Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Sa radio talasa

Slovenci ~ Jugosloveni

Oprema stranice i fotografije snimio Dragoslav Simić urednik sajta.

Dokumentarni program II programa Radio Beograda oglasio se drugog novogodišnjeg dana emisijom „Slovenci ~ Jugosloveni“. Pošavši od poruke četvorice preživelih sada devedesetogodišnjih pripadnika nekadašnjeg slovenačkog pokreta za južnoslovensko ujedinjenje „Preporod“, osnovan pre početka Prvog svetskog rata, upućene slovenačkoj omladini i objavljene 18. marta 1987. u ljubljanskom „Delu“, Dragoslav Simić realizovao je zanimljivu i poučnu dokumntarnu emisiju koja je rasvetlila proces stvaranja jugoslovenske ideje u Slovenaca početkom XX veka. Snimio je sećanja još živih „preporodaca“, čije je geslo: „I najgora Jugoslavija bolja je nego nikakva Jugoslavija“; navodeći i delove mnogobrojnih dokumenata: presude pripadnika „Preporoda“, novinske članke, političke deklaracije. Čitav materijal Simić je znalački montirao i tako realizovao preglednu radiofonsku celinu koja je mogla osvojiti pažnju svih slušalaca zainteresovanih za prošlost. I ne samo njih: bila je to istovremeno aktuelna emisija iz koje su se u današnjem trenutku mogle steći dragocene pouke. Uz odlično odabranu muziku na jasnom snimku Dejana Ivanovića, Simić je uspeo da oživi duh vremena koje je bilo i ostalo ~ raskršće istorije.

Radio kritika dr Raška Jovanovića
Objavljena u Politici januara 1988.


Ing Leon Kavčnik, snimak iz Ljubljane, izgovorio je tu dramatičnu rečenicu: “I najgora Jugoslavija bolja je nego nikakva Jugoslavija...” Emisija traje 60 minuta i pored njega govore: Rudolf Fajgelj iz Celja, Janko Orožen i Eugen Lovšin iz Ljubljane.

Postavljeno: februar 2013.

Emisija o kojoj je pisao Raško Jovanović radio kritičar, može se čuti na linkovima:

“Slovenci Jugosloveni” govore

“Slovenci preporodovci” govore

Srodan link: - Slovenci, nosioci Karađorđeve zvezde

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana