Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

SA RADIO-TALASA

O jučerašnjem svetu

Uporan i istrajan dokumentarist, Dragoslav Simić neprestano zvučno zapisuje sećanja savremenika, pripadnika različitih generacija. Juna meseca 2000. godine snimio je razgovor sa našom poznatom slikarkom Belom Pavlović i prezentovao ga nedavno u okviru dve polučasovne emisije serije “Govori da bih te video”. Umetnica, koja je preminula pre če-tiri meseca, tada je imala 93 godine i sa neverovatnom svežinom i veoma precizno rekonstruisala je jučerašnji svet, zapravo vreme još iz pretprošloga veka. Govorila je o svojoj porodici - otac joj je bio ugledni kraljevski diplomata Srbije i Jugoslavije, tako da su se u njihovom domu u Gospodar-Jevremovoj ulici u Beogradu okupljali mnogi uglednici angažovani u Ministarstvu inostranih poslova - počev od Slobodana Jovanovića, Milana Rakića i Jovana Dučića pa do Ive Andrića.

Jugoslavija

Zvučni zapis - insert:     (mp3)

Sa posebnim pijetetom govorila je Bela Pavlović o svome rođaku Slobodanu Jovanoviću, koga je zapamtila još od rane mladosti. Naravno, kako ga nije mogla viđati posle 1941. godine, neobično zanimljiv bio je njihov susret u Londonu posle nekih petnaest godina, kada ju je poznati naučnik, pisac i političar, tokom nekih šest časova, podrobno ispitao o tome kakva je situacija u zemlji, da bi je, potom, odredio da bude izvršilac njegovog testamenta.

Čitav jedan iščezli svet oživeo je u sećanjima Bele Pavlović, koja se, pored slikanja, bavila književnošću i prevodilaštvom. I ovom prilikom potvrđena je stara istina da je za uspeh dokumentarne emisije od presudne važnosti - izbor sagovornika. Bela Pavlović bila je izvanredno rečit Simićev sagovornik i nije bilo potrebno mnogo je podsticati na razgovor. Više nego živopisno izlagala je svoja sećanja na negdašnje vreme: govorila je kako se nekad živelo u uglednim građanskim porodicama, koje su bile centri okupljanja ne samo rodbine, već i političkih istomišljenika, koji su, i kada se nisu u svemu slagali, tolerantno raspravljali o svim aktuelnim problemima. Zvučni susret Dragoslava Simića sa Belom Pavlović izdiže se do prvorazrednoga dokumenta o životu u višim slojevima srpskog građanstva tokom jednog stoleća, o životu isprekidanom ratovima, stradanjima i okupacijama. Bela Pavlović je skromno govorila i o neugodnostima što ih je morala sama preživeti, pa je i zbog toga ovaj dokument još vredniji.

(Radio Beograd 2, 25. i 26. avgust)

Raško V. Jovanović

Politika 2005.

Postavljeno: oktobar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana