Lako i brzo  |  Početna

YouTube facebook

AVENIJA AMERIKA

Ko je smestio ”Jabuci”

Šta je pokazao proces na kojem se američka država sudi sa ”Eplom” tvrdeći da je kompanija bila kolovođa zavere da se poveća cena e-knjiga

Milan Mišić

Vašington – Tužilaštvo i odbrana tuženog izneli su sve svoje argumente u nesvakidašnjem procesu u čijem središtu je ”revolucija koja teče” kad je reč o ovde velikom biznisu izdavanja i prodaje knjiga, menjajućih navika čitalaca, a donekle i promena civilizacijske matrice kulture.

Tužilac je američka država, preko svog Departmenta (ministarstva) pravde, za koje ovde kažu da ”ima dugu ruku” i da se ne spori ako nije uvereno da će proces da dobije.

Optuženi je najveća tehnološka kompanija i jedan od najpoznatijih globalnih brendova:”Epl” (”Jabuka”). Proizvođač ”ajpoda”, ”ajfona”, ajpeda” i drugih gedžeta koji su postali stalni pratioci svakodnevnice, izazvali tektonsku promenu na tržištu potrošačke elektronike i na glavu okrenuli dosadašnje poslovne modele muzičke i još nekih industrija. Učinili su naime suvišnim klasične (one napravljene ”od cigle i maltera”) prodavnice, i ”obespredmetili” takozvane ”nosioce zvuka” (CD ploče), jer su sve sveli na digitalne ”fajlove” čiji se promet obavlja virtuelnim magistralama interneta.

Predmet spora je međutim nešto drugo što se radi na istom principu: izdavanje i promet elektronskih knjiga. Novotarija koja se pojavila pre manje od deset godina (prvi pravi ”e-čitač” na tržište je izneo ”Soni” 2004.) u međuvremenu je široko prihvaćena i postala izuzetno značajna u poslovnim planovima izdavača. U prošloj godini na američkom tržištu je prodato 557 miliona primeraka knjiga u tvrdom povezu i 457 miliona e-knjiga. Koliko 2008, ukupan digitalni tiraž ovde nije bio veći od 10 miliona.

Apple

Ono što je predmet spora događalo se 2010. godine, kada je glavni posrednik između izdavača i čitalaca digitalnih izdanja ”Amazon”, najveća virtuelna robna kuća koja ima i svoje odeljenje za knjige i u tom momentu zauzima blizu 90 odsto ovog tržišta.

Deo tog kolača nameran je da uzme i ”Epl” na čijem čelu je tada legendardni osnivač kompanije Stiv Džobs. Novi proizvod kompanije, ”ajped”, kompjuter koji se sastoji samo od ekrana, a komanduje mu se dodirom, premijeru je imao 3. aprila 2010, i odmah pokazao velike potencijale, između ostalog i kao elektronski čitač. Na stranu to što će stvoriti novi segment računarske industrije, biti prodat u rekordnim brojkama i brzo dobiti mnoge imitatore.

Džobs u vidu ima i sopstvenu virtuelnu knjižaru ”ajBukstor”. Da bi imala šta da prodaje, on kontaktira izdavače i nudi im, u poređenju sa onim što im tada daje ”Amazon”, dobar ”dil”.

”Amazon” je u to vreme u ulozi monopoliste koji diktira uslove. Knjige od izdavača kupuje ”đuture”, a potom sam određuje maloprodajnu cenu. Izdavači po prodatom primerku dobijaju u proseku 10 dolara, dok ”amazonovi” kupci svoju knjigu plaćaju cent jetinije: 9, 99 dolara. ”Amazon” dakle gubi na svakom prodatom primerku, ali sračunato: promoviše svoj čitač ”kindl” (na tržištu od 2007.) i stvara nove navike. Sračunato gubi milione da bi kasnije zarađivao milijarde.

”Epl” međutim izdavačima nudi komisioni model: oni neka odrede cenu, a Džobsovoj kompaniji od toga 30 odsto.

Ponuda je došla u okolnostima kad izdavači, i oni najveći, nemaju načina da se suprotstave ”Amazonu” koji njihovu robu prodaje ispod cene i time im umanjuje ukupan prihod. Zato ono što najviše ide, i što ima knjučni udeo u njihovim godišnjim bilansima – bestselere – ”zadržavaju”: ne nude ih odmah u digitalnoj verziji, dok ne pokupe kajmak od prodaje mnogo skuplje, klasične verzije tih naslova na papiru.

U tabaku koji je presavio Department pravde, ”Epl” se optužuje da je bio kolovđa zavere da se cene e-knjiga podignu, čime je iz džepova njihovih kupaca izvučeno stotine miliona dolara. Saučesnici su bili pet najvećih izdavača: ”Hačet”, ”Harper Kolins”, ”Sajmon i Šuster”, ”Mekmilan” i ”Pingvin”.

Svi oni su prihvatili ponudu za ”komisionu prodaju”. Ugovori su sadržavali i klauzulu ”najpovlašćenije nacije”, što je značilo da izdavač ne može neki naslov jednim knjižarama da prodaje po nižoj ceni nego drugima, što je Departmentu pravde zamirisalo na kartelisanje.

”Epl” i velika izdvačka petorka su brzo stvorili ujedinjeni front i rezultat je bio da je na kraju i ”Amazon” odustao od svog poslovnog modela, priklonivši se komisionom. Knjige su poskupele u proseku za nekoliko dolara i sve su bili srećni sem kupaca, odnosno čitalaca, i kako će se kasnije pokazati, Departmenta pravde.

Pet izdavača su u međuvremenu sa državom postigli vansudsko poravnanje i platili globu, a ”Eplu” je preostalo da se, bez u oktobru 2011. preminulog Stiva Džobsa, sam brani od opružbe za kartelisanje, u ovdašnjem sistemu nimalo bezazlene.

Kompanija se proteklih nedelja pred okružnim federalnim sudom za Južni disktrikt države Njujork, koji zaseda na Menhetnu, branila ključnim argumentom: da su se i pre debija ”ajpeda” i njene odluke da uđe u biznis prodaje digitalnih knjiga, izdavači pripremali da se zajednički suprotstave ”Amazonu”, nezadovoljni svojim položajem u poslovanju sa ovim džinom. Predstavnici ”Amazona” su, u ulozi svedoka, to potvrdili, priznavši da je izdavačima bilo i prećeno da će biti ”disciplinovani” uskraćivanjem ovog kanala prodaje.

”Amazon”(čiji je udaeo u prodaji e-knjiga posle ulaska ”Epla” opao na oko 60 odsto) nije međutim na optuženičkoj klupi ovog procesa, iako je utisak da je trebalo da bude. Pred sutkinjom Denis Kot, koja će presudu doneti sama (u ovom suđenju nema porote) izneto je i da je nedvosmislena činjenica da je ulazak ”Epla” promenio ovo tržište, na sličan način kako je ”ajfonom” pre toga promenio i tržište mobilnih telefona, ali predmet spora nisu ni poslovni ni tehnološki uspesi kompanije, već ono što je ovde apsolutno nedozvoljeno: šurovanje prodavca sa, kako se to kod nas kaže, ”dobavljačima”, da se određenoj robi poveća cena.

Presuda se očekuje do kraja leta.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana