Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Radoslav Zlatan Dorić reditelj

Ovu stranicu je osmislio, snimio fotografije i tonske zapise Dragoslav Simić urednik sajta

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Dokumentarna radio drama
"Tri glasa Radoslava Zlatana Dorića"
( 1940 ~ 2010 )

Autor: Dragoslav A. Simić
Proizvodnja: avgust 2010.

Trajanje emisije 46 minuta.

Učestvuju: Radoslav Zlatan Dorić, i glumci Mika Pavičević, Jovan Torački, Milenko Pavlov i Milan Caci Miohajlović. Zatim tadašnji direktor pozoršta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, Goran Ibrajter i pozorišni kritičari Goran Cvetković i Milan Bunjevac.

Slušaj:     (mp3)

Radoslav Zlatan Dorić
Radoslav Zlatan Dorić
Radoslav Zlatan Dorić iz osamdesetih godina XX veka.
Fotografija vlasništvo porodice.

Pre pet godina sretne me glumac Mika Pavićević i predloži da načinim dokumentarac o Zlatanu Doriću. Znao sam Dorića od ranije. To nije loša ideja, mislio sam, ali “ima vremena”, “uradićemo”. Tako su prošle opet neke godine, dok se poslom nisam našao u Zrenjaninu. Na repertoaru pozorišta: “Jelena Anžujska”. Reditelj i pisac komada: Radoslav Zlatan Dorić. Tako sam neplanirano otišao u zrenjaninsko pozorište. Šta je pozorišni kritičar Goran Cvetković rekao o ovoj predstavi možete čuti.

Odmah posle predstave pozvao sam telefonom Cvetkovića pa se ispostavilo da i Cvetković i ja isto mislimo o komadu. Po povratku u Beograd odmah sam potražio Dorića.

Bio je to čovek ljubazan kao pre, ali sa izmenjenim glasom, ne onim divnim karakterističnim baritonom kojim je plenio slušaoce. Video sam da sam zakasnio. Potražio sam njegov izvorni glas u redakciji “Trezor” TV Beograd i dobio snimak iz 2001. godine gde je Dorić izvorno govorio o knjigama. Čućete i ovaj snimak, ali i snimak koji sam načinio te večeri krajem 2009. u njegovom stanu u Beogradu.

Ova postavka koju sada gledate i slušate na sajtu, je omaž Radoslavu Zlatanu Doriću, snimljen u Zrenjaninu i Beogradu. Doriću nisam stigao da pokažem za njegovog života šta sam uradio.

05. mart 2023.
Premijera u bolnici
Premijera u bolnici
Istorija iz fioke - Radoslav Zlatan Dorić
Kulturni dodatak Politike, subota 14. januar 2023.
Kad sam oboleo od raka, onda sam mom divnom lekaru Dušanu Stefanoviću odneo spisak iz kojeg se vidi gde sam sve radio, koliko nagrada dobio, na koliko festivala bio. A doktor Stefanović je rekao: "Zlatane, jel' ti posle ovog hoćeš da budeš još i zdrav?"
Više na stranici Promocije
Jelena Anžujska
Dramaturg ove predstave u Zrenjaninu bio je
teatrolog dr Milan Bunjevac
Goran Cvetković
Goran Cvetković, pozorišni kritičar
"Jelena Anžujska"

Slušaj:     (mp3)

Tanjugova vest, BEOGRAD, 5. MAJ 2010:

Pozorišni reditelj i dramski pisac Radoslav Zlatan Dorić /Bačko Gradište 1940 ~ Beograd 2010./ Gimnaziju je završio u Bečeju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju - odsek režije, u klasi profesora dr Huga Klajna, u Beogradu 1964.

Kao stalni pozorišni reditelj živeo je i radio u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu... Trajnije je bio vezan za Narodno pozorište u Somboru, Narodno pozorište u Beogradu i Novosadsko mađarsko pozorište, a bio je dugogodišnji član i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama. U tom teatru režirao je dvadesetak predstava od 1973. do 1994. godine, uglavnom komedije, kao što su Nušićev "Dr" i Sremčeva "Ivkova slava", ali i Sterijine "Rodoljupce" i druge. Starija publika seća se njegovih predstava sa Terazija "Stolica koja se ljulja", "Gimnastika za dva cvancika", "Druga Tita ogledalo"...

U novije vreme često je radio u pozorištu "Slavija" gde je po svojim tekstovima režirao popularne predstave "Alo, o'đe mobilni", "Đe god sam bio svud sam poginuo", "Sezona naručenih ubistava", "Srbi grade kuću", "Kako smo voleli druga Tita" i "Kako su se zavoleli četnici i partizani". Za "Slaviju" je adaptirao i režirao Nušićeve komade "Vlast" i "Kirija". Kao dramski pisac pojavio se sa komadom "Sarajevski atentat" koji je 1967-68. igran u Sarajevu, Nišu, Beogradu...

U izdanju beogradske "Prosvete", objavio je "Vojvođansku dramsku trilogiju" 1997. godine, a u izdanju Interprinta "Novu dramsku trilogiju" 2002. Komadi su mu izvođeni u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Somboru, Zaječaru, Kikindi, Budimpešti, Novoj Gorici, Zrenjaninu...

Miroslav Mika Pavićević
Miroslav Mika Pavićević, glumac

Slušaj:   (mp3)

Jovan Torački
Jovan Torački, glumac, prvak Pozorišta u Zrenjaninu

Slušaj:   (mp3)

Slušaj - Miroslav Pavićević:     (mp3)

Milenko Pavlov
Milenko Pavlov, glumac, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu

Slušaj:      (mp3)

Radoslav Zlatan Dorić
Radoslav Zlatan Dorić "Moje prve knjige", 2001.

Slušaj:      (mp3)

Milan Caci Mahailović
Milan Caci Mahailović, glumac Ateljea 212

Slušaj:      (mp3)

Goran Ibrajter
Goran Ibrajter, direktor Pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin

Slušaj:      (mp3)

Radoslav Dorić o sebi, drugi o njemu
Radio kritika emisije Dragoslava Simića o Zlatanu Doriću, napisao za Politiku dr Raško Jovanović

"Jelena Anžujska"
Kratak video zapis iz predstave

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Premijera u bolnici Premijera u bolnici
Istorija iz fioke - Radoslav Zlatan Dorić
Kulturni dodatak Politike, subota 14. januar 2023.
Kad sam oboleo od raka, onda sam mom divnom lekaru Dušanu Stefanoviću odneo spisak iz kojeg se vidi gde sam sve radio, koliko nagrada dobio, na koliko festivala bio. A doktor Stefanović je rekao: "Zlatane, jel' ti posle ovog hoćeš da budeš još i zdrav?"
Više na stranici Promocije

Dokumentarna radio drama
"Tri glasa Radoslava Zlatana Dorića"
( 1940 ~ 2010 )

Autor: Dragoslav A. Simić
Proizvodnja: avgust 2010.

Trajanje emisije 46 minuta.

Slušaj:     (mp3)

Radoslav Zlatan Dorić
Radoslav Zlatan Dorić

Radoslav Zlatan Dorić, dramski pisac i pozorišni reditelj. Mnogo režirao i pisao, dobitnik velikog broja nagrada za svoja pozorišna dela, obračunavao se sa raznim vrstama uskogrudosti i primitivizma u našem istorijskom nasleđu, sve do savremenosti.
Jedan od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca iskoristio je svoje ogromno znanje u pravljenju pozorišta, pozorišta lakog žanra, zabavio nas je smehom nad slabostima.
Primer "Jelena Anžujska".

Pošaljite svoju poštansku adresu na adresu autora emisije: Dragoslav A. Simić, e-mail: sicke41@gmail.com
i dobićete CD sa ovom radio dramom

koverta From: Miodrag Ilić
Sent: Tuesday, March 22, 2016 5:06 PM
To: Dragoslav Simić
Subject: Re: Dokumentarna emisija odlična ! Radoslav Zlatan Dorić

Miodrag Ilić
Miodrag Ilić

Simiću,

Zaista si me uzbudio odlično odrađenim dokumentarnim radio-podvigom! Radoslav Zlatan Dorić

Kako sam lično odlično poznavao Dorića, bio sam s njim u jednom periodu i na Pozorišnoj akademiji, a potom sarađivao kao direktor u Narodnom pozorištu, doživeo sam divna sećanja na njegovu veoma zanimljivu kreativnu ličnost. Hvala ti na doživljaju koji si mi priredio. Svi koji govore su duhoviti, slikoviti, interesantni i daju sjajnu sliku Dorića - reditelja i šereta.. Posebno je dirljivo njegovo bezglasno kazivanje kad je oboleo...

Izbor muzike - vrhunski! Čestitam.

Pozdrav, Mija Ilić, dramski pisac


Prvoslav Plavšić
Prvoslav Plavšić

Dokumentarna radio drama "Tri glasa Radoslava Zlatana Dorića"

koverta From: Prvoslav Plavšić
Sent: Sunday, December 14, 2014 11:53 PM
To: sicke41@gmail.com
Subject: Odslušah...

Odslušao sam sa uživanjem iz nekoliko razloga: 1. Volim radio, 2. Cenim dokumentarne "strukture", autentična svedočenja i uzbudljive priče, 3. Nisam lično poznavao Zlatu (i u dedinom selu ima takvih nadimaka), ali znam da je značio nešto u svom i našem vremenu, 4. Zahvaljujući ovoj priči, on zrači i sada, 5. Prija mi setna harmonika, 6. Dobra je završna tamburica, 7. Ljudi koji su ga znali i radili sa njim, voleli su ga i uvažavali, 8. Zanimljivi su glasovi kao i kratki pasaži, anegdote i dobro probrane činjenice koje ne opterećuju, 9. Narator je diskretan, 10. Dramatično je slušati glas koji bledi i nestaje, šapat koji bi da kaže još mnogo ali mora da rezimira... Elem, ovaj noćni sat mi je bio prijatan, ali upozoravajući jer i moje godine cure a sećanja blede...
Pozdrav, Prvoslav Plavšić

Milan Caci Mihailović
Milan Caci Mihailović

Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212
Poruka telefonom posle slušanja ove dokumentarne drame:

"Simke, hvala ti za CD. preslušao sam ga i strašno sam se potresao. Divno si uradio. Drago mi je što sam dao svoj doprinos.
Hvala,
Caci"

Toma Mitrović
Toma Mitrović

Poštovani gospodine Simiću,

Sticajem okolnosti kasno sam video vaše priloge o Zlatanu Doriću sa kojim sam radeći na predstavi Pozorište u palanci iliti majmun i tragičar u Gradskom pozorištu Smederevske Palanke proveo sjajne trenutke u stvranju predstave a glumci koji su igrali imali su zadovoljstvo da rade sa njim. Nakon naše premijere otpočeo je rad u Zrenjaninu sa Jelenom Anžujskom. Dok smo radili na predstavi pričao mi je o Jeleni Anžujskoj i da bi je rado postavio kod nas. Nažalost nismo imali sredstava za opremanje jer je kostimski zahtevna pa je to učinio Zrenjanin.
Kao veliki poštovalac njegovih tekstova i režija bio bih vam zahvalan ako bi ste mi poslali CD sa radio dramom, naravno ako je imate. Ja mogu samo da Vam dostavim video snimak te njegove predposlednje režije predstave Pozorište u palanci ... ukoliko to želite.

Oprostite ako ovaj mejl smatrate neukusnim, ali zarad uspomena na prijatelje sve se čini.

S poštovanjem
Toma Mitrović, sada penziner a nekada direktor pozorišta.


Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Toma Mitrović je dobio radio dramu o Radoslavu Zlatanu Doriću i evo priloga koji mi je poslao 10. oktobra 2012.

Ja samo premeštam prošlost ne dirajući u nju

/Radoslav Zlatan Dorić/

Imati karijeru znači biti uspešan. Pojam karijere je neodvojiv od pojma uspeha. Oni stvaraoci koji u tome uspeju jesu autori, a takvi su retki. Jedan od njih je i Radoslav Zlatan Dorić jedan sjajan čovek koji je voleo glumce i umeo sa njima da radi.

Svako sećanje na Zlatana asocira me na toplinu i na naše iskreno prijateljstvo. Bio je uvek raspoložen za razgovor, uvek nasmejan no nenametljiv sa osobitim stilom, osećajem za temu i atmosferu ravničarskog prostora sa posebno izraženim smislom za poetizaciju.

Njegov rad u Gradskom pozorištu Smederevske Palanke bio je režija sopstvenog dela „Pozorište u palanci iliti majmun i tragičar“ i za sve nas značio je doživljaj izuzetne vrste.

Dorić je bio jedan minuciozan čovek i kao pisac i reditelj, jednom rečju znao je jednom blagom rečju, indikacijom, da pokrene glumca. On je to jako dobro radio u šta sam se lično uverio. Njegovo rediteljsko umeće se ispoljavalo u saradnji sa glumcima: čitav niz neponovljivih glumačkih kreacija ostvaren je upravo u ovoj predstavi. Umeo je da podigne umetnički duh kod glumca i na taj način poveća njegovo umetničko interesovanje.

Predstava „Pozorište u palanci iliti majmun i tragičar“ imala je sve teatarske komponente optimalno razvijene /od scenografije i kostima do zvuka, scenskog pokreta, muzike i dizajna svetla/, ali uvek u ravnoteži sa dramskim tekstom i glumačkom igrom. Dorić je bio reditelj koji nije učio glumca kako da glumi ili kako da ne glumi. On je režirao predstavu. Često mi je govorio: Ne volim da predstavom držim predavanje. U svim mojim tekstovima i režijama ima nešto što izuzetno volim, ali mislim da je važno reći da je publika ta koja daje konačnu ocenu. Ja samo premeštam prošlost ne dirajući u nju.

Premijera predstave „Pozorište u palanci iliti majmun i tragičar“ pokazala je da je ostvren potpuni teatarski čin, dragocen i neuobičajen, kroz snažnu kolektivnu glumačku igru i bar za mene, bila je dragulj.

Tokom relativno dugog i plodnog život, ovaj vrsni reditelj, pisac i pedagog ovenčao se i mnogobrojnim nagradama i priznanjima. U karijeri je imao manje i više blistavih trenutaka, ali uspeo je u onome što je najteže u njegovoj profesiji – da traje uprkos preprekama koje su iskrsavale.

Impozantan broj pozorišnih režija koje su se s uspehom izvodile širom negdašnje Jugoslavije i sveta, svrstale su Radoslava Zlatana Dorića u sam vrh svog esnafa. Zlata, kako ga je često Dejan Penčić Poljanski nazivao ostavio je za sobom veliki trag koji je značajan.

Toma Mitrović
Dugogodišnji direktor pozorišta sada u penziji

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana