Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Radio kritika

Sećanja Miše Blama

Raško V. Jovanović

Mihajlo Miša Blam
Mihajlo Miša Blam

Dragoslav Simić, naš neumorni radio-dokumentarista, u seriji "Govori da bih te video" zabeležio je tri emisije kazivanja Mihajla Miše Blama, muzičara-svirača na više instrumenata, diplomiranog kontrabasiste, kompozitora, aranžera, džez-publiciste, koji je počeo da se bavi umetnošću u Beogradu, da bi školovanje završio u Belgiji i potom, pošto je pred Karajanom položio audiciju, svirao kontrabas u Simfonijskom orkestru Radio Berlina. Iz Berlina put ga je odveo u Njujork gde je najpre radio kao barmen da bi zatim svirao u poznatim džez-sastavima.

Miša Blam je najpre govorio o svome ocu, Rafajlu Blamu, poznatom beogradskom muzičaru i inženjeru, koji je svirao više instrumenata, ali je popularnost stekao kao violinist i naročito kao harmonikaš nastupajući kao solist sa Narodnim orkestrom Radio Beograda. On je i uživo pred mikrofonom svirao narodne pesme i igre na harmonici u samostalnim dvadesetominutnim emisijama. Pošto je kao ratni zarobljenik uspeo da izbegne nacistički pogrom Jevreja, Rafajlo Blam, vrativši se u Beograd, nastavio je da svira na radiju i u Narodnom pozorištu, pored ostalog i u predstavi komada "Dorćolska posla" u kojoj će se i mladi Miša naći prvi put sa kontrabasom. Tako je Miša Blam oživeo sećanja prvo na međuratno razdoblje, kada je njegov otac svirao u Simfonijskom i Narodnom orkestru, potomi posleratno vreme, kada će on nastaviti da svira u Narodnom, Gudačkom zabavnom i Džez-orkestru, kao i povremeno u Simfonijskom orkestru Radio Beograda.

Dobro je što je u priči govorio i o svojoj sestri, Nadi Blam, poznatoj glumici, prvakinji Narodnog pozorišta, kao i o njenim kolegama Predragu Ejdusu i Petru Božoviću. Triptih ovih kazivanja pretvorio se u usmeni vremeplov, koji je slušaocima oživeo gotovo čitav jedan vek. Miša Blam svojim izlaganjem obuhvatio je bezbroj ličnosti iz kulturnog i umetničkog miljea Beograda i podsetio na "zlatnu eru" muzičkog života sedamdesetih godina prošlog veka kada je svirao u više džez-sastava i snimao mnogobrojne gramofonske ploče. Bilo je veoma zanimljivo i prijatno slušati sećanja Miše Blama kako neposredno i otvoreno projicira minule godine bez težnje da žali za prošlošću idealizujući je i ulepšavajući.

Naravno, pošto se bavi proučavanjem istorije džeza u našoj sredini, on je poprilično govorio o džezerima i njihovom delovanju, počev od godina kada ta muzika nije bila "u milosti" (pod okupacijom i prvih poratnih godina) sve do danas. Nije zaboravio ni razvoj Narodnog orkestra, još od prvih dana emitovanja Radio Beograda, kada mu je šef bio gitarist Sima Begović, i naročito, od 1934. godine, kada se pred mikrofonom prvi put pojavio legendarni Vlastimir Pavlović Carevac. Zato je kazivanje Miše Blama bilo i vremeplov našeg radija. Dragoslav Simić je osetio od kolike je važnosti sveobuhvatnost kazivanja Miše Blama i sasvim umesno je odlučio da se ne zadrži samo na jednoj emisiji, već da načini dokumentarni triptih, koji nesumljivo predstavlja dragoceno zvučno svedočanstvo.

(Radio Beograd 2, 12, 19. i 26. novembar)

Sećanja Miše Blama

Slušaj - Mihajlo Miša Blam

Postavljeno: decembar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana