Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Aleksandar Zograf

Strip crtač

Jedna sasvim neobična priča

Ovu stranicu je osmislio, tonske zapise i fotografije snimio urednik sajta Dragoslav Simić

Iz ove sasvim neobične priče, izdvajam neke rečenice:

„Treba duboko biti ukorenjen u svojoj zemlji, a sa druge strane svet je pun ogromnih mogućnosti, i to je bio moj lični moto: mogućnosti postoje. I na mojim stripovima pisalo je: mogućnosti postoje. Verujem da nema ograničenja, sami ih stvaramo. Možete živeti u Pančevu, a objavljivati u Sietlu ili Pekingu. Sve je moguće i unapred treba ići kroz taj magloviti predeo života i verovati, sve je moguće i sve zavisi od vas...što sam svojim profesionalnim životom i pokazao.“

Aleksandar Zograf
Aleksandar Zograf

Aleksandar Rakezić alijas Zograf. Fotografije na ovoj stranici načinio Dragoslav Simić.
Snimak u Pančevu, u pozadini gradsko šetalište.

Iz biografije Aleksandra Zografa

Saša Rakezić, poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, je rođen 1963. godine u Pančevu. U jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine, a od početka devedesetih aktivnije objavljuje u inostranstvu, najpre u Americi, gde je njegove radove objavljivao jedan od najpoznatijih izdavača alternativnog stripa u svetu, Fantagraphics Books iz Sijetla. U skorije vreme knjige stripova ovog autora objavili su L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji, MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj, Nyitott Könyvműhely u Mađarskoj i Kapsimi u Grčkoj, dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Takođe, njegovi radovi su se pojavili u časopisima širom sveta, od švedskog Galago do američkog The Stranger - među listovima sa kojima je uspostavljena dugogodišnja uspešna saradnja je italijanski nacionalni nedeljnik Internazionale. Počev od 2003, nezavisni nedeljnik Vreme iz Beograda redovno objavljuje po dve strane stripa Aleksandra Zografa.

Govori Aleksandar Zograf, prvi deo

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Govori Aleksandar Zograf, drugi deo

Slušaj:     (mp3)

Stripove Aleksandra Zografa u Beogradu objavljuje „Vreme“.

Dopisnica iz Buljkesa RGB 01
klikni na sliku za uvećanje
Dopisnica iz Buljkesa RGB 02
klikni na sliku za uvećanje

O Buljkesu detaljnije na linku:

„Buljkes“, grčka republika u Jugoslaviji
Istraživanje istoričara profesora Milana Ristovića: Eksperiment Buljkes, „grčka republika“ u Jugoslaviji, 1945. ~ 1949. Sporazum u Varkizi je trebalo da stvori uslove za političko rešenje krize u Grčkoj i kraj krvavih sukoba koji su izbili u decembru 1944. u Atini. Uključivao je i razoružanje jedinica ELAS-a . Zauzvrat, pripadnicima ELAS-a osumnjičenim za "ratne zločine" bila je obećana amnestija. Dogovoreno u Varkizi najradikalniji pripadnici ELAS-a smatrali su i tumačili kao "kapitulaciju". Za nekoliko hiljada pripadnika ovog pokreta novo stanje od sredine januara (i prekida vatre), odnosno, sredine februara 1945. (kada je ugovor potpisan), bilo je neprihvatljivo i radije su se odlučili na emigraciju. Većina je izabrala odlazak u Jugoslaviju. Vidi “Gosti sajta”.

Knjige stripova Aleksandra Zografa

Como_fui_bombardeado_por_el_mundo_libre.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Storie_Fandango_Libri_&_Coconino_Press-Italy_2010.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Psychonaut_number_1.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Greek_Book.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Vestiges_du_monde.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Osveta_crvene_vestice.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Srecan_sto_sam_ziv-izdvojeno_CMYK.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Regard_Moderne_new.jpg
klikni na sliku za uvećanje
Vzlet_naslovnica RGB
klikni na sliku za uvećanje
Doživljaji Mike Miša
klikni na sliku za uvećanje

Strip:
Mika Miš, srpski junak, deo teksta Saše Rakezića

Iz štampe su upravo izašli Doživljaji Mike Miša, reprint stripa sa avanturama srpskog alter ega Mikija Mausa koje je 1932. objavljivao beogradski dečji list "Veseli četvrtak".Knjigu je priredio Zdravko Zupan, a objavili edicija "Zlatno doba" i Kulturni centar Pančevo, 2014.

Uz izuzetak nekolicine eksperata (kao što je Didije Gez), na Zapadu je još uvek prilično teško pronaći nekoga ko je uopšte čuo za postojanje nekakve strip scene u predratnom Beogradu.(pre 1941. godine). Istina je da je, nakon izuzetno surovih prilika koje su doneli okupacija i Drugi svetski rat, a zatim i politička previranja u regionu, čitava ta obećavajuća strip scena bila oštro prekinuta u svom razvoju, nakon čega su i njeni protagonisti praktično pali u zaborav. Međutim, bila je to svakako jedna radijantna i živopisna scena, koja nije mnogo zaostajala za strip produkcijom i mnogo prosperitetnijih evropskih zemalja.

Aleksandar Zograf
Omiljeno prevozno sredstvo svih Pančevaca

Mika Miš, srpski junak

Mika Miš

Postavljeno: novembar 2014.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana