Lako i brzo  |  Početna

english YouTube facebook

Oprez ~ „iznenađenje“: VIP

Piše Dragoslav Simić

Pre neki dan završio sam poslove u Zagrebu i treba da se vratim u Beograd.

Svom prevozniku ostavljam broj mog beogradskog mobitela, da me po dogovoru obavesti kad krećemo, gde dolazi po mene. Čovek za volanom rekao je da će mi poslati poruku ili će me zvati telefonom. I zaista poosle kratkog vremena stiže poruka, ali ne od prevoznika: „Poštovani, zbog visoke potrošnje van paketa, može doći do suspenzije saobraćaja. Vaše trenutno stanje je 1070. RSD, informativno, bez pretplate. Vaš...“ Sledi pozdrav srpskog operatera koji ima samo TRI slova u nazivu firme.

Prva pomisao je bila: ako me „beogradski trgovci“ isključe sa mreže, prevoznik me neće naći to jest ja se neću vratiti kući na način kako je planirano.

stari telefon

U tim trenucima u Zagrebu, podsećam se šta mi je sve ljubazni prodavac telefonskih usluga sa tri slova u imenu iz Beograda uradio od nove godine do danas. Moja odluka januara o.g. da se „okačim“ na novog provajdera, spada u demokratski izbor građanina, pa o tome nema zbora. Ali čim saam sa njima potpisao ugovor, trebalo im je celih 72 sata da me uključe u sistem. Već sam tada nedostatkom telefonskih komunikacija bio „kažnjen“, ali na sreću, u Beogradu. Zatim je na kućnu adresu stiglo preteće pismo u kome mi javljaju da prilikom ugoora sa njima nisam platio 240. RSD? i da ukoliko ne platim u roku... sud će „pleniti moju imovinu“. Pretnja je bila ispisana, starinski rečeno „masnim slovima“ to jest, boldom.

Potom je sledio mejl sa „Poštovana gospođo Simić“, kojim se izvinjavaju... mada se iz ugovora i mog potpisa vidi kom polu pripadam. A zanimljivo, uvek je u potpisu umesto imena odgovornog lica bio unet „korisnički servis“. Imali su i ovaj „štos“. Jave SMS-om cenu potrošnje, ali umesto da pošalju uplatnicu na kućnu adresu, dopisuju broj svog žiro računa na koji treba izvršiti uplatu. To jest upućuju me na poštu u kojoj treba rukom ispisati sve te podatke na uplatnici? Sad sledi besmisleno dopisivanje između mene i dotične troslovne firme da ja tražim uplatnicu na adresu stana... itd.

Ali, uzmimo da sve ovo nije važno u Zagrebu.

Telefon ne smem da pokrenem jer ne znam kad će me „suspendovati“ ili su to možda već učinili?! Paranoične misli vrte mi se po glavi dok razmišljam šta da radim, „uvaljen“ na nekoj zagrebačkoj periferiji u beznadežnom čekanju prevoznika.

Pouzdao sam se u srećnu okolnost da nisam u Južnom Sudanu ili Čadu. Ovi ovde ipak govore naš jezik pa ćemo se nekako sporazumeti ako prolaznika zamolim da mi pozajmi telefon.

Međutim ipak nisam to uradio. Bilo me je sramota da objašnjavam nekom neznancu kako za mobilnu komunikaciju telefonom trošim sopstvene pare, da nisam nikome dužan, da sam iz Srbije, a da u Srbiji radi operater koji doduše radi i u Hrvatskoj, u imenu ima tri slova koji je svojom porukom hteo da me spreči da potrošim još više svojih para, da kupovinom usluga kompanije, kompanija kapitalizuje poverenje korisnika, a ja sam baš jedan od tih koji im je dao priliku, početkom 2014. godine.

Kad smo kod Šida prešli granicu, zvao sam prijatelja iz Beograda i ispričao mu ovaj doživljaj, tek da proverim da li veza radi. Da, bilo je sve uredu. Ali osećaj da te neki bezlični „korisnički servis“ jednim klikom tako lako može dovesti u beznadežnu situaciju je prilično neprijatan. Da li tim gestom kompanija ugrožava kupca, možda i nečiji život, to nije važno. Iza onog pozdrava „Vaš...“, je ispisana pomalo licemerna poruka, koja sadrži i ono „poštovani...“, a kad ti ukinu vezu skonačaj makar na Himalajima ili bilo gde, gde te zadesi sudbina „suspenzije“.

Martin Cooper
Martin Cooper

Za kraj malo istorije:

Ko je izmislio mobilni telefon?

Godine 1973. Martin Cooper je izmislio mobilni telefon dok je radio za "Motorolu". Shodno tome, Martin je imao čast i da prvi obavi razgovor putem mobilnog telefona. Nazvao je svog rivala u kompaniji "Bell Laboratories".

Postavljeno: april 2014.

Subject: O Mobilnim operaterima

Više na linku Crna lista: Potrošač.info

Ovo je lista proizvođača i trgovaca koji su tri i više puta odbili da izađu u susret opravdanoj reklamaciji potrošača i organizaciji potrošača. Jedini kriterijum dolaska na Crnu listu je nepoštovanje obaveza predviđenih Zakonom.

Pokrajinski Sekretarijat za Informisanje

R.br. Logo Naziv firme Kategorija
1.
2.
3. vip Vip mobile d.o.o.
Beograd
Telekomunikacione usluge, mobilni telefoni i dr.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana