Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

SA RADIO-TALASA

Moć dnevničke proze

Stranicu osmislio, snimio fotografiju Ljube Simovića i sačuvao emisiju Dragoslav Simić urednik sajta.

Ako se u dnevnim i sedmičnim listovima već odomaćila praksa da se objavljuju veći ili manji odlomci iz knjiga koje još nisu izišle iz štampe, zašto se to ne bi moglo činiti i na radiju? Toga se dosetio Dragoslav Simić, urednik dokumentarnih emisija iz serije „Govori da bih te video", i pred mikrofon doveo akademika Ljubomira Simovića da pročita nekoliko odpomaka svoga dnevnika iz 1999. godine, koji će uskoro izići iz štampe kao knjiga pod naslovom „Guske u magli".

Ljubomir Simović
Ljubomir Simović

„U životu nikad nisam bio u iskušenju da pišem dnevnik, pre svega zato što sam to smatrao previše pretencioznim, a onda što mi se činilo da je to robijaški posao... Međutim, kad je 24. marta 1999. počelo bombardovanje, ja sam, i nehotice, potpuno nenamerno, takoreći automatski, počeo da beležim ono što sam ili pročitao u novinama ili video na televizoru ili čuo preko mnogobrojnih naših i stranih radio-stanica ili najviše ono što sam video i čuo šetajući po Beogradu", objasnio je Simović nastanak dnevnika.

Dnevnička proza, dabome, dokument je od dvostrukoga značaja, pre svega zato što donosi sliku događaja koje autor opisuje, ali i stoga što otkriva i stav samoga autora. Odavno nismo čuli Simovića na radiju. Pre desetak godina mogli smo ga slušati u svojstvu urednika emisije „Pesnički trenutak" i još su nam u sećanju njegovi lapidarni komentari koje je odmerenim tonom i staloženo čitao.

I sada je Simović svoju dnevničku prozu čitao sa sebi svojstvenom mirnoćom, ali sa finim naglašavanjem podteksta, odnosno apsurdnih pojedinosti koje su došle do izraza prilikom NATO intervencije u našoj zemlji. Podsetio nas je da su brojne žrtve bombardovanja cinično u međunarodnoj javnosti proglašene za „kolateralnu štetu", baš kao i velika razaranja čitave zemlje, ali i na hipokriziju naših dojučerašnjih vlasti, koje sve to nisu želele da priznaju! Ljubomir Simović čitanjem svoga dnevnika dostojno je obeležio godišnjicu jednog tragičnoga događaja koji se ne može zaboraviti.

(Radio Beograd 2, 24. mart).

R. V. Jovanović

Slušaj      (mp3)

LjUBOMIR SIMOVIĆ književnik, rođen u Užicu 1935. godine
„Guske u magli”, dnevnik 1999. godine. Komentariše i odlomke čita Ljubomir Simović
Emitovano uživo 24. marta 2005. godine. Urednik Dragoslav Simić.

„Pre nego što pročitam neke fragmente iz ovog dnevnika, moram da kažem da nikada u životu nisam bio u iskušenju da pišem dnevnik, pre svega zato što sam to smatrao previše pretencioznim. Međutim, kada je, na današnji dan, pre šest godina, počelo bombardovanje, ja sam i nehotice, takoreći automatski, počeo da beležim sve vesti do kojih sam dolazio, bilo da sam ih našao u novinama ili video na televiziji ili da sam ih čuo preko mnogobrojnih naših i stranih radio stanica ili preko telefona, a najviše sam zapisivao ono što sam video i čuo šetajući, mogu da kažem šetajući besomučno i neprekidno, po Beogradu. Prvi dan napada NATO-a na našu zemlju, to je sreda, 24. mart 1999. godine, zabeležio sam ovako: ...

Moć dnevničke proze

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: oktobar 2012.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana