Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Istorija na zvučnim dokumentima

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Politika, 18. IV 2005.

Pučisti hapse Dragišu Cvetkovića
Pučisti hapse Dragišu Cvetkovića predsednika
Vlade Kraljevine Jugoslavije 27. marta 1941. u Beogradu

O istorijskim događajima uoči aprilskog rata 1941. godine ima poprilično pisane građe, ima foto i filmskih svedočanstava, ali, koliko se zna, nema zvučnih dokumenata, budući da Radio-Beograd nije raspolagao uređajima za snimanje zvuka. Dragoslav Simić već nekoliko godina istrajno traga za zvučnom dokumentacijom iz tog perioda i njegov trud nije ostao bez rezultata, koje je predstavio u emisiji serije Govori da bih te video. Uspeo je da dobavi nekoliko snimaka koje je načinio Zoran Manojlović, sin kompozitora i muzikologa Koste Manojlovića, a iz zvučnoga arhiva Nemačkog radija i snimke govora Dragiše Cvetkovića, predsednika jugoslovenske Kraljevske vlade, pored ostalih i njegovog obraćanja nakon potpisivanja Trojnog pakta, u Berlinu, 25. marta, kada je rekao i ovo: „Glavni i gotovo jedini cilj spoljne politike Jugoslavije bio je i ostaje: sačuvati jugoslovenskom narodu mir i pojačati mu njegovu sigurnost. U duhu ove politike naši napori su prvenstveno bili upravljeni na konsolidaciji miroljubivih i prijateljskih odnosa sa susedima kako bi se obezbedili mir na granicama, sloboda, nezavisnost i državna celina.“ Dva dana potom, kao što je poznato, Trojni pakt je raskinut, Cvetkovićeva Vlada je pala i vlast je preuzeo mladi kralj Petar II, čiju je proklamaciju na beogradskom Radiju pročitao kapetan Jakov Jovović. Snimak toga proglasa takođe se mogao čuti, kao i vesti kako ih čita spiker Radio-Beograda 1940. godine.

Zvučne zapise, koji su odista prave retkosti za koje se dosad nije znalo i da postoje, Dragoslav Simić predstavio je naporedo sa odabranim odlomcima dnevničkih zapisa Milana Jovanovića Stoimirovića, novinara i visokog funkcionera Kraljevske vlade, a za vreme okupacije glavnog urednika lista „Obnova“ i direktora Državnog arhiva, zbog čega je posle rata odležao sedam godina robije.

Bilo je to jedno prikladno sazvučje, jer su Jovovićeve interpretacije u duhu Cvetkovićevih premisa i, još više, politike Milana Stojadinovića, odnosno Kneza Pavla. U emisiji smo čuli i njegov zapis 6. aprila 1941: „Na radiju je neko pročitao (iz Berlina) jedan ekspoze o tome zašto nam je objavljen rat... Iz toga je ekspozea izlazilo da smo krivi za rat, odnosno ona ista oficirska klika koje 1903. nije prezala od kraljeubistva i koja je 1914. ubila Franju Ferdinanda.“

Naravno da se uz drugu memoarsku i arhivsku građu, možda uz koji zvučni zapis iz arhive Britanskoga radija, mogla stvoriti i drugačija slika martovskoga puča 1941. godine u Beogradu. Bez obzira na to, Simić daje jednu prihvatljivu projekciju te istorijske prekretnice, koja je, kao što je poznato, imala fatalne posledice kako tokom samog rata, tako i posle. Što je najvažnije, Simićeva projekcija zasniva se na dosad nepoznatim zvučnim dokumentima, što je ovu emisiju i činilo posebno zanimljivom. Tumačenje istorije može biti ovakvo ili onakvo, ali kada se, kao u slučaju ove emisije, formira makar i sa samo nekoliko zvučnih dokumenata, dobija na radiju jednu posebnu životnu dimenziju. Zato se upornost Dragoslava Simića može samo pozdraviti, kao i trud njegovih saradnika: glumca Miroslava Pavićevića, koji je sa afinitetom čitao Jovanovićeve dnevničke zapise i Miodraga Batice Bogdanovića, koji je elektronski obradio zvučne arhivske dokumente što su se prvi put čuli na našem radio programu. (Radio Beograd 2, 5. april).

Slušaj - 27. mart 1941:     (mp3)

Fonoteka majora Kosica
klikni na sliku za ceo tekst

Postavljeno: oktobar 2011. / mart 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana