Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Koviljka Jarić lepa kolekcionarka iz Zagreba

Snimljeno početkom 1989. godine

Stranicu osmislio, fotografije snimio i sačuvao Dragoslav Simić urednik sajta

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Sadržaj stranice Fotografije može da se svrsta u digitalne emocije ovog autora koji nije želeo da prepusti zaboravu čak ni ove crno bele fotografije koje bi da nije Interneta završile u nekom prašnjavom kućnom ormanu.

Jednom davno pre nego što sam upoznao Koviljku čitao sam u beogradskom ilustrovanom nedeljniku “Duga” stranicu koja je nosila naslov “Iz albuma naših baka”. Jednu fotografiju sam zapamtio. Označena je bila godinom 1911. snimljena u Beogradu. Mada sumnjam da je tada neki beogradski fotograf imao toliko tehničkih mogućnosti da svoj veliki glomazan aparat natovari zajedno sa “bakom” na neka kola i sve odveze u Topčider pa da lagano skine sa kola svoj veliki teret i bez prisustva radoznalog sveta skine onu “baku” i da je golišavu slika. U potpisu je još pisalo...”iz Topćidera”. Pred nama je bila golišava lepotica koja je zanosno provirivala iz nekog žbuna pokazujući fotografu svoje nago telo. Očevidno, fotograf nije bio bez talenta. Znao je da nađe ugao snimanja pa i ako je devojka bila gola, slika nije delovala vulgarno. Ta slika je sačekala ilustrovani časopis “Dugu” da bude objavljena osamdesetih godina XX veka. Da li je baš zaista snimljena u Beogradu, mogu da znaju samo oni koji se bave istorijom srpske fotografije.

O ovoj seriji Koviljkinih slika napisao sam tekst u “Svetu” 1989. koji može da se pročita u celini. Da li sam kasnije sreo Koviljku. Ne; tada jednom u Zagrebu i nikad više. Rado bih ovog januara 2017. dopisao kraj ove priče.

SVET - Koviljka Jarić
SVET - Koviljka Jarić

Koviljka Jarić. Objavljeno u nedeljniku “Svet” marta 1989. godine. Teskt i snimci Dragoslav Simić.

Ovim malim, ali izuzetno moćnim foto-aparatom, neverovatno praktičnim posebno za novinare, “Olympus”, model 1980?... urednik sajta Dragoslav Simić snimio je sve fotografije koje možete da vidite na stranicama Iz mog ugla. Napomena se odnosi pretežno na crno bele fotografije, takođe i na fotografije u boji snimljene ovim aparatom do 2009. godine. Šta se u fotografskoj tehnici dešavalo poznato je svima i nema smisla objašnjavati elektronske foto-aparate koje sada poseduju svi; da li i OKO za fotografiju, onaj specifični ugao za kadar, to je već drugo pitanje. (Postavljeno: maj 2016.)

Postavljeno: decembar 2016.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana