Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Mihajlo Ćurčić novinar, vlasnik agencije

QUALITY TOURS, KOPENHAGEN - BEOGRAD

Postavljeno: oktobar 2009. ~ januar 2021.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Mihajlo Ćurčić
/selo Drača kod Kragujevca 1941 ~ Kopenhagen 2021/

Mihajlo Ćurčić
Mihajlo Ćurčić, snimio Anđelko Vasiljević

Sećanje

Mihajlo Ćurčić koliko je bio visok trebalo je da bude košarkaš, ali više su ga privlačili društvenopolitički rad, ortaci iz kraja i karte, manje sport. Završio je VI beogradsku gimnaziju šezdesetih, upisao se na Pravni fakultet i bio je iz te generacije jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta sa prosečnom ocenom 9,5 što je prema porodičnoj arhivi Ćurčićevih, voleo da istakne. Pisao je i za list Student, a po završetku se opredelio za predmet Međunarodnog prava.

Bio je jedan od organizatora omladinskih radnih akcija na beogradskoj opštini Zvezdara. Bili smo dobri drugovi još iz škole i ostali smo dobri drugovi do kraja Mikinog života.

On je opet bio drug iz VI beogradske gimnazije i kolega sa Pravnog fakulteta Veroslave Tadić koja je zablistala kao najmlađi urednik Televizije Beograd, napravila „političku grešku“ i već u svojoj 28 godini bila smenjena što savremenik novinar Nenad Ristić opisuje ovako: “Čim se pojavila u TV dnevniku, televizijska publika je Veroslavu odmah zavolela. Delovala je intelektualno i asketski. Suvoparne partijske komentare ona je uvek davala uz zanimljive dosetke i anegdote. Kamera je volela njen lik. Novine su bile pune naslova kao što su; „Volite li Veroslavu“, „Veroslava i kamera“, „Vera u Veroslavu“. Veroslava Tadić postaje glavni i odgovorni urednik Informativnog Programa. Imala je tada samo 28 godina. Prva je politički satrvena Veroslava...”

Ćurćić nije pošao njenim političkim putem. Konkursom zaposlio se u Radio Beogradu.

Mnogo godina kasnije završio je svoj lični master u kišnoj i hladnoj, ali Andersenovoj Danskoj kao uspešan poslovni čovek.

Mihajlo Ćurčić, Đerdap
Kruzeri agencije, od Beča do Brajle, tokom godina prevezli su hiljade tursta kroz Đerdapsku klisuru. Foto D. Simić

Mihajlo Ćurčić
Mihajlo Ćurčić, snimio Dragoslav Simić

Karijera

Na Drugom programu Radio Beograda radio je od 1965. godine. Uređivao je i vodio razne žive programe, najčešće emisije iz turizma. Osamdestih imenovan je za glavnog urednika popularnog programa „202“. Ovde treba zabeležiti sećanje pomenutog Nenada Ristića u to vreme direktora RTS: „Ćurčićeva urednička uloga i njegov novinarski značaj u Radio Beogradu su za to vreme nemerljivi. Pod njegovom komandom i pod njegovom odgovornošću je bilo „Indeksovo Radio pozorište“ koje je ostalo upamćeno kao najveći proboj slobodnog humorističkog radio novinarstva u vreme „kad više Tita nije bilo, a Sloba nije preuzeo stopostotnu kontrolu novinarstva“. Devedestih pred raspad Jugoslavije Mihajlo se našao na funkciji šefa jugoslovenskog turističkog predstavništva u Danskoj. Tako kreće njegov drugi „turistički“ deo života u kome je novinarstvo ostala lepa uspomena. Ima ćerku Danicu /Dašu/ koja je jedna od najuspešnijih danskih glumica i sina Ognjena koji se bavi filmom. Supruga Vesna Bjelica Ćurčić je kao dečiji pisac objavila knjigu Vidi. Ona je naš odličan drug i prijatelj pa su Mika i Vesna bili par iz snova kakvi se retko sreću u životu. Bez Vesne ništa.

Prijatelji

U jednom pismu koje sam dobio od Mihajla prošle godine, /2009./ odnosi se na moju knjigu koja je tada bila u pripremi, „Radio Slobodna Jugoslavija javlja iz Bukurešta, 1949.”, Mihajlo kaže:

„Dragoslave, radio o kome pišeš, bez obzira na visoke dokumentarne vrednosti, bio je uistinu informbiroovsko glasilo. Meni bi kao starom titoisti i komunjari po ubeđenju, koji borbu protiv informbiro propagande smatram jednim od svetlijih trenutaka Jugoprošlosti, pomalo teško palo da naše ime bude sponzor jedne ovakve dokumentacije. Kada budem pročitao materijal neke od ovih dilema biće umanjene...“

Knjiga „Slobodna Jugoslavija…“ je objavljena jer je na sreću autora, Ćurčić ipak pročitao realtivno brzo ponuđeni tekst.

Zapis iz 2021: Mihajlo i Vesna Ćurčić ne samo da su podržali objavljivanje ove knjige što se u knjizi može pročitati nego su živo učestvovali u njenom pripremanju. Ali oni su uradili i nešto više, podržali su ovaj sajt ne samo prijateljski nego i iz uverenja da sajt ima smisla kao novinarski poduhvat o čemu svedoče i ova pisma:

From: Mihajlo Ćurčić
Sent: Thursday, July 10, 2008 6:17 PM
To: 'Dragoslav Simić'
Subject: RE: DRAGAN SIMIĆ

Simiću – ti i Ljilja ste u krugu ”Kraljevske obitelji”, što će reći – na spisku ste povlašćenih lica, konkretno iz domovine.

Znači ti imaš pravo na razne bonuse, imaš pravo da tražiš određene servise, usluge, da tražiš mecenarstvo recimo i da isto dobiješ itd...

To ste zaslužili po 3 osnova:

a) Prijatelji smo još od ”pre rata”, a to nije malo,
b) Tvoja žena me je (slučajno ili sa namerom, to nećemo nikada saznati) spojila sa lepšom polovinom, jer kobni susret se odigrao davne 77-me u vašoj kući, i konačno –
c) Ti ali bogme i tvoja žena svako u svojoj oblasti ste na neki način kulturološki – medijski ili već kako da podvučem – veličine koje mi drugi moramo da poštujemo. I takvo poštovanje uvek je sa moje strane prisutno.

A govoreći o relativnosti haosa u kojem živimo – eto reših pre neki dan da skočim na 10-ak dana do Brazila na otvaranje velike retrospektivne izložbe našeg velikog prijatelja slikara – Jose Vasconcelosa, a koja se otvara u gradu Brasilia u naredni ponedeljak, kaže da će mu biti prisutan i predsednik Lula.

Tako ja i zena mi – odosmo sutra uveče za Južnu Ameriku, a posle ćemo da skočimo do Amazona (presentacija jednog broda za 2009 – plovi džunglama tamošnjim...).

Eh da mi je neka godina manje – ko zna šta bih sve još postigao.

Za kraj i anegdota:

Čujem se jutros sa mojim tečom Timotijevićem iz Kragujevca, pa slučajno dodirnusmo neke materijalne teme (kažem mu ja u zezanju – tečo sve mi manji profiti ili sl..), a on će:
Mikailo, moj otac Toza umeo je da kaže: sine kada sve izgubiš – e onda si na svome!”.

Pozdrav Mika Ćurčić

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

From: Mihajlo Ćurčić
Sent: Thursday, June 26, 2008 9:24 AM
To: 'Dragoslav Simić'
Subject: RE: DRAGAN SIMIĆ

Dragoslave, naravno da čitam, ne brini, jednostavno u sred smo velikog posla zamene broda na Dunavu (bankrot postojeće ship kompanije od koje smo uzeli vessel), pa logično nemam vremena trenutno ni za šta.

Daj mi neki dan da se koncentrišem i na ovaj tvoj / naš projekat.

Ćao,
Mihajlo

Ostaci Trajanovog mosta kod Kladova na Dunavu
Ostaci Trajanovog mosta kod Kladova na Dunavu

Ostaci Trajanovog mosta kod Kladova na Dunavu. Preko se vidi Turn Severin u Rumuniji.
Trajanov most je bio monumentalna građevina svečano otvorena 105 godine nove ere. Foto D. Simić

From: Mihajlo Ćurčić
Sent: Wednesday, February 16, 2011 11:47 AM
To: Dragan Simić
Subject: RE: dragan

Naravno da ću učestvovati u akciji ”Pomognimo nematerijalnu kulturu”. I tebe kao našeg lokalnog radio – genija, poslednjeg Mohikanca iliti čoveka iz Jura-parka radiofonije...

Moraćeš da izmisliš bilo kakvu vezu QUALITY TOURS – Tvoj Sajt, kako bih imao opravdanje za neke povremene male donacije... Radi osvežavanja ideja na ovom planu – vidi www.qtours.dk .

Možda: Quality da bude finansijer nekog konkursa iz oblasti radio-difuzije, ali vezano za tebe i tvoj ugao stvaralaštva (dokumenti, stari tonski zapisi, novi talenti u ovoj oblasti..)...

Nije slučajno da se PARTIZAN ne zove više tako neko IGOKEA PARTIZAN, da LOKOMOTIVA još odavno igra kao CIBONA (farmaceutska kuća) itd... pa ništa ne bi falilo da se sajt zove DRAGAN SIMIĆ / QUALITY TOURS... Ipak, nije dobro, mislim ne zvuči dobro, a ovo bi i puno koštalo...

Nema veze jasno ti je o čemu govorim.

Drugovi stvaraoci, napred sa idejama...

Ćao, nema više.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

IZVEŠTAJ
ŽIRIJA ZA DOKUMENTARNU RADIO REPORTAŽU, OHRID 83.

Žiri predstavnika osam jugoslovensklh radio stanica... Specijalnu nagradu za izuzetan istraživački metod primenjen u emisiji Radio-Beograda TAJNA ŠKOLA žiri je dodelio reporteru Dragoslavu Simiću. Autor tragom malo znane patronažne službe škole za opismenjavanje odraslih iz Novog Beograda, u društvu učiteljice odlazi u posetu nepismenoj sugrađanki Zori Jaguzović. Tu, pokraj nas, na pločniku velegrada živi život llčnost koja u poznim četrdesetlm godinama tek otkriva saznanja sveta koji je okružuje. Ova na neki način poetična, mada na momente ironično groteskna iskrenost sluša se prisno, u jednom dahu. Prlča iz naše svakodnevnice.

Predsednik žirija
Mihajlo Ćurčić /svojeručan potpis/

Odluka žirija u celini

Link za slušanje emisije TAJNA ŠKOLA

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

From: Mihajlo Ćurčić
Sent: Saturday, March 12, 2011 3:11 PM
To: Dragan Simić
Subject: RE: dragan

Slušaj biću u Beogradu krajem meseca, možda neki dan ranije. Tada ćemo se videti. Ovi u Beograd Ofisu znaju tačno vreme mojih kretanja.

Čujemo se i vidimo. Mihajlo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

From: Mihajlo Ćurčić
Sent: Wednesday, June 15, 2011 1:36 PM
To: Dragan Simić
Subject: RE: INDOK BILTEN II polovina juna 2011.

Dragi Simiću,

a) Fala ti na prvim informacijama vezano za zahtev sina Ognjena oko dokumentarnih tonskih priloga iz doba građanskog rata. No, svaka dalja inicijativnost zavisi od njega... Javicu ti se ako ima šta novo. I to je to.

b) Ima li šta novo na planu dalje ekspanzije tvog tonskog sajta, kojeg sa zadovoljstvom povremeno otvaram. Tu ima nekih noviteta, lica, ali ne koriste se sve mogućnosti ovakve komunikacije. Milsim treba toga više, više aktualnog itd... Da te uz to podsetim ja sam izrazio spremnost za pomoć ne samo materijalnu već i kolegijalnu... Inicijativa bi trebala da potekne od tebe. U slislu (na primer): Ćurčiću rešio sam da unapredim sajt, pa da krenem tu i tu akciju, pa da izađem pred publiku, ili da damo neku nagradu najboljim dokumentaristima, pa da nas prati neki BLIC ili Novosti (Vukotić je još od ranije moj ”dužnik” po nekim pitanjima) itd, itd... Samo te podsećam...

c) Imaću ja za tebe neke zadatke. U selu nam se završava historijsko i ambijentalno uređenje letnje rezidencije koja me je (investicija) stajala velike novce. No, otečestvu ću ostaviti recimo – staru kuću Čolovića (majčina familija) iz kraja XVIII veka na Rudniku, koja je kandidovana za “Jedno od najstarijih, sačuvanih ognjišta u Srbiji” da bude pod zaštitom države + fotografija moje čukun, čukun dede iz 1863-ce, koja se smatra jadom od najstarijih takvih radova u nas (fotografisao poznati Anastas Jovanović), pa su tu fantastični predmeti, uglavnom iz XIX veka, detalji, fotografije, diplome, brojni trofeji moga dede Milisava koji je važio za najboljeg strelca u nas između 2 velika rata, pa se tu nalazi čuvena slika “Srpska Gernika” brazilskog umetnika Vasconcellosa, ogromno platno (2,5 x 1,80) posvećeno našoj familiji, uz fantastičnu reminiscenciju herojskih dana Srbije u vreme I rata... itd... Za potrebe “Kuće Čolovića” tako se zove ova Muzejska pozicija trebalo bi da spremimo jedan kolaž tonskih glasova od pre rata + jedan filmski kolaž sastavljen od dokumentaraca, tipa “Krunisanje Kralja Petra”, isečak iz filma “Karađorđe”, ubistvo Aleksandra u Marseju itd... Čućemo se uskoro oko ovoga...

Auu, već je pola dva, čeka me novi sastanak ovde u CPH za pola sata, moram da se pripremim.
Nastavljamo razgovor naknadno.
No i ovo je dovoljno da te malo razdrmam.

Ćao, nema više (za danas)
Mihajlo

Mihajlo Ćurčić
Mihajlo Ćurčić, snimio Dragoslav Simić

Radio Beograd
Zgrada Radio Beograda. Foto D. Simić

Prepiska sa Mikom i Vesnom je sačuvana, a ova pisma sam naveo kao ilustraciju naših druženja.

Radio Beograd, Drugi program, emisija “Nevidljivi ljudi”. Subota, devet sati.
Govori Mihajlo Ćurčić povodom obeležavanja 50 godina Radio Beograda 2. februara 2008. godine.

Urednik emisije Dragoslav Simić.

Slušaj:    (mp3)

Kada sam sada januara 2021. ponovo slušao razgovor koji sam vodio sa Mikom video sam da sam mnoge stvari i ličnosti koje pominje Mihajlo zaboravio. Može se zato smatrati da je taj tonski zapis gde govori Mika o svom životu i radiju svakako za usmenu istoriju Drugog programa Radio Beograda na kome smo obojica radili i vremenu u kome smo živeli. Mika govori i o poslu svoje evropske “kruzer agencije” koji je obavljao kako govore rezultati na najbolji način sa suprugom Vesnom. Zanimljiva priča.

Radio Beograd, Drugi program. Emisija “Nevidljivi ljudi”. Subota, 30. januar 2021. Devet sati.
Sećanje na Mihajla Ćurčića /1941 ~ 2021/

Urednik emisije Ranko Stojilović.

Slušaj:    (mp3)

Mihajlo i Vesna Ćurčić
Mihajlo i Vesna Ćurčić

Vesna i Mihajlo Ćurčić na dodeli nagrade za najuspešniji turistički brend Srbije, Sava centar, 2012. Foto Anđelko Vasiljević.

Glamur ~ Mihajlo i Vesna Ćurčić

Događalo se u jednom elitnom restoranu na smederevskom putu 2011. godine kada je Mihajlo proslavljao sedamdeseti rođendan sa suprugom Vesnom i prijateljima.

Sve savremene fotografije snimio je Anđelko Vasiljević. Za sajt priredio Dragoslav Simić.

U pozivnici Mihajla Ćurčića koja je bila upućena gostima za ovu proslavu uneto je i propratno pismo koje prenosim u skraćenom obliku.

Pismo je interesantno jer na drugačiji način od sličnih konvencionalnih pozivnica, predstavlja ideju domaćina: “pokloni za humanu donaciju”. Na ovoj večeri prikupljen novac je uručen Humanitarnom fondu.

Mihajlo Ćurčić 1960.
Onaj visoki dečko u sredini je Mihajlo Ćurčić, akcijaš na Adi Ciganliji, 1960.
Vesna Bjelica Ćurčić i Mihajlo
Vesna Bjelica Ćurčić i Mihajlo

22. oktobra 2011, u restoranu Radmilovac, održano je slavlje, a na ovim stranicama sajta može se uočiti deo atmosfere.

Pre biznisa u turizmu, Mihajlo Ćurčić bio je novinar Radio Beograda i urednik radija “202”. Vesna Bjelica Ćurčić i on imaju dvoje dece Dašu koja je glumica u Kopanhagenu i sina Ognjena, mladog filmskog reditelja. U knjizi “Maštolet” namenjenoj deci, Vesna ima jednu pesmu sa neoboćnim naslovom: “Majkl d Grejt”. U poslednjoj strofi, ona kaže:

Tajna je u znanju, učenju i zvanju,
slava u moralu, pravdi i praštanju,
neka primer bude svima njegov let,
naše gore cvet, Majkl d Grejt.

Posetioci sajta mogu samo da predpostave ko je čovek čiji je lik poslužio kao predmet poetske inspiracije Vesne Bjelice Ćurčić.

Dragi gosti

Sa zadovoljstvom konstatujemo da je većina od vas Partnera, prijatelja Kompanije i ličnih prijatelja već potvrdilo učešće na našoj jubilarnoj proslavi koju organizujemo u subotu 22. oktobra 2011. u Beogradu, u restoranu “Radmilovac” (20. godišnjica kompanije Quality Tours ApS i moj 70-ti rođendan). Hvala vam.

Želeo bih sada da ovim putem iniciram jedan interesantan predlog.

Kako je već uobičajeno u ovakvim prilikama gosti donose razne poklone za Kompaniju ili mene lično, pa su u vezi sa tim, mnogi od Vas ovih dana već postavili pitanje: šta da kupimo, šta da darujemo?
Moja želja je da Vam predložimo i da Vas najlepše zamolimo da umesto prigodnih poklona, pića, suvenira i slično, donirate odgovarajuću sumu, prema svojim mogućnostima, za jednu sjajnu humanitarnu akciju pod naslovom: “Bitka za Bebe”, za koju ste već sigurno čuli, jer je proteklih dana u centru pažnje javnosti u Srbiji.
Popularna, nacionalna, televizijska stanica B92 pokrenula je ovu nesvakidašnju akciju preko svog humanitarnog Fonda sa ciljem da se prikupe sredstva za kupovinu 100 novih inkubatora neophodnih za opstanak prevremeno rođenih beba.
Sredstva prikupljena od svih vas, naših partnera i prijatelja pojedinaca će biti evidentirana, i novac svečano tim povodom uručen pomenutom humanitarnom Fondu - na Gala večeri 22. oktobra.

U ime kompanije Quality Tours ApS, i svoje lično ime, želeo bih da Vam se unapred zahvalim na prihvatanju ovog predloga.

Vesna Bjelica Ćurčić i Mihajlo

U očekivanju našeg skorog susreta,
Srdačno Vaš,
Mihajlo Ćurčić,
Predsednik QUALITY TOURS ApS Copenhagen


Uspeha mu nikad dosta bilo nije,
pa je tako slavu naviko da pije,
a da se iz prave nikad bio nije,
naše gore svet, Majkl d Grejt.

Glamur
20 godina Quality Tours
Glamur
Zvanice
Glamur Glamur
Glamur
Mikrofon je bio početak karijere Mihajla Ćurčića, nekad novinara Radio Beograda
Slušaj:    (mp3)
Glamur
Zvonko Bogdan
Slušaj:    (mp3)
Glamur
Dobro raspoloženje
Glamur
Među gostima glumac Ivan Bekjarev
Glamur
Zvonko Bogdan
Slušaj:    (mp3)
Glamur
Sa Zvonkom Bogdanom
Slušaj:    (mp3)
Glamur Glamur
Glamur
Domaćini dodeljuju priznanja najboljim komitentima
Glamur
Veran Matić glavni urednik B92 i Mihajlo Ćurčić
Glamur
Aforističar Radivoje Bojčić
Glamur
Petar Petrović i jedan od gostiju, Dragoslav Simić

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

brodovi
Maglovit zimski dan. Na Beogradskom pristaništu usidrena su dva kruzera Quolity tours. Nezapamćeno nizak vodostaj Save i Dunava, decembar 2011. Foto D. Simić

Povezani linkovi:
~ Vesna Bjelica Ćurčić

Postavljeno: decembar 2011.

Mihajlo Ćurčić

“Zeleni megaherc”, nekad bilo...

Mihajlo Tošić
Mihajlo Tošić voditelj Zelenog Megaherca, prima izveštaj Mihajla Ćurčića iz Šangaja, 1978.
Mihajlo Tošić
Sa ovog trga u Šangaju javljao se novinar Mihajlo Ćurčić

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: oktobar 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana