Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Đorđe Lebović

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Đorđe i Zlata Lebović
Đorđe i Zlata Lebović
snimak iz Izraela 1995.

2005. godine posle smrti Đorđa Lebovića, emitovao sam ovu dokumentarnu emisiju na Drugom programu Radio Beograda, koju možete čuti na sajtu. Njegova supruga glumica Zlata Lebović dala mi je sve priloge koji se mogu videti. Zamolio sam Đorđa Malavrazića da da svoj osvrt na život i delo Đorđa Lebovića sa kojim je kao urednik programa sarađivao.

Đorđe Malavrazić o Đorđu Leboviću:

Slušaj:     (mp3)

Prema VIKIPEDIJI ovo je kratka biografija Đorđa Lebovića.

Rođen je u Somboru 1928. godine. Kao petnaestogodišnjak, zbog svog jevrejskog porekla, biva interniran u zloglasne nemačke koncentracione logore Aušvic, Mauthauzen i Saksenhauzen. Gorka iskustva stečena u ratu ostaviće kasnije dubok trag u njegovom delu. Nakon rata, 1947. godine započinje studije na Tehničkom fakultetu u Beogradu, odakle 1948. prelazi na Odsek za filozofiju Filološkog fakulteta gde diplomira 1951. godine. Već tokom studija radi kao novinar na Radio Beogradu i u humorističkom listu „Jež“, a nakon studija postavljen je na funkciju kustosa u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu koju obavlja tokom 1954-55. godine, ostavljajući pri tom najobimniji rukopis, pisan rukom, „Prva inventarska knjiga Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu“. Od 1955. upravnik je Letnje pozornice, a od 1960. upravnik beogradskog Izložbenog paviljona. Bio je upravnik drame u Beogradskom dramskom pozorištu od 1979. do 1981. godine.

Đorđe Lebović
Đorđe Lebović, snimak iz Izraela
Đorđe Lebović
Mladi Lebović

Đorđe Lebović je osnivač i prvi predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Pored pozorišnih, radio i televizijskih drama, radio je scenarije nekih od najpoznatijih filmova sa prostora Bivše Jugoslavije, kao što su „Valter brani Sarajevo“ i „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Šibe Krvavca.

U svojim dramama, evocirajući uspomene tragičnog detinjstva, Lebović je pokušavao doći do odgovora na pitanja vezana za najdublje i najzaumnije procese koji u ljudima pokreću žeđ za destrukcijom u uslovima stvorenim ratom.

Umro je u Beogradu 2004. godine.

Slušaj:     (mp3)

Jedno lepo pismo pronađeno u knjizi "Semper idem" /"Uvek isto"/ koju sam dobio od gospođe Zlate Lebović da skeniram korice.

Đorđe Lebović, Korice knjige Semper idem
Đorđe Lebović, Korice knjige Semper idem

From: Radics Viktoria
To: Sava Babic
Sent: Tuesday, april 04,2006 10:52 PM
Subject: Lebovic

Dragi Savo

Pročitala sam Lebovića, i moram ti reći, da davno nisam imala takvo čitalačko zadovoljstvo, sasvim sam oduševljena sa knjigom. I zamisli još, kuća koju pisac jednom spominje, da je tamo rođen na Apatinskom putu, samo su se posle brzo odselili, to je moja rodna kuća, ako se ne varam. Bio mi je veliki doživljaj čitati o tom zaista originalnom multikulturalnom Somborcu, što ja već nisam poznavala, samo po tragovima. A o propasti još nikad nisam čitala tako ubedljivo, uverljivo, detaljno, životno.

Velika dirljiva, izvrsno napisana, autentična knjiga. Hvala ti!

Naravno da bi htela prevesti. Potražiću ovde jevrejskog izdavača. O, kako bih bila sretna, kada bi dobila mogućnost, da prevedem ovaj memoar.

Imam jednu molbu. U pogovoru Vasa Pavković piše o jednoj antologiji, koja sadrži Lebovićev tekst o Aušvicu: Živi i mrtvi, Razgovori sa Jevrejima, Beograd, 2002. Molim te, nabavi mi tu knjigu, ili fotokopiju Lebovićevog teksta.

Još jednom ti hvala, najsrdačnije pozdravi Lebovićevu ženu, Zlatu, i reci i joj da čestitam.

Još samo nešto: dok sam čitala srpski tekst, često nisam znala, da li figure sad u stvari qovore srpski, mađarski ili nemački...

Pozdrav
Viktorija

postavljeno: jun 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana