Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Istorija na zvučnim dokumentima

Politika, 18. IV 2005.

Pučisti hapse Dragišu Cvetkovića
Pučisti hapse Dragišu Cvetkovića predsednika
Vlade Kraljevine Jugoslavije 27. marta 1941. u Beogradu

O istorijskim događajima uoči aprilskog rata 1941. godine ima poprilično pisane građe, ima foto i filmskih svedočanstava, ali, koliko se zna, nema zvučnih dokumenata, budući da Radio-Beograd nije raspolagao uređajima za snimanje zvuka. Dragoslav Simić već nekoliko godina istrajno traga za zvučnom dokumentacijom iz tog perioda i njegov trud nije ostao bez rezultata, koje je predstavio u emisiji serije Govori da bih te video. Uspeo je da dobavi nekoliko snimaka koje je načinio Zoran Manojlović, sin kompozitora i muzikologa Koste Manojlovića, a iz zvučnoga arhiva Nemačkog radija i snimke govora Dragiše Cvetkovića, predsednika jugoslovenske Kraljevske vlade, pored ostalih i njegovog obraćanja nakon potpisivanja Trojnog pakta, u Berlinu, 25. marta, kada je rekao i ovo: „Glavni i gotovo jedini cilj spoljne politike Jugoslavije bio je i ostaje: sačuvati jugoslovenskom narodu mir i pojačati mu njegovu sigurnost. U duhu ove politike naši napori su prvenstveno bili upravljeni na konsolidaciji miroljubivih i prijateljskih odnosa sa susedima kako bi se obezbedili mir na granicama, sloboda, nezavisnost i državna celina.“ Dva dana potom, kao što je poznato, Trojni pakt je raskinut, Cvetkovićeva Vlada je pala i vlast je preuzeo mladi kralj Petar II, čiju je proklamaciju na beogradskom Radiju pročitao kapetan Jakov Jovović. Snimak toga proglasa takođe se mogao čuti, kao i vesti kako ih čita spiker Radio-Beograda 1940. godine.

Zvučne zapise, koji su odista prave retkosti za koje se dosad nije znalo i da postoje, Dragoslav Simić predstavio je naporedo sa odabranim odlomcima dnevničkih zapisa Milana Jovanovića Stoimirovića, novinara i visokog funkcionera Kraljevske vlade, a za vreme okupacije glavnog urednika lista „Obnova“ i direktora Državnog arhiva, zbog čega je posle rata odležao sedam godina robije.

Bilo je to jedno prikladno sazvučje, jer su Jovovićeve interpretacije u duhu Cvetkovićevih premisa i, još više, politike Milana Stojadinovića, odnosno Kneza Pavla. U emisiji smo čuli i njegov zapis 6. aprila 1941: „Na radiju je neko pročitao (iz Berlina) jedan ekspoze o tome zašto nam je objavljen rat... Iz toga je ekspozea izlazilo da smo krivi za rat, odnosno ona ista oficirska klika koje 1903. nije prezala od kraljeubistva i koja je 1914. ubila Franju Ferdinanda.“

Naravno da se uz drugu memoarsku i arhivsku građu, možda uz koji zvučni zapis iz arhive Britanskoga radija, mogla stvoriti i drugačija slika martovskoga puča 1941. godine u Beogradu. Bez obzira na to, Simić daje jednu prihvatljivu projekciju te istorijske prekretnice, koja je, kao što je poznato, imala fatalne posledice kako tokom samog rata, tako i posle. Što je najvažnije, Simićeva projekcija zasniva se na dosad nepoznatim zvučnim dokumentima, što je ovu emisiju i činilo posebno zanimljivom. Tumačenje istorije može biti ovakvo ili onakvo, ali kada se, kao u slučaju ove emisije, formira makar i sa samo nekoliko zvučnih dokumenata, dobija na radiju jednu posebnu životnu dimenziju. Zato se upornost Dragoslava Simića može samo pozdraviti, kao i trud njegovih saradnika: glumca Miroslava Pavićevića, koji je sa afinitetom čitao Jovanovićeve dnevničke zapise i Miodraga Batice Bogdanovića, koji je elektronski obradio zvučne arhivske dokumente što su se prvi put čuli na našem radio programu. (Radio Beograd 2, 5. april).

Slušaj - 27. mart 1941:     (mp3)

Fonoteka majora Kosica
klikni na sliku za ceo tekst

Postavljeno: oktobar 2011. / mart 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana