje je nesrećna sudbina evropskih Jevreja samo okrznula. Pre II svetskog rata student tehnike na beogradskom univerzitetu deo je građanskog Beograda.

Sonja i Fredi Mošić

Aprilski rat 1941. prolazi, kada se gleda sa današnjeg istorijskog iskustva bez posledica, sa ovim važnim detaljem. Otac je bio jedan od 3 vlasnika firmi koja je prodavala zubasrku operemu u Jugoslaviji. Nekim čudom Fredi dospeva posle raznih peripetija jula 1941. do Splita, gde zahvaljujući slučajnosti dobija od oca iz okupiranog Beograda ovlašćenje kojim naplaćuje od očevih dužnika dentista zaostali dug koji su načinili kupujući zubarsku opremu pre početka rata u Beogradu.

Ipak dospeva, ali kratko i u logor kojim su zapovedali Italijani na Braču, da bi posle kapitulacije Italije, pristupio levičarskom pokretu u Dalmaciji.

Diplomira tehniku posle rata i postaje jedan od rukovodilaca Naftne industrije Jugoslavije.

Radi za UN u Indiji, ali lepa Splićanka prva žena odlazi sa ovog sveta.

Međutim Fredi sreće gospođu Sofiju Demajo i sa njom sklapa drugi brak februara 2oo9. godine. I ta veza je TEMA FILMA.

Ovaj sinopsis za kraj ima i jednu istinitu anegdotu. Fredi odlazi kod lekara Jevrejske opštne u Beogradu. Žali se na vrtoglavicu. Lekar ga pita kada se to dešava. Fredi odgovara:

„Primetio sam kad idem na plivanje na tašmajdanski bazen, ne mogu više da skačem u vodu na glavu. Imam vrtoglavicu.“

Fredi je rođen 1918. godine.

Producent kratkog dokukmentarnog filma o Frediju i gospođi Demajo svakako bi uneo vedrije tonove u saznanja Izraelskog i svetskog gledališta o životu i sudbini Jevreja. Film bi bio snimljen na hebrejskom i srpskom jeziku u centru Beograda gde Fredi i Sonja žive.

O Frediju sam snimio 2 emisije i obe se nalaze na adresi koju prilažem, a doprinose saznanju o ovom prijatnom čoveku koga je Bog obdario još jednom osobinom, a to je da ume lepo i sadržajno da govori.

Pogledajte Gosti sajta - Fredi Mošić

U Beogradu 12. maj 2009.

Postavljeno: novembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana