Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Ispovest Čede Petrovića, penzionisanog policajca iz Umčara: Bio sam ložač krematorijuma u Aušvicu

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Piše: Dragoslav Simić

RTS je u utorak, 07. novembra 2023. objavio na svom sajtu priču Dragoslava Simića o Čedi Petroviću, ložaču iz Aušvica

Čeda Petrović

Jednog vetrovitog dana 1984. otišao sam u selo Umčare, kod penzionisanog milicionera Čede Petrovića, da za dokumentarnu emisiju „Govori da bih te video“, koju sam uređivao na Drugom programu Radio Beograda, snimim njegovo svedočenje o vremenu koje je proveo u nacističkom logoru Aušvic. U zloglasni logor Čeda Petrović je dospeo kao osamnaestogodišnjak 1943. godine i u njemu je radio kao ložač krematorijuma sve do 27. januara 1945, kada su trupe Crvene armije oslobodile Aušvic. Nakon što sam snimio njegovo svedočenje, načinio sam i njegove fotografije. Kada se te slike gledaju, izgleda kao da je i vetar pomagao da se dočara atmosfera Čedine priče o Aušvicu.Jednog vetrovitog dana 1984. otišao sam u selo Umčare, kod penzionisanog milicionera Čede Petrovića, da za dokumentarnu emisiju „Govori da bih te video“, koju sam uređivao na Drugom programu Radio Beograda, snimim njegovo svedočenje o vremenu koje je proveo u nacističkom logoru Aušvic. U zloglasni logor Čeda Petrović je dospeo kao osamnaestogodišnjak 1943. godine i u njemu je radio kao ložač krematorijuma sve do 27. januara 1945, kada su trupe Crvene armije oslobodile Aušvic. Nakon što sam snimio njegovo svedočenje, načinio sam i njegove fotografije. Kada se te slike gledaju, izgleda kao da je i vetar pomagao da se dočara atmosfera Čedine priče o Aušvicu.

CEO TEKST na sajtu RTS

Postavljeno: novembar 2023.

VIDI - Čeda Petrović - Gosti sajta

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana