Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Boris Vukobrat

"Legija časti za biznis"

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Oprema ove stranice: ton i fotografije Dragoslav Simić urednik sajta.

Iako sam Borisa Vukobrata video samo jedanput u njegovom poslovnom prostoru u Parizu 1998. godine, smatram ga jednim od donatora sajta, mada u to vreme nisam ni u snu mogao da pomislim da ću ikada pokrenuti ovaj sajt. Danas 2016. godine ova elektronska platforma je veliki medijski projekat.

Pogled na Pariz sa Sakrkera
Pogled na Pariz sa Sakrkera

Pogled na Pariz sa Sakrkera

Priča počinje aprila 1998. iz srca Beograda, iz ulice Kneza Mihaila. Tog prolećnog dana u šetnji, sreo sam koleginicu Ljiljanu Prvulović i njenog muža Vladu koji se upravo vratio iz Pariza. Pitali su me da li znam za Lazara Brankova koji je "jedan od najintrigantnijih ličnosti Titovog doba". Bio je 1948. otpravnik poslova jugoslovenske ambasade u Budimpešti. Krajem pedesetih osuđen je na doživotnu robiju i od Tita i od Staljina.

Parižani na velikom ekranu gledaju Olimpijadu
Parižani na velikom ekranu gledaju Olimpijadu
Grad opsednut turistima
Grad opsednut turistima
Poslovna zgrada u kojoj je smešten Vukobratov ured
Poslovna zgrada u kojoj je smešten Vukobratov ured
Iz kancelarije Borisa Vukobrata, pogled na Senu
Iz kancelarije Borisa Vukobrata, pogled na Senu

To pitanje odvelo me je u Pariz u kome je kao politički emigrant živeo Lazar Brankov. Međutim, do Pariza je trebalo stići. U Beogradu je postojala fondacija "Fondacija za mir i rešavanje kriza" osnivača i predsednika Borisa Vukobrata. Jednim pismom obratio sam se gospodinu Vukobratu i malo proširio "ugao posmatranja". Rekao sam razlog dolaska u Francusku, ali sam i upitao: Da li bih i sa Vama, gospodine Vukobrat mogao da obavim razgovor? Odgovor je započeo rečima: "Da, svakako. Razgovor prihvatam ponajviše iz razloga da predstavimo naša Pisma predsednika kao i ono što me je lično pobudilo na osnivanje Fondacije – to su odgovori na pitanja pristupa konstruktivnom rešavanju problema na tlu bivše Jugoslavije..."

Gutač vatre
Gutač vatre
Reka Sena
Reka Sena

Slike Pariza u prilogu treba da dočaraju ambijent u kome decenijama živi i radi Boris Vukobrat, dobitnik prve Legije časti za dobre poslovne odnose između Francuske i Rusije. Drugu je dobio iz ličnog fonda Predsednika Miterana za doprinos miru u regionu Balkana.

Tom prilikom Boris Vukobrat je svojim gestom dobre volje obogatio moje profesionalno i životno iskustvo, pa je i ovaj sajt bogatiji za dva života: Vukobrat Vidi i Lazar Brankov Vidi.

Boris Vukobrat i Branko Maširević
Boris Vukobrat i Branko Maširević

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Boris Vukobrat
Boris Vukobrat

Boris Vukobrat tokom snimanja razgovora sa Dragoslavom Simićem koji sada možete čuti na sajtu u celini,
1998. godine u Parizu.

Slušaj 1.deo:    (mp3)

Slušaj 2.deo:    (mp3)

Slušaj 3.deo:    (mp3)

Zapis Dragoslava Simića na koricama “Knjige koja govori”, 1998. godine

Razgovarao sam sa Borisom Vukobratom u Parizu, juna 1998. godine. U kolekciji KNJIGA KOJE GOVORE ovo je još jedan naslov koji treba da ostavi utisak o vremenu, ljudima i događajima koji su krajem dvadesetog veka činili naš svet. Kada sam pre više godina započeo ovaj posao nisam želeo da predviđam političku budućnost naše zemlje. Međutim igrom slučaja ili nekom višom silom koja nije dokučiva našim saznanjima, moji tonski zapisi postali su autentičan izvor - živa istorija o svemu što je bilo ili će se možda dogoditi. Zato i ovaj naslov nema pretenzije da predvidi, ali nosi poštenu želju da se jedna nesvakidašnja ličnost kao što je Boris Vukobrat nađe svojim glasom licem u lice sa auditorijumom. Možda strateška budućnost Balkana pripada njegovim idejama.

Boris Vukobrat rođen je 1940. godine u Zagrebu. Po nacionalnosti je Jugosloven. Smatraju ga jednim od najuspešnijih poslovnih ljudi na Zapadu. 1992. godine osnovao je Fondaciju za mir i rešavanje kriza.

Iz sadržaja:

O imenu Vukobrat. - Otac kod vojvode Đujića. - Razdvojen od majke. - Vreme okupacije u Zagrebu kod Marije Logar. - Batine zbog Pavelića. - Detinjstvo po domovima. - Gimnazija u Banja Luci i "Jedanaesta beogradska". - Sukobi na Filozofskom fakultetu sa profesorima Veljkom Koraćem i Mihajlom Markovićem. - Student Više škole za spoljnu trgovinu. - Odlazak u Pariz 1965. - Građevinski radnik. - Zaposlenje 1. januara 1973. godine u KOPEŠIMU, vodećem preduzeću u trgovini naftom. - Američki kapital i prvi ugovor sa Rusima. - Petrolejska kriza. - Na mestu predsednika KOPEŠIMA. - Jugoslavija kao poslovni partner. - Biroi KOPEŠIMA u svim republikama SFRJ. - Monopolistička ponašanja Geneksa, Ineksa, Astre, Ine. - Kuća u Cavtatu i poljoprivredno dobro u Konavlima 1979. - Procvetala farma. - Proizvodnja mleka i jaja kao hobi. - Ante Marković "diletant u ekonomiji i politici". - Za vreme građanskog rata 1992. godine razoreno imanje. - Gubitak domovine. - Novi režim u Zagrebu. - Fabrikovanje mržnje među narodima. - 3. maja 1992. godine izjava za Figaro: "Priznanje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske istorijska greška Zapada." - Ideja nove Jugoslavije na osnovama regionalizacije zemlje. - Princip direktne demokratije, uvažavanje pojedinca. - Partije u svim bivšim republikama pokazale se politički nezrelim. - Budućnost prostora građansko društvo. - Šta je Fondacija za mir i rešavanje krize?! - Gde počinje politika, gde prestaje Fondacija. - Vlast je na prvom mestu. - Odgovornost. - "Slučaj Vukobrat". - Uslov za uspeh, konsenzus svih.

Boris Vukobrat - pismo
klikni na sliku za uvećanje

Postavljeno: januar 2016.

Vidi fotografije

Vidi "Knjige koje govore"

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana