Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Mladen Onica

Zemunac iz Australije

Mladen Onica sa unukama
Mladen Onica sa unukama

Mladena Onicu nisam nikad lično upoznao, emisiju u kojoj Onica govori sa nekoliko pesama koje peva Onica, poslao mi je Đorđe Sibić 1995. godine koji je tada vodio emisije na svom zakupljenom radiju u Melburnu.

Međutim, kako valjda ništa nije slučajno, kod zajedničkog prijatelja Jožice rođenog Zemunca, upoznao sam davno njegovog kuma ing Savu Pavlovića.

Na jednom Božiću kod Jožice krajem devedesetih, u razgovoru, Sava koji je znao da se interesujem za naš “prekomorski svet”, rekao mi je da ima ploču sa snimcima osam pesama koje je u Australiji snimio njegov ujak Mladen Onica 1950. godine. Tako su se poklopile dve informacije, emisija o Onici koju sam ja imao i ploča sa starogradskom muzikom na kojoj peva Onica, koju je imao Sava.

Slušaj 1:     (mp3)

Slušaj 2:     (mp3)

Ploča nije bila komercijalna i iz porodičnog kruga ta muzika nikad nije izašla, recimo na talase nekog radija u Srbiji odnosno Jugoslaviji.

Decembra 2011. godine, zanolio sam Savu da mi napiše nešto o rođaku Mladenu i njegovoj muzici koju ima. Sava mi je poslao ovaj mail, ali je dao i njegovu fotografiju i dve sačuvane čestitke. Sve donosim u izvornom obliku.

Slušaj 3:     (mp3)

Slušaj 4:     (mp3)

Mladen Onica pismo

Dragane zdravo,

Mladenov deda Mitar Onica je živeo u našoj sadašnjoj kući u Grobljanskoj . Tu mu se rodio i otac Boško koji je radio na Železnici, pa je sa službom bio u Grubišnom polju kod Vukovara gde se i oženio sa Angelinom.
Mladen je odrastao u Zemunu i u Beogradu u stanu u ulici Admirala Geprata. Stana se sećam i ja. Na 4. spratu velika mesingana tabla, pisalo je: Boško Onica, Viši Savetnik Državne železnice. O otmenosti i finoći porodice sam upamtio podatak da se za slavskom trpezom, lagano pileća noga čistila, nožem i viljuškom.
Mladen je upisao Zemunsku gimnaziju 1931. godine, a potom Vojnu akademiju te je II Svetski rat dočekao kao oficir Kraljevske vojske. Pošto je njegova tetka Julka, (moja baba po ocu), stalno živela u ovoj kući, Zemun i Beograd se u njegovoj istoriji prepliću. Za vreme rata se oženio i dobio ćerku Gordanu (izuzetno lepu crnku), koja je u ono vreme zapala za oko Ambasadoru Venecuele koji je po završetku službe u Beogradu, odveo kući u Venecuelnu, gde verovatno i sada žive.
Mladen je tokom rata bio u Nedićevoj straži i emigrirao je u Australiju 1945.
Kao što znaš, radi toga su i pesme na ploči iz Australije, upućene majci, supruzi i ćerki, imale toliki uticaj na preostale Beograđane i Zemunce (Između ostalih i na Majku i Oca Salaćaninovih sa kojima je pevao u raznim horovima).

Ako se setim još nekog detalja javiću.

Pozdrav
Sava

Potražio sam i Miku Salaćanina, koga Sava pominje, zajedničkog prijatelja Jožice i Save, a Mika koji nije iz “sveta mailova”, ispričao mi je telefonom da je njegov otac Milan Salaćanin bio najbolji prijatelj sa Onicom pre Drugog svetskog rata, poznatim pevačem iz Zemuna. Milan i Mladen, pevali su zajedno u Jugoslovenskom pevačkom društvu osnovanom u Zemunu, tridesetih godina XX veka, duhovnu i svetovnu muziku, nedeljom u Bogorodičinoj crkvi u Zemunu, a dirigent je bio znameniti Zemunac, Ljudevit Kiš.

Slušaj 5:     (mp3)

Slušaj 6:     (mp3)

Ako budete pažljivo slušali pesme koje peva Onica, zapazićete da izgleda kao da su snimljene pre Drugog svetskog rata u Beogradu. Tehnika pevanja i sviranja nisu se promenili ni u Australiji. Jednostavno Mladen Onica i njegovi prijatelji muzičari iz orkestra 1950. kada je snimak nastao, nisu imali na kog da se ugledaju na novom kontinentu, pa se njihovo muzičko pamćenje vezuje za zemlju u kojoj su rođeni.

Slušaj 7:     (mp3)

Slušaj 8:     (mp3)

Mladen Onica pismo

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: januar 2012.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana