Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Radio kritika

Krv nije oproštena

26. septembar 1993. godine

Oprema stranice, ton i fotografije snimio Dragoslav Simić urednik sajta.

Na Drugom programu Radio Beograda, u terminu dokumentarnog programa, u utorak, 21. septembra, emitovana je reportaža Dragoslava Simića, Krv nije oproštena. Godinama već Dragoslav Simić putuje po našoj zemlji i svetu i snima razgovore sa ljudima u najrazličitijim prilikama i pod raznim okolnostima. Ali uvek sa određenim povodima nastojeći da slušaoce upozna sa samom srži životnih problema koje opisuje ili na koje želi da ukaže. Simić ni jednog trenutka ne nameće sebe niti svoje stavove. (Karakteristično za njegove reportaže je da se njegov glas retko može čuti, a tako i pitanja kojima inicira razgovor sa odabranim sagovornicima, najčešće akterima ili svedocima nekih događaja), što se može smatrati za vrlinu njegovog reporterskog postupka. Taj postupak primenio je i istražujući posledice jednog ubistva počinjenog 1978. godine u Gusinju, u Crnoj Gori. Pala je krv u podneblju gde još vlada krvna osveta. To stvara posebnu situaciju u odnosima među porodicama, pa i plemenima. Vinovnik ili vinovnici su u kućnom zatvoru, vlada neizvesnost u njihovim porodicama i u prkos delatnosti tzv. Mirovnog veća, koja po običaju raspravljaju o svim takvim slučajevima. Ima situacija koje su nerešive. Takav slučaj opisuje Simić u reportaži Krv nije oproštena, jer oni koji treba da oproste, a to su braća ubijenog, nisu u zemlji, već u Americi. Od njih nema glasa, pa i ako je među porodicama i niko nikoga ne dira, ipak vlada neizvesnost, jer se ne zna hoće li „oni u Americi“ preći preko krvi... Simić razgovara sa ukućanima i oni iznose pojedinosti čitavog slučaja i sve posledice, iznoseći potrebu da se situacija raščisti. Simićevi sagovornici nisu samo srodnici počinitelja i ubijenoga, nego i predsednik Mirovnog veća pa slušalac može da se upozna sa svim posledicama te nerazrešene situacije. „Nećemo da poklonimo (oproštenje), ali ne diramo ih“..., pa zbog toga stradaju ~ deca. Onaj koji je ubio – boravio je u zatvoru, i umro, a saučesnik poludeo u zatvoru, ali ostali strepe... Ukućani misle da nema u životu problema koji nema rešenja pa smatraju da je njihov slučaj moguće razrešiti bilo kako, ali razrešiti! A tako robovanje običaja tradicijama unesrećuje celu porodicu, i to reportaža potpuno otkriva kao i sve moguće aspekte razrešenja situacije. Ali, reporter se ne ograničava samo na jedan slučaj, nego nastoji, i u tome uspeva, da razjasni fenomen osvete u toj sredini, koji je prisutan još od turskih vremena.

Rustem Purišić
Rustem Purišić predsednik Mirovnog veća za Plav i Gusinje, snimak iz 1982.
Gusinje 1982.
Uplašena za život dece, Gusinje 1982.

pismo Titu
klikni na sliku za uvećanje

Ovo autentično pismo Titu, od 23. VIII. 1979. upućeno Skupštini SFRJ, Birou za predstavke i žalbe,
urednik sajta Dragoslav Simić dobio je od Rustema Purišića u Plavu 1979. godine.

Oblikovana vešto i efektno, reportaža Krv nije oproštena, propraćena je i pažljivo odabranim i zvučnim kulisama, koje su naglašavale arhaičnost jedne tradicije koja ne prestaje. Komponovana uz primenu muzičkih zakonitosti, reportaža u završnim senkvencama donosi tematsku rekapitulaciju pomoću kratkih fragmenata – iskaza što smo ih već čuli i uz finalnu izjavu predsednika Mirovnog veća, ~ pokrećući na taj način pitanje: dokle?

Mikrofon reporterskog magnetofona Dragoslava Simića i majstora tona Predraga Tomića još jednom su nas odveli u jedan od savremenih tamnih vilajeta i po ko zna koji put naveli nas na razmišljanje o nerazrešenim problemima čovekove egzistencije danas, uprkos ogromnom tehničkom napretku, koji, iz dana u dan, menja lice naše planete.

(Objavljeno u emisiji “Nevidljivi ljudi” Drugog programa Radio Beograd, 26. septembar 1993. godine).

Raško V. Jovanović

Slušaj:    (mp3)

Postavljeno: januar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Krvna osveta - Moć radija, Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana