Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Miroslav Žužić

Kad glumac kroz istoriju hoda

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

U seriji programa dokumentarnog zvuka „Govori da bih te video” Dragoslav Simić nastavlja ciklus „Autobiografija uživo”. Sa nesumnjivom obaveštenošću, sa pronicljivošću koja imponuje i upornom istrajnošću upoznaje slušaoce sa životnim putevima zanimljivih ličnosti iz našeg društvenog života. Nenametljivim postupkom, koji podrazumeva odsustvo mnogobrojnih pitanja i potpitanja, ali postupkom koji nije ništa drugo nego diskretno iniciranje sagovornika da iskaže o sebi ono što smatra da je značajno i zanimljivo. Pri tom, Simić, samo dajući intonaciju, uspeva da obezbedi spontanost izlaganja, što će reći uspeva da mu sagovornik otvori dušu i kaže mnogo više nego što bi rekao odgovarajući na brojna pitanja.

Mile i Mili
Ivan Rakidžić reditelj, unuk Mili
i Miroslav Žužić /deda/ glumac u centru Pančeva.

Nedavno smo slušali emisiju u kojoj je govorio Miroslav Žužić, glumac „Ateljea 212”. On je najpre kazivao o Zoranu Petroviću, slikaru i književniku, čija su se dela „Bećarac” i „Pendžeri ravnice” početkom sedamdesetih godina prošlog veka sa uspehom izvodila na beogradskim pozornicama. Govorio je sa poštovanjem, ukazavši na činjenicu kako je tim delima Banat ponovo dobio svoga pesnika.

Sa ponosom se sećao kako je u Pančevu 1967. godine sa Žižom Stojanović i Milanom Ajvazom učestvovao na prvom javnom predstavljanju Petrovićevog „Sela Sakula a u Banatu”. A selo Sakule, odakle je Petrović rodom, čudno je mesto. Tu kad dođeš – vidiš da dalje puta nema. Žužić je ponosito govorio i o svom rodnom Pančevu kao o srpskoj Sparti, podsećajući da je taj grad 1838. imao hor, četiri godine potom i pozorišnu družinu! Bio je to bogat grad u kojem se mnogo trgovalo i gde je Ilija Milosavljević Kolarac kovao novac.

Izlagao je Miroslav Žužić i o drugim ličnostima, naravno, govorio je i o sebi, istina manje no što smo očekivali. Na kraju je sa radošću govorio o svom porodičnom krugu, koji se proširio nenadnim dolaskom maloga Keona - Krisa Milivoja Hadžića, rodom iz Gane. Kako nije imao dece, taj dolazak maloga rođaka ulepšao mu je život i učinio stare dane prijatnijim.

„Autobiografije uživo” jedinstvena su radiofonska svedočanstva ne samo o onima koji ih izgovaraju, nego i o vremenu u kojem su oni živeli. U to nas je uverilo izlaganje Miroslava Žužića. Bilo je prijatno slušati kako glumac Miroslav Žužić između Sakula, Pančeva i Beograda kroz istoriju hoda.

Raško V. Jovanović

Objavljeno u Politici juna 2007.

Slušaj - govori Žule:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Ulice u Pančevu

Ulice u Pančevu

Ulice u Pančevu


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana