Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Predstavljanje knjiga "Od istog slušaoca I-II",
dr Raška V. Jovanovića

RTS, Beograd, 2010.

Od istog slušaoca

Ko je dr Raško V. Jovanović, neobičan čovek koji iz dana u dan još od pre 1941, sluša radio?

Ta posvećenost novom mediju nastalom početkom XX veka, koji je u punom sjaju zablistao baš onda kada je započela najveća ratna avantura koju civilizacija pamti Drugi svetski rat. Radio je bio i rana i lek za sve koji su hteli da čuju kada će kraj. Nemački novinar Verner Birmen u svojoj dragocenoj knjizi „Leto trideset devete“, Beograd 2011, u odličnom prevodu Milana Stanisavca, svojevrsnom dokumentarnom dnevniku, zapisuje za subotu, 15. jula u Berlinu:... “Lale Andersen... snimila je šlager Lili Marlen, čežnju za vojnikom koji je daleko i na koga čeka pred kasarnom pod uličnom svetiljkom... Pesma koju niko u studiju toga dana nije voleo, jedva da je bila primećena i na tržištu ploča, sveukupno do 1941. prodalo se samo sedamsto primeraka. Pravi fijasko. Za vreme rata je vojni predajnik Radio Beograda uzeo melodiju pesme kao svoj signal za raspoznavanje, a od 1941. Lili Marlen je dospela do miliona slušalaca na svim frontovima, nemačkom, engleskom, francuskom...“

Raško Jovanović kao dete slušao je ovu pesmu na talasima Radio Beograda. Da li su, radio kao medijski fenomen XX veka ili sećanje na melodiju pesme Lili Marlen ili nešto sasvim treće, što do naših saznanja nikad neće doći, uticali da se mnogo godina kasnije opredeli za radio kritičara, u ovom trenutku nije ni važno. Raško je objavio kapitalno delo, svoje radio kritike složene u dve knjige „Od istog slušaoca“, izdanje RTS, 2010. koje beleže dešavanja na programima Radio Beograda u vremenu od 1972. do 2006. godine.

Ova promocija koju možete čuti na sajtu, održana je juna meseca 2011. u sali Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Pogledajte stranicu na kojoj je objavljena autobiografija profesora dr Raška V. Jovanovića iz knjige "Autobiografije uživo", Dragoslava Simića: "Radio emisije iz kolekcije"

Ksenija Jovanović Miodrag Ilić
Poezija i radio, Ksenija Jovanović
prvakinja drame Narodnog pozorišta

  (mp3)

O knjigama "Od istog slušaoca I-II",
Miodrag Ilić, kniževnik

  (mp3)

Đorđe Malavrazić Veroslav Rančić
O knjigama "Od istog slušaoca I-II",
Đorđe Malavrazić, istraživač istorije radija,
glavni urednik Radio Beograda 2

  (mp3)

Veroslav Rančić: Tuđa koža,
insert iz radio-drame

  (mp3)

Lepomir Ivković insert iz radio drame
Najzad dobra savremena drama,
Lepomir Ivković glumac Narodnog pozorišta

  (mp3)

Crni kolač Radovana Belimarkovića,
insert iz radio drame

  (mp3)

Ksenija Jovanović insert iz radio drame
Smeo eksperiment, Ksenija Jovanović

  (mp3)

Neprikladno za radio Samjuela Beketa,
insert iz radio drame

  (mp3)

Biljana Đurović Kapetan Jakov Jovović
Neprikladno za radio,
Biljana Đurović, glumica

  (mp3)

Kapetan Jakov Jovović čita proglas kralja Petra II na beogradskom radiju, 27. marta 1941.
Insert iz dokumentarne emisije „Jugoslavija ~ kratak pregled“ Dragoslava Simića

  (mp3)

Ksenija Jovanović Lepomir Ivković
Istorija na zvučnim dokumentima,
Ksenija Jovanović

  (mp3)

Nušić - sumnjiv i posle smrti,
Lepomir Ivković

  (mp3)

U slavu Nikole Tesle Ksenija Jovanović
U slavu Nikole Tesle,
Biljana Đurović

  (mp3)

Marginalije o radio-drami,
Ksenija Jovanović

  (mp3)

Dr Raško V. Jovanović
Dr Raško V. Jovanović,
autor knjige „Od istog slušaoca I, II“

  (mp3)

Postavljeno: oktobar 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Stevan Čičovački

Urednik emisije “Nevidljivi ljudi”

Stevan Čičovački

Tonske zapise sa predstavljanja knjige Raška Jovanovića načinio je kolega Steva Čičovački za svoju emisiju “Nevidljivi ljudi”. Ova promocija koju možete čuti na sajtu, održana je juna meseca 2011. u sali Udruženja novinara Srbije u Beogradu. Tom prilikom snimio sam celu seriju fotografija koju gledate na sajtu, a između ostalih snimio sam i Stevu.

Stevan Čičovački, 1954. ~ 2013. rođeni Novosađanin, započeo je posao novinara u Radio Beogradu 1983. Diplomirao je arheologiju. Imao je, markantan, radijski glas čijem je šarmu doprinela Vojvodina iz koje je crpeo korene. Na Drugom programu Radio Beograda bio je urednik znamenite emisije “Nevidljivi ljudi” o ljudima i događajima sa radija. .... Svake subote, godinama, u 9 sati, Steva je otkrivao svet radija razgovorima sa različitim ljudima čiji su glasovi mogli da se čuju u emisijama Radio Beograda. Bio je marljiv novinar i pošten i savestan čovek posvećen novinarstvu u meri koja mu je stvorila ugled i renome kod kolega i slušalaca. Nije imao sklonosti ka političarenju. Imao je neku posebnu dobrotu kojom Bog obdari plemenite ljude. Radovao se tuđim uspesima što kod nas nije čest slučaj. Po nekad, na moje jektičave primedbe “zašto ovaj, a ne onaj...” u emisijama, odgovarao je dobroćudnim smeškom. Poznavao sam ga 30 godina i nikad nije odbio ni jedan moj predlog da sarađujemo oko neke teme. Ali jednom jeste. Desilo se to krajem oktobra ove godine kada sam ga nekoliko puta zvao telefonom na kuću da mu nešto javim, a onda kada niko nije odgovarao, u nekoj za mene prepoznatljivoj poslovnoj žurbi, zatražio sam od sekretarice Stevin mobilni telefon. Javio se moj drug. Rekao je gde je i ~ zakašljao se. Odmah je bilo jasno da nešto nije u redu. Sebi sam rekao: ... pa trebalo je prvo da pitaš sekretaricu gde je čovek. Izvinio sam se Stevi i kao u svim sličnim situacijama, dodao neku glupu frazu na kraju, a utisak sa ovog našeg poslednjeg razgovora telefonom iz bolnice sa Stevom, preneo sam Đorđu Malavraziću. Obojica smo se samo nemo zgledali.

Steva je takođe, jednom nedeljno, uređivao i vodio informativnu emisiju uživo “Novi dan” na Drugom programu Radio Beograda, koja se emituje radnim danom ujutru u vremenu od 5.00 do 7.00.

Radio je “kofa bez dna”. Kad nekog nema, dođe drugi i radio ide dalje. Ali naš problem nastaje kad sećanje na nekog pokrene emotivna stanja u nama, tugu i bol. Sad i ja tražim reč kojom bih mogao da završim priču o Stevi; ali priznajem, ide mi tešto i znam da ću tu reč tražiti dugo.

Postavljeno: novembar 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana