Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Aleksandar Fredi Mošić

Sonja i Fredi Mošić
Sonja i Fredi Mošić

Želim da kažem unapred da me je priča ovog čoveka ispričana 2009. u njegovoj devedesetoj godini, o vremenu bežanije, posle bombardovanja Beograda od strane Nemaca, 6. aprila 1941, zaista opčinila lucidnim kazivanjem i neobičnim događajima koje je imao na putu spasavanja od Beograda, ne znajući da će u jednom trenutku dospeti i do Splita.

Za ljude Mojsijeve vere rođene u srednjoj ili Istočnoj Evropi dvadesetih godina XX veka, kada se danas kaže "Jevrejin" uvek se pomisli na koncentracione logore, holokaust i milione koji su nestali u Drugom svetskom ratu. Ing Fredi Mošić može se svrstati u kategoriju srećnih ljudi koje je nesrećna sudbina evropskih Jevreja samo okrznula.

Pre II svetskog rata student tehnike na beogradskom univerzitetu deo je građanskog Beograda. Aprilski rat 1941. on prolazi, kada se gleda sa današnjeg istorijskog iskustva bez posledica, sa ovim važnim detaljem. Otac je bio vlasnik firme koja je prodavala zubarsku opremu u Jugoslaviji. Nekim čudom Fredi dospeva posle raznih peripetija leta 1941. do Splita. Zahvaljujući slučajnosti, dobija od oca, preko Zemuna, koji je tada bio u sastavu NDH, ovlašćenje da može da naplati od dentista dug-kredit koji su imali kupujući opremu pre početka rata u radnji njegovog oca.

Dospeva, ali kratko i u logor kojim su zapovedali Italijani na Braču, da bi posle kapitulacije Italije, pristupio levičarskom pokretu u Dalmaciji.

Slušaj - prvi deo:     (mp3)

Slušaj - drugi deo:     (mp3)

Postavljeno: novembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana