Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Muzika Dike Đorđevića

Sa Dikom razgovor je vodio novinar Bane Cvetković

Dika Đorđević

Dragoljub Dika Đorđević, iz porodice sa muzičkom tradicijom, još 1956. je kao gimnazijalac pevao na engleskom jeziku. Nastupao je na igrankama u Prvoj beogradskoj gimnaziji i drugde na priredbama. Popularnost van svoje škole je počeo da stiče od 1958. kada je nastupao u omladinskom domu „Jurica Ribar“ u ulici Braće Jugovića gde je, prema sopstvenom svedočenju, izvodio pesme Bila Hejlija, Elvisa Prislija, Litl Ričarda, Džonija Reja, Peta Buna i Everli bradrs. O američkoj muzici je u to vreme, kada su ploče retko stizale, saznavao preko Radio Luksemburga i američkih filmova. Početkom šezdesetih je oformio Orkestar Dike Đorđevića koji je na repertoaru po priredbama i igrankama imao numere Bila Hejlija, Fetsa Domina, Pola Enke, razne druge rokenrol klasike, zatim kantri, vestern, američke duhovne i popularne melodije. Đorđević je početkom šezdesetih sa Džez orkestrom Radio Beograda snimio nekoliko pesama na srpskom jer nije bilo dozvoljeno snimanje na stranim jezicima. Za uspešno otpevanu pesmu Stanica Ohajo, ustvari prepev vestern klasika Rawhide, 13. maja 1962. osvojio je prvu nagradu na takmičenju pevača koje su organizovali Veće kulturno-prosvetne zajednice opštine Stari Grad i Komitet Narodne omladine opštine Stari Grad. Tokom šezdesetih nastupao je i sa više beogradskih džez, zabavnih i rokenrol (Siluete, Elipse, Safiri, Smeli, i drugi) sastava, pevao u horu „Branko Krsmanović“, izvodio klasike ozbiljne muzike, narodne srpske pesme, domaće i strane himne.*

Slušaj:     (mp3)

* Objavljeno u: Aleksandar Raković, Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Izazov socijalističkom društvu, Beograd 2010. Doktorska disertacija odbranjena na Filozofskom fakultetu u Beogradu 18. januara 2011. – Prema razgovoru Aleksandra Rakovića sa Dragoljubom Dikom Đorđevićem (13. april 2010) kao i raznoj dokumentaciji iz lične arhive Dragoljuba Dike Đorđevića.

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Dugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. facebook


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana