Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Dr Kosta Manojlović

muzikolog

Za posetioce ove stranice biće interesantno da doznaju odakle meni snimci koje je muzikolog Kosta Manojlović načinio pred Drugi svetski rat na svom snimaču zvuka na pločama. Predistorija ove priče počinje od moje dokumentarne radiodrame „Suđenje Draži Mihailoviću“ (VIDI) koju sam snimio 1996. godine.

aparat za snimanje zvuka
Aparat za snimanje zvuka, američka proizvodnja oko 1940. godine. Mogao je da se nosi, a na jednom od takvih aparata ili sličnom tome, dr Kosta Manojlović snimao je svoje muzičke zapise na ploče. kasnije je njegov sin Zoran na takvom aparatu snmio Puč 27. marta 1941. i Suđenje Draži Mihailoviću 1946. sa radija. Mikrofon je bio usmeren ka zvuku koji je dolazio sa radija i tako su nastali ovi raritetni snimci.

Slušaj 1:     (mp3)

Snimak sa suđenja Draži Mihailoviću dobio sam od Zorana Manojlovića sina dr Koste Manojlovića muzikologa koji je na očevom aparatu za snimanje zvuka 1946. snimio deo suđenja koje je prenošeno preko radija uživo. Manojlovića sam upoznao u Biblioteci grada 1994. koji je kao posetilac bio na promociji moje dokumentarne radio drame „Jugoslavija , kratak pregled 1918. ~ 1991“. Posle slušanja, primedba prisutnih bila je da nisu uneti događaji vezani za 27. mart 1941. i suđenje Draži Mihailoviću. Rekao sam tada da takvih tonskih zapisa jednostavno nije bilo ili bar meni nije poznato da ih ima. Samim tim nisu mogli da budu uneti u emisiju.

Zoran Manojlović
Ing Zoran Manojlović sin Koste Manojlovića. On je u Srbiji, za diplomski rad, konstruisao prvu TV kameru,
koja je radila na izlozbi 1956.? godine kada je prvi put posle rata u Srbiji prikazana televizija.

Inženjer Zoran Manojlović te večeri mi je ponudio svoje snimke i o jednom i o drugom događaju koje je snimio uživo sa radija, prema redosledu zbivanja kako sam naveo. Tako sam došao do dela suđenja koje sam uneo u svoju radio dramu, ali i do „27. marta“. Inženjer Manojlović pozvao me je da dođem kod njega kući i pokazao mi hrpu ploča koje su ostale od njegovog oca, na kojima su oznake sadržaja upisane mastilom ili olovkom posle toliko godina, potpuno izbledele. Ploče su bile u lošem stanju jer su pravljene prema tehnologiji četrdesetih godina i nisu bile predviđene za tako dugo trajanje. Pažljivo smo ih preneli u studio i posle presnimavanja, na „tanjiru“ gramofona ostali su opiljci koje je skinula gramofonska igla. Videlo se da ploče nisu korišćene verovatno od trenutka kada su upotrebljene kao master za snimanje, kada je na njima snimljen sadržaj koje su nosile.

Slušaj 2:     (mp3)

zgrada u Dalmatinskoj ulici
U ovoj zgradi na spratu u Dalmatinskoj ulici stanovao je ing Zoran Manojlović koji je na aparatu svoga oca muzikologa Koste Manojlovića, 1941. godine snimio sa beogradskog radija nekoliko kapitalnih tonskih zapisa koji su obogatili istoriju domaće radiofonije: 27. mart 1941. Takođe i Radio Donau iz Beča marta 1941. Ove snimke dobio je od Zorana Manojlovića 1994. godine Dragoslav Simić koji ih je prikazao već tada u svojoj radio emisiji.

Tako je ostalo zabeleženo i ovih osam dosta oštećenih snimaka koje je načinio profesor Kosta Manojlović sa svojim sinom Zoranom tada učenikom III beogradske gimnazije, 1930. i 1940. godine delom u Južnoj Srbiji, delom u Beogradu. Muzikolozi koji se bave dešifrovanjem ovakvih muzičkih sadržaja moći će možda više da kažu kakvi su to snimci. Zahvalan sam ing Zoranu Manojloviću koji je imao želju da toliko godina kasnije od njihovog nastanka, čuje ploče i da ih preda na čuvanje autoru ovog sajta.

Slušaj 3:     (mp3)

Slušaj 4:     (mp3)

Slušaj 5:     (mp3)

Slušaj 6:     (mp3)

Slušaj 7:     (mp3)

Slušaj 8:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: maj 2011.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana