Početna  |  Kontakt Simić

EU english YouTube facebook pretraga

Dr Dragoljub Pokrajac

Oprema ove strane i fotografije Dragoslav Simić urednik sajta

/u pripremi/

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Dragoljuba Pokrajca upoznao sam preko novina. Povod za njegovo pismo upućeno Politici, u rubrici „Među nama“, bio je moj članak „Prošlost viđena mikrofonom – govorna istorija“, objavljen 30. marta 2006. u Politici na strani 6. Pokrajac je pisao:
„...Budući da mi je jedan od hobija sakupljanje starih snimaka, želeo sam da Vama, ali i autoru članka, predočim da se u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu još čuvaju neki snimci od značaja za našu istoriju. Tako je sačuvan snimak Simfonijskog orkestra Radio Beograda pod upravom Mihajla Vukdragovića, direktan prenos „plave mreže“ iz Beograda 1938. Sačuvan je i snimak govora kneza Pavla Karađorđevića 5. marta 1939....“ – pisao je Pokrajac navodeći još veliki broj nepoznatih snimaka naše govorne istorije.

Dr Dragoljub Pokrajac, Poki majstor

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Kada sam ga zamolio pismom da mi kaže nešto više o sebi, odgovorio je:
„Ja predajem računarstvo na fakultetu u Doveru, država Delaver. Najveći deo vremena koristim za svoj hobi, sakupljanje naše narodne muzike snimljene u SAD do 1941. na pločama, onim starim koje krckaju dok se vrte na gramofonu. Amerikanci su čak objavili i katalog naše muzike snimljene u SAD 1943. godine.“

Jula 2006. godine Pokrajac je došao u Beograd koji mu je bio usputna stanica za Niš u kome je do odlaska u Ameriku živeo. Tada smo se upoznali. Bio je to debeljuškast, veoma simpatičan, mlad čovek koji je u okviru emisije „Riznica“, Drugog programa Radio Beograda, (urednica Sonja Malavrazić), dva puta uzastopno govorio o svojim ekskluzivnim muzičkim „pronalascima“. Imao je neku neobičnu energiju u glasu iz koga se osećala životna radost. Rekao je da za njegova čula uopšte ne postoji vizuelna umetnost, samo audio.

Mijat Mijatović
Mijat Mijatović u Karlovim Varima, 1932.

U njegovoj autobiografiji ne pominje se da Pokrajac izvanredno peva skoro kao Mijat Mijatović koji je plenio slušaoce pre Drugog svetskog rata širom Jugoslavije i objavio veliki broj gramofonskih ploča. Sada Pokrajčevu autobiografiju dopunjavam: ovaj Nišlija – “Amerikanac”, kako se to kaže u žargonu, „skinuo“ je Mijata Mijatovića. To je pokazao uživo, na koncertu održanom u Etnografskom muzeju decembra 2007. godine.

( Zapisano 2007. za knjigu „Autobiografije uživo” )

Pokrajac

Slušaj

E-mail: majstorpoki@gmail.com

Verujem da će „Majstor Poki” biti vrlo posećena stranica na ovom sajtu. Proverite zašto.

Srodni linkovi:

Predratni radio govori, Beograd ~ Njujork
Nepoznati snimci iz 1939. i 1942. godine pronađeni u Americi.
Otkupio dr Dragoljub Pokrajac. Govorili Ljubodrag Dimić, Đorđe Malavrazić i Dragoslav Simić
18. oktobar 2013. godine

"Radio prenos sahrane kralja Aleksandra I Karađorđevića"
18. oktobra 1934.
Nepoznati dokumenti iz arhiva nemačkog radija.

Postavljeno: novembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana