Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

BORBA
Četvrtak 2. februar 1995.
SLUŠAJUĆI RADIO

Više od podsećanja

Dragoslav Simić načinio je podvig: za nepunih šezdeset minuta, iskoristivši i neke dosad nepoznate zvučne zapise, u dokumentarno-dramskoj emisiji “Jugoslavija — kratak pregled raspada” prikazao je gotovo sve prelomne i odlučujuće trenutke, koji su bili presudni tokom postojanja zajedničke države južnih Slovena.

Jugoslavija

Zvučni zapis - insert:     (mp3)

Reč je o osamdesetak godina uspona i padova, trzavica i nesuglasica, borbe, pobede i izgradnje. Ali, i delovanja centrifugalnih sila, uglavnom iz republičkih i pokrajinskih središta, koje neminovno dovode do raspada Jugoslavije.

Glasovi vladara i političara, počev od kralja Aleksandra, Milana Stojadinovića i Dragiše Cvetkovića, kao i kapetana Jakova Jovovića, koji je preko beogradskog Radija, 27. marta 1941, pročitao proglas kralja Petra II kojim se odbacuje Trojni pakt, i beseda patrijarha Gavrila Dožića uoči aprilskog rata, dočarali su razdoblje između dva rata. Neke od njih čuli smo prvi put na radiju, i to čini posebnost ove emisije.

Stvarnost nove Jugoslavije Simić prikazuje uzimajući u obzir sprovođenje nacionalizacije privatne svojine, proces uvođenja radničkog samoupravljanja, Ustav iz 1974. i događaje na Kosovu od 1981. do 1988. kao i sednice partijskih foruma sve do zbivanja početkom devedesetih i izbijanja sukoba u Hrvatskoj i Sloveniji. Prikaz je skokovit, ali sažet; uglavnom je zasnovan na događajima u zemlji. Sličnim postupkom prikazan je i ratni period: selekcija materijala, sasvim opravdano, izostavlja opštepoznate pojedinosti: početak šestoaprilskog rata, događaje posle rezolucije Informbiroa, carinski rat Srbije i Slovenije i drugo. To neumanjuje objektivnost ukupne slike, niti pak inicira nekakve Jugo-nostalgične tonove.

Raško V. Jovanović

Postavljeno: oktobar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana