Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Sa raskršća istorije

Od 1952. do 1982. godine emitovan je u Milvokiju srpski radio-program zahvaljujući inicijativi i neumornom delovanju majora kraljevske jugoslovenske vojske Nikole Kosića, koji je posle zarobljeništva u Drugom svetskom ratu došao u Ameriku.

Kosić je kao predavač na vojnim školama, dobro znao moć usmene reči, posebno iskazane putem radija. Osetivši da su interesovanja i potrebe nove generacije srpske populacije, koja se u Americi formirala posle Drugoga svetskoga rata, različite od onoga šta je zanimalo „starosedeoce" - naše zemljake tamo ranije naseljene, on je osnovao poseban radio-program na našem jeziku. Taj radio-program trebalo je da objavljuje vesti ne samo o događajima u zemlji, nego i o tome kako slobodni svet reaguje na delovanja komunističkih režima u našoj i u drugim zemljama Istočne Evrope.

Zanimljiva polučasovna dokumentarna emisija Dragoslava Simića, nastala korišćenjem odabranih arhivskih snimaka, predstavila je kako je izgledao srpski radio-program u Americi. Čuli smo pojedine snimke emisija vesti, koje su obično čitali Milan Radović, Pavle Jovanović, Borislav Popović i dr., zatim izlaganje profesora Radoja Kneževića, urednika „Glasa kanadskih Srba", kao i jednu uskršnju poslanicu Srpskog arhijerejskog sabora, koju je pročitao patrijarh German.

Sa raskršća istorije

Raskol u eteru
Na koricama knjige “Raskol u eteru”, Nikola Kosić za mikrofonom

Srpski radio-program u Milvokiju negovao je i tradiciju: dirljivo je bilo saslušati kako izvesna gđa Vuletić recituje narodnu pesmu „Smrt majke Jugovića", najpre na našem, potom i na engleskom jeziku. Na srpskom radio-programu bile su prisutne i manje dramske forme, najčešće su to skečevi, kakvi su bili „Kult ličnosti" i, Dve generacije", emitovani posle Titove smrti.

Ispravno shvativši da svedočanstva o minulim godinama danas ne moraju biti samo pisani ili štampani izvori, već i tonski zapisi, baš kao i fotografije ili filmski snimci, Dragoslav Simić već godinama stvara jedinstvenu zvučnu dokumentaciju. Dobro komponovana i vešto montirana, emisija o nedavno preminulom Nikoli Kosiću nije samo izraz posmrtne počasti ovom marljivom radio-posleniku, nego je i jedno dragoceno radiofonsko svedočanstvo o raskrsnicama istorije, koje nam omogućuje da čujemo glasove predstavnika čitavog jednog sloja američkih Srba i steknemo delimičan uvid u strukturu nekadašnjega srpskoga radio-programa u Milvokiju.

(Radio Beograd 2, 22. novembar)
Raško V. Jovanović
Politika, 22. 11. 2004.

Emisija o kojoj je pisao profesor Raško Jovanović, kao što se vidi, bila je na programu 2004. godine, a knjiga “Raskol u eteru” je objavljena 2006. godine kada je dobila nagradu Udruženja novinara Srbije za publicistiku.

Postavljeno: oktobar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana