Lako i brzo  |  Početna

english YouTube facebook

Radiofonični Carinik Ruso

Jovan Ćirilov

Novinar Drugog programa Radio-Beograda Dragoslav Simić ima neobičnu i plemenitu strast da sačuva za potomstvo prošlo i naše vreme. Čovek izuzetne upornosti i tragalačkog smisla, godinama prenosi režijski komponovano na magnetofonsku traku sve što misli da će jednoga dana nepovratno razvejati vreme. On tu svoju jedinstvenu seriju zove "Knjige koje govore".

Jovan Ćirilov

Jovan Ćirilov - Radiofonični Carinik Ruso
klikni na sliku za uvečanje

Serija "Knjiga koja govori" ima već sedamdeset naslova. Dragoslav Simić je, recimo, sakupio zapise originalnih glasova ličnosti iz naše novije istorije: kralja Aleksandra Karađorđevića, Dragišu Cvetkovića, kralja Petra Drugog, Milana Stojadinovića, Gavrila Dražića, Kvaternika, Stepinca, Milana Nedića, Tita, Dražu Mihailovića i Vladimira Dedijera. Takođe je zabeležio svedočanstva Vaneta Ivanovića, jednog od retkih preživelih političara iz predratne Jugoslavije.

Simić nije zainteresovan samo za poznate ličnosti, već i za svoje anonimne savremenike. Tako je, na primer, snimio svedočanstva zatočenika iz nemačkog zarobljeništva i sa Golog otoka.

Jedan od najdragocenijih zapisa je razgovor sa filmskom glumicom Itom Rinom, Slovenkom, koja je bila filmska zvezda poznih dvadesetih i ranih tridesetih godina.

Za pozorišni svet, međutim, najzanimljivija je "Knjiga koja govori" u kojoj su zapisane radio-drame davno snimljene za naš živalj u SAD. Simić je to nazvao Američka fonoteka Nikole Kosića.

Ko je Nikola Kosić? Ličnost izuzetna: major predratne Vojske Jugoslavije, poslednji preživeli učesnik u puču 27. marta 1941. godine na čijem čelu je bio general Dušan Simović. Danas stari Kosić ima 91 godinu i živi u Čikagu.

Kosić je dopao nemačkog zarobljeništva, da bi se posle Drugog svetskog rata naselio u Americi. Tu je snimao za naše ljude patriotske radio-drame, koje je po povratku u zemlju doneo sa drugim zanimljivim materijalom (260 kg) od čega je sav pisani materijal zaveštao SANU.

Dirljiva je radio-drama Nikole Kosića, za koju ni on sam nije znao da pripada tom žanru. Za njega je to bio patriotski i pedagoški čin. Na osnovu studije o Cerskoj bici Radoja Jankovića, Kosić je za Amerikance u Milvokiju snimio bitku kako je on radiofonski doživljava. Uspeo je odnekud da nabavi tonske efekte: pucnje, topovsku paljbu, gromove, udare vetra, cvrkut ptica. Emisiju je snimio u svojoj radnoj sobi u Americi.

Opisi prirode na poprištu bitke, patriotski ton, patos bitke, sve to podseća po svojoj naivnosti i neposrednosti na nekog našeg radiofonskog Carinika Rusoa. U dramama su glumili tamošnji Srbi, među kojima i jedan glumac iz putujućeg pozorišta Životića - Saša Miljković.

Ti zapisi u dijaspori, sačuvani sada u više primeraka zahvaljujući prilježnom Dragoslavu Simiću, ujedno su i svedočanstvo o tome kako se nekada glumilo, govorilo i intonirala neka reč. Slušanje ovih retkih zapisa izaziva nostalgično sećanje na glumu koja je nestala sa nekadašnjim velikanima.

Postavljeno: novembar 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni link: Autor sajta / english   YouTube   facebook

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana