Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook
Vaša pisma
Vaša pisma
Otvoreno o sajtu
Otvoreno o sajtu
Novo na sajtu
Novo na sajtu
Pretraga sajta
Pretraga sajta

Sajt oprema i uređuje Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

SADRŽAJ - E

Sva imena su poređana abecednim redom

Kada kliknete na slova označena plavom bojom direktno slušate, gledate ili čitate označenu odrednicu na sajtu.
Za one koji vole da istražuju ostavljen je uobičajeni postupak. Kliknete na neku od stranica i pretražujete sajt polako.

A     B     C     Ć     Č     D     Đ          E     F     G     H     I     J     K

L     Lj     M     N     Nj     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     Že Jugoslavija sajt  Kada kliknete na ovu odrednicu koja podrazumeva elektronsku adresu našeg sajta doći ćete na elektronsku platformu novinara Dragoslava Simić. Pretraživači će tako dobiti odrednicu više sa elktronskom oznakom koja vodi na naš sajt sa idejom da se olakša pristup sajtu. Kliknite, proverite.
E - prodavnica
Audio i foto arhiv SIMIĆ 
U ponudi E prodavnice je stotinak naslova Knjige koje govore, zatim Fotografije ~ crno bele i kolor o ljudima i događajima iz XX veka, autorski radovi Dragoslava Simića. Posebno su izdvojeni naslovi štampanih knjiga koje sadrže i CD: “Raskol u eteru”, “Žene u selu”, “Žesnki logor na Golom otoku” i “Autobiografije uživo”. Pogledajte kako može da bude urađen vaš porodični rodoslov u elektronskom izdanju.
Edo Ljubić  Ovde možemo čuti nekoliko zvučnih zapisa velikog jugoslovenskog pevača Ede Ljubića. Edo Ljubić, rođen 1912. godine u Donjem Vakufu, imao je u životu nekoliko uspešnih karijera. Studirao je elektrotehniku u Švajcarskoj, proslavio se kao pevač prvo u predratnoj Jugoslaviji a zatim i u Sjedinjenim američkim državama, gde mu je izdat veći broj gramofonskih ploča (između ostalog, zanimljivost je da je objavio i pesme "Spremte se spremte, četnici" i "Tamo daleko"). Uspešno se bavio ugostiteljstvom, a glumio je i u dva igrana filma, "Ljubav u Sarajevu", i "Poslednji skretničar uzanog koloseka". Ostao je patriota: nakon skopskog potresa 1963, tadašnji zagrebacki "Jugoton" izdao mu je singl ploču u dobrotvorne svrhe, kao pomoć žrtvama zemljotresa.
Repertoar Ede Ljubića, sudeći po sačuvanim snimcima, sačinjavaju pesme iz Bosne, Dalmacije, romanse, gradske pesme, pesme sa juga Srbije, Vojvodine, itd. Po širini repertoara Ljubić se može uporediti sa Mijatom Mijatovićem.
Pesme prikupio dr Dragoljub Pokrajac. Stranica Porodični tinski arhivi - Američke ploče, naša muzika i orkestri
Elektronska nostalgija  Stiv Kozobarić iz Klivlenda poseduje snimke iz kataloga „Muzika južnoslovenskih naroda” (1904–1944) s imenima pevača čije su ploče snimljene u Americi do 1941, ali i kasnije. Evo izvoda: Dušan Jovanović „Čika Pera jaše konja bela”, Njujork 1925; Tamburaški zbor „Jorgovan” i pesma „U kafani nas dva brata”, Njujork 1926; duet Aneta Nikolić i Vlada Konstantinović „Mene djevu ženi vrag”, Njujork 1929; Mješoviti trio „Jugoslavija” izvodi „Brankovo kolo”, Njujork 1929; Banat tamburica „Radikalsko kolo”; Milan Verni i tamburica orkestar: „Na te mislim djevo mila”, Njujork 1940. itd. Posredstvom dr Dragoljuba Pokrajca ovu muziku možete čuti na stranici “Porodični tonskih arhivi”.
Emigrantski goli otok  Priča Gojka Petrovića i Save Novakovića snimljena je u Budimpešti 1992. godine. Govori o tome kako je živela naša emigracija koja je izbegla iz Jugoslavije 1948. godine, opredeljujući se za Staljina. Kada su prošle decenije oduševljenja sovjetskom Rusijom, dolazi do otrežnjenja, a Gojko i Sava kao politički emigranti u Mađarskoj doživljavaju svoj goli otok. Stranica “Gosti sajta”.
Emisija Kratkotalasne radio stanice Beograd  Emisija Kratkotalasne radio stanice Beograd, jedina sačuvana, otkrivena zahvaljujući profesoru Dragoljubu Pokrajcu u Nacionalnoj biblioteci u Vašingtonu: Pozdrav američkim slušaocima pred otvaranje Svetske izložbe u Njujorku 1939. direktan prenos. Emisiju možete čuti u celini. Trajanje 29 minuta. Govore knez Pavle na engleskom, Dragiša Cvetković predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije na srpskom i drugi. Stranica „Predavanja u Kolarčevoj zadužbini”.
"Emisije iz kolekcije"  Na ovoj stranici sajta dat je izbor iz emisija dokumentarnog programa koje je uživo vodio Dragoslav Simić. Sve emisije objavljene su u knjizi “Autobiografije uživo” (knjiga i CD). Na sajtu su prikazane emisije u celini i svi sagovornici se mogu čuti. Govorili su: profesor Slobodan Jovanović (snimak sa BBC. 1943.); dr Danilo Basta, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu; pesnik Matija Bećković; dr Dušan Janjić, sociolog; dr Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu; Radomir Putnik, dramaturg; dr Raško Jovanović, radio kritičar „Politike“; Jovan Ćirilov, čovek pozorišta; Isak Asiel, rabin beogradski; dr Rajko Đurić, novinar i pisac; mr Đorđe Malavrazić, istraživač istorije radija; Ivan Aleksić, poslovni čovek iz Londona, i dr Dragoljub Pokrajac, predavač elektronike na univerzitetu u Doveru, SAD.
Kada klinkete na zaplavljeni naslov stranice pojaviće se korice knjige, a sledećim klikom “dalje”, stižete do učesnika ovih emisija.
Engleskinja u Rušnju. Životopis Engleskinje u Jugoslaviji  Lujza Rajner "Engleskinja u Rušnju", dolazi kao turista u Beograd 1931, predaje studentima engleski jezik, udaje se za trgovca Stojana Božića 1935, a okupaciju provodi u selu Rušanj kraj Beograda. Posle Drugog svetskog rata vraća se u svoju zemlju i piše uspomene na okupiranu Srbiju. Njena priča snimljena je u Norfolku 1985. VIDI stranicu "Gosti sajta"

- "Engleskinja u Rušnju", VIDI stranicu "Knjige koje govore"
Eugen Lovšin govori  Ing Leon Kavčnik iz emisije “Slovenci Jugosloveni”: “...I najgora Jugoslavija bolja je nego nikakva Jugoslavija. Ako se Jugoslavija raspadne sada, mi se više nikad nećemo vratiti na 1918. godinu.” Dve dokumentarne emisije pod ovim naslovom “Slovenci preporodovci ~ Slovenci Jugosloveni”, snimio je u Ljubljani urednik sajta Dragoslav Simić 1987. godine. Stranica “Gosti sajta”.
Eva Nahir Panić  Beograd, partizani, muž Panić iz sela u okolini Varvarina, Goli Otok, Izrael..., bila bi to ukratko biografija Eve Nahir Panić koju je Dragoslav Simić sreo i snimio u jednom kibucu u Izraelu, 1989. Njena kratka, nadahnuta i potresna priča može se čuti na stranici “Gosti sajta”.
Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana