Lako i brzo  |  Početna

YouTube facebook

AVENIJA AMERIKA

Preleti novinarskih zvezda

Novi mediji preotimaju starim ono najdragocenije: talente

Milan Mišić

Vašington – Završnica ove godine na američkoj medijskoj sceni je obeležena novim fenomenom: preletom novinarskih zvezda iz starih medija u nove.

Keti Kurik, jedno od ovde najpoznatijih TV lica i jedna od retkih koja je u karijeri bila voditeljka glavnih informativnih emisija sve tri nejveće kablovske mreže (En-Bi-Si, Si-Bi-Es i Ej-Bi-Si) prešla je internet portal ”Jahu njuz”, gde će raditi svoj stari posao prezentera TV vesti. ”Jahu” je naime jedan od najstarijih novih medija koji su, sa napretkom internet tehnologije, postali ”multiplatformske” medijske kuće koje uključuju sve što se može ”konzumirati” preko ekrana priključenih na internet: telefonskih, tablet i kompjuterskih.

”Jahu njuz” je značajan izvor svakodnevnih informacija za Amerikance: ima oko 800 miliona posetilaca mesečno, a posle dolaska na čelo ovog portala nove glavne menadžerke Melise Mejer, započeo je agresivnu ekspanziju, ako ne baš da parira ”Guglu” i ”Fejsbuku”, a ono da smanji zaostajanje za njima i postane jedan od vodećih brendova onlajn informisanja.

Ovo je samo jedan od transfera koji su dobili publicitet obično namenjen sportskim zvezdama. ”Jahu” je u svoju redakciju preveo i Dejvida Poga, popularnog kolumnistu ”Njujor tajmsa” koji je tamo izuzetno zanimljivo pisao o novim tehnologijama.

Glava urednica ”Jahu njuza” biće još jedan prebeg iz ”Njujork tajmsa”, njegova doskorašnja zamenica glavnog urednika Mej Liberman, a njene stope sledio je i kolega Met Bej, politički reporter ”Njujork tajms magazina”, nedeljnog dodatka po opštim ocenama najboljeg američkog, pa i svetskog dnevnog lista.

Ovo je protumačeno i kao promena odnosa moći u korist onlajn i društvenih medija, ali i kao novi fenomen u kojem novi mediji preotimaju starim ono što je najdragocenije: talente.

Svi koji su odlučili da se posvete ”novim izazovima”, to obrazlažu prilikom da se više razmahnu, ali i drugim elementom ”ponude koja se ne odbija” – novom platom.

Za Mej Liberman, to je mogućnost da uz svoje ime prikači novi identitet ”Jahu njuza”, koji namerava da definiše pre svega uz pomoć velikih novinarskih imena.

Dejvid Pog ističe mnogo širu slobodu objavljivanja – po učestalosti, obimu, formatu i kreativnim mogućnostima koje se podrazumevaju u digitalnom izdavaštvu: audio i video, interakcija sa čitaocima...

Ali je napomenuo i još nešto što je ovde takođe bilo povod za debatu: da ”napuštanje ’Njujork tajmsa’ nije više i kraj karijere”.

Njujorški list je ustvari pretrpeo najveći ”odliv mozgova” zbog naraslih ambicija onlajn portala: na njegovim stranicama neće više biti ni poznatog statističara Nejta Silvera, koji se proslavio time što je na predsedničkim i kongresnim izborima 2008. i 2012. izuzetno precizno predvideo ishod čak i na nivou svih 50 federalnih država. On je prešao na sportski TV kanal i onlajn portal ESPN, gde takođe očekuje da se razmahne više nego što je to mogao u staroj kući.

”Njujork tajms” je inače dugo važio za najpoželjnije odredište svakog američkog novinara i u nekom smislu to ostaje. Ono što se međutim promenilo, to je uverenje da kad se jednom tamo uđe, više se ne izlazi: drugde su možda bolji uslovi i veće plate, ali ”Njujork tajms” je ”Njujork tajms”.

Izdavač lista Džil Abramson je zato bila iznenađena kada joj se najavio agent Nejta Silvera i obavestio je o ponudi ESPN-a, iznevši argument da je njegov klijent ”najlepša devojka na žurci” i da može da ga zadrži samo adekvatnom kontraponudom.

”’Njujork tajms’ je uvek najlepša devojka na žurci”, uzvratila je Abramsonova, pa je Silver je završio u ESPN. To je međutim bio samo početak: redakciju (koja ukupno ima 1.100 ljudi) napustio je, posle samo šestogodišnjeg staža, i jedan od najtalentovanijih novinara mlađe generacije Brajan Stelter (28), ekspert upravo za medijsku scenu, koga je zavrbovao Si-En-En.

Umesto ”ljubavi” i ”časti” koju je donosila pripadnost uglednom listu, sada je izgleda na snazi novo pravilo: ko da više za ”devojku”, njegova je.

Nema, naravno, nezamenljivi novinara, dok jedni odlaze, drugi dolaze, neki talenat uvek čeka svoju priliku, ali je na drugoj strani takođe činjenica da kad ode poznati novinar, sa sobom odnosi i teško nadoknadivo ”institucionalno iskustvo”, kao i pozitivnu ulogu koju je imao u redakciji.

Ovi medijski transferiu su ukazali i na još aspekt medijske tranzicije u digitalnoj eri: da su dobri novinari sve češće pojedinačni ”brendovi” koji, pošto stasaju u nekoj velikoj kući, mogu da izađu na tržište i vežu se za drugu koja im najviše ponudi, pri čemu glavni mamac nije samo dolarska ”kompenzacija” za njihovo ime i ono što rade, nego i veća sloboda u novinarskom ”preduzetništvu”.

Svi oni koji su promenili medijske klubove, sa sobom su poneli i velike baze sledbenika na društvenim medijima (Tviter, Fejsbuk) koje su u međuvremenu stekli, na šta takođe računaju njihovi novi poslodavci.

”Kad neko napusti udobnost koju pruža veliki medijski brend, razlog nije samo veća plata, već i želja da se sudbina uzme u sopstvene ruke”, protumačila je novinarsko preduzetništvo Džesika Lesin, doskorašnja reporterka ”Volstrit džornala” koja je pokrenula sopstvenu onlajn publikaciju. Na isti potez se odlučio i veteran istog lista Volt Mosberg, glavni pisac tekstova o novim tehnologijama, koji takođe pokreće sopstveni sajt, ali uz sponzorstvo nekoliko veliki kuća među kojima je i ”Blumberg”. Sa sobom je, kao partnerku u istom poduhvatu, poveo i koleginicu Keri Švajser.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana