Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Zvučna pisma

Drago Ognjanović iz Donje Crnuće

Godina je 1978, a ja sam naumio da snimim neke neobične priče iz života seljaka. Opet su to bile vražbine. Ušta su sve ljudi verovali. Tako sam sreo i Dragu, a za ilustraciju njegovog lika upotrebio sam fotografiju koju sam sačuvao seljaka Pokimice iz nekog sela u blizini Raške. Pokimica je takodje bio interesantan, ali tonski zapis nije sačuvan, samo članak koji ću zbog dokumentanosti njegovog kazivanja posebno objaviti.

Slušaj:      (mp3)

Pokimica

Baba Kata Ilić iz sela Grab


baba Kata

Kada sam kao novinar prvi put došao na planinu Jelicu, recimo da je to bilo 1975, rekli su mi da u selu Grab živi čobanica Kata, lepo peva, dobo pamti i govori. Taj snimak sam sačuvao i sada možete čuti kako se to u selu dešava kada devojka sretne momka. Kata je tada imala preko 60 godina i već je bila baka. Fotografija je skinuta sa Gugla i uzeta je kao ilustracija njene priče.

Slušaj:      (mp3)

Aleksandar Lesa Đorđević


U selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca, sreo sam seljaka Aleksandra Lesu Đorđevića koji je hteo da ispriča kako je postupio da bi u jednom trenutku svog života postao otac. Kad medicina ne pomogne, seljaci se obraćaju vračarama. Ovo je priča koju sam snimio 1978. godine.

Slušaj:      (mp3)

seljak
seljak
Lepa, stara porodična fotografija iz albuma Branke Vuković
seljak
Lesa Đorđević i etnolog Radmila Petrović

Slike koje gledate dobio sam decembra 2015. od Branke Vuković iz Kulturnog centra Gornjeg Milanovca. Komentarišući ovaj link, Branka je napisala: “Čika Lesa je naš stari prijatelj, legenda grupe "Crnućanka", vispren i duhovit čovek. I on je već u godinama, ali pun vedrog duha, još od davnih godina i "Raskovnika".


Milo iz Pariza


Pariz
Fotografija Pariza samo dočarava ambijent u kome je živela i naša emigracija

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka u velikim gradovima Evrope i Amerike postojali su instalirani zvučni automati u kojima je moglo, ako se ubaci novac, snimiti svojim glasom ploču. O čoveku čiji glas slušate, snimak je iz tog vremena, znam da se zvao Milo, da je bio emigrant i da je pismo poslato iz Pariza roditeljima. Snimak to jest ploču, dobio sam od gospođe Naumov 1995. čiji je on bio rođak i tada je živeo u Americi.

Slušaj:      (mp3)

Seljak


U potrazi za temama iz "tajnog" života seljaka, opet sam se našao u jednom selu pored Ljiga u kome mi je meštanin, kome nisam zapisao ime, ispričao kako je uz pomoć vračare uspostavio normalan život. Da li je baš to pomoglo o čemu priča ili nešto drugo, sigurno je da u "tajnom" životu balkanskih naroda vračare i vraždbine ne ispuštaju svoje mesto.
Na fotografiji je drugi seljak snimljen u jednom selu u blizini Kragujevca čiju sam sliku postavio samo zato što odgovara ambijentu za snimljenu priču. Oba snimka su iz 1979.

Slušaj:      (mp3)

seljak

Seljanka


seljak

Ova fotografija načinjena je u Dragačevskom kraju oko 1997. i pozajmljena je kao ilustracija za tonski snimak žene koja takođe ima svoj "tajni život". Nisam zapisao imena ovih ljudi, a tonski zapis načinjen je 1979. takođe u jednom selu kraj Ljiga. Tema i ovog puta bila su verovanja i praznoverice iz prve ruke.

Slušaj:      (mp3)

Postavljeno: april 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana