Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

“Glasom se piše istorija”

Knjiga + CD u pripremi. Ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.

Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga izlazi početkom sledeće godine.
Objavljivanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Srbije na konkursu za 2017. godinu.
Pratite redovno naš Fejsbuk

Sreten Božić Vongar sa Bukulje

Radoš Glišić
(Gornja Trešnjevica, 1932.)

Vongarov život je nesnimljen film. Sadržaj ove priče to potvrđuje.

Sretena Božića Vongara, (Vongar, „čovek sa onoga sveta”), kako su ga nazvali australijski domoroci), upoznao sam u njegovoj kući u Melburnu 1993. godine dok je kuvao večeru za dingose. Desetak ovih prastarih australijskih pasa veličine teladi, vrzmalo se oko naših nogu šireći jak miris prerije iz koje su dovedeni. Božić je najznačajniji australijski pisac, a verovatno i najznačajniji svetski pisac koji je objavljivao knjige o životu Aboridžina, ne bez razloga jer je i sam, boraveći u pustinji koju su naseljavali ovi australijski domoroci, živeo sa njima i dobro upoznao njihov način života. O tome svedoči ova Vongarova ispovest koja počinje od Jugoslavije iz koje je prinuđen da pobegne pedesetih godina prošlog veka, a završava se u australijskim pustinjama u vreme kada su Australijanci vršili eksperimente hemijskim oružjem na tom području. Vongar je rođen 1932. godine na Bukulji, u selu Gornja Trešnjevica kod Aranđelovca. Fotografija Sretena Božića pozajmljena je sa Interneta.

U knjizi eseja o radiofoniji Odolevanje nemaru, Albatros plus, Beograd, 2013, Ranko Burić o emisiji “Vongar sa Bukulje” objavio je tekst pod nazivom “Srpski specijaliteti" u radiofonskoj interpretaciji Dragoslava Simića. Ova dokumentarno dramska emisija u kojoj govore Vongar i njegovi rođaci i komšije iz Gornje Trešnjevice objavljena je na CD u prilogu ove knjige.

Odlomak iz Burićeve knjige:

“Sreten Božić retko dolazi u zavičaj i retko piše rođacima i komšijama u Trešnjevici. Simić ga je opet pronašao i radiofonskom sintezom dočarao deo njegovog životnog, umetničkog i antropološkog putovanja, mnogo ubedljivije no da imamo sve Božićeve knjige. Tim radiofonskim načinom nas podstiče da potražimo i pročitamo Božićeve knjige, da ne smetnemo s uma neobičan ali važan doprinos australijske domorodačke kulture sveukupnoj civilizaciji. Kulminaciju Simićeve sinteze u emisiji čini nadasve neobičan spoj naše narodne pesme "Što mi ljubav za ljubav ne vratiš", uz krasnu, duboko osećajnu pratnju narodnog orkestra pod Carevčevom upravom i začudnog, tajnovitog domorodačkog pevanja i sviranja. Kroz Božićevu sudbinu u toj jedinstvenoj Simićevoj zvučnoj slici – susreli su se narodi sa dva kontinenta, susreli su se duševnošću i srcem, tvoreći jedinstvo i raznoličje koje sokoli i nadahnjuje. Može li se tom autentičnom duhovnošću i kulturom odupreti unifikaciji i izumiranju. To je jedno od pitanja na koje nije nimalo lako dati jednoznačan odgovor... ”

Postavljeno: novembar 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana