Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Koncentrični krugovi dokumentarnosti – "Srpski specijaliteti"
u radiofonskoj interpretaciji Dragoslava Simića

Iz knjige Ranka Burića

Odolevanje nemaru


Nikac od Rovina
„Đetići u parlamentu“ radio adaptacija

Đetići u parlamentu
U vreme kralja Nikole Nikac od Rovina napisao je ovu komediju. Fotografija autora nije sačuvana, a njegova bista može se videti u Cetinskom parku.

Ranko Burić: Sklonost umetnosti nagnala je Dragoslava Simića da iskorači iz kruga intervjua i dokumentarnih reportaža (dakle, iz glavne mu delatnosti) i namamila ga u poslove radio-adaptacije. On je za radio prilagodio tekst Đetići u parlamentu koji je napisao autor pod pseudonimom "Nikac od Robina", a koji je premijerno emitovan polovinom devedesetih. Lektor je Radmila Vidak, muzički saradnik Jovana Stefanović, a dobri saradnici Simićevi, reditelj Miroslav Pavićević, ton-majstor Dejan Ivanović i glumci: Predrag Laković, Srboljub Milin, Vladan Živković, Božidar Pavićević, Ivan Jagodić, Miodrag Milovanov, Borivoje Stevanović, Dragoslav Ilić, Borivoje Kandić, Dušan Golubovski, Zoran Rankić, Gojko Baletić, Vidoje Vuletić, Milutin Butković, Mirko Đerić i Petar Perišić. Čitav pobrojani tim shvatio je autorovu nameru i lepo ju je radijski iskazao. Ni oni među nama, koji sa ponosom ističu svoje crnogorske pretke, neće odoleti izrazitoj uverljivosti te predstave u kojoj se na jedan humoristični način slika parlamentarni život u Crnoj Gori za vlade kralja Nikole, usred poslanika a na osnovu posečenih turskih glava, nedoumice oko glasanja, rata, telefona, konja, izbora). Nije reč o izvrgavanju ruglu o čemernom zameranju, već predstava koja slika nedozrelost našu, jer takvi smo kakvi smo. Simić je izgradio sopstveni stil dokomentarnog radijskog izražavanja – osobit i prepoznatljiv. Njegove reportaže i dokumentarno-dramske emisije nisu uzalud rado slušane, hvaljene i nagrađivane; neke od njih zaslužuju podrobno razmatranje.

Miroslav Pavićević
Miroslav Pavićević, reditelj radio komedije “Đetići u parlamentu”
i kao glumac u ulozi kralja Nikole
Saborci kralja Nikole
Saborci kralja Nikole, gledali su na Cetinju “Đetiće u parlamentu” početkom prve decenije XX veka. Fotografiju snimio urednik sajta Dragoslav Simić 1988.

Slušaj - 1.deo:      (mp3)

Slušaj - 2.deo:      (mp3)

Postavljeno: maj 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana