Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

“Istinitost i poštenje su temelji svega pa i novinarstva”

Dragan Mitov Đurović novinar, Podgorica

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Dragan Mitov Đurović
Foto D. Simić
Dragan Mitov Đurović
Foto D. Simić

Pustite me da govorim
Dok ima vatre u meni
Možda ćemo jednom moći
Da to što kažemo dodirnemo rukama

Branko Miljković

Putovao, gledao, slušao i zapisivao Dragan Mitov Đurović

ŽIVI PAMTI PIŠI

Pored pepeljaka đe mi je za đetinjstva bilo mjesto, učio sam da ćutim, slušam i pamtim. Poslije, kada sam nešto škole završio, uz ranu podršku učiteljice Joše Kalezić i profesora Dragiše Perovića, počeo sam da pišem.

Stidljivo, ali uporno.

Iz te prepune kašete, izdvojio sam priče mojih bližnjih i prijatelja porodičnih, od kojih većini „duša u božijoj bašti caruje”. Slušao sam njihovo pripovijedanje, otvorenih ušiju i očiju, učio pravila života, koja sam vavijek poštovao i koja, nažalost, više ne važe.

Pohranio sam pisanije u panjegu - udubljenje u zidu nedaleko od ognjišta i veriga, đe su roditelji čuvali šaku soli, knjigu živih i mrtvih, sveto pismo odrtih korica, svijeću ako neko od bližnjih počine i koju paru, ako se do nje moglo doći.

Panjega - prvi crnogorski sef bez vrata i ključeva, bez šifri i skrivenih odaja, zabranjen za đečinje oči, sveto mjesto za namjernike i prijatelje, za rodbinu i roditelje.

Panjega - mali spomenar o vrlinama i manama, o običajima, ćudima i ljudima, o vremenu i teškom bremenu, knjiga koju darujem prijateljima uz zahvalnost Radio Titogradu koji je golobrado momče žute duge kose primio poodavno u svoju majstorsku radionicu i pružio mu utočište sve do sijede brade i dalje preko „Bisernice” đe su priče prvi put objavljene, do talasa Radija Crne Gore čiji dužnik ostaje reporter

Dragan Mitov Đurović

Dragan Mitov Đurović - knjiga Panjega

Iz recenzije
Radojica V. Bulatović

Dragan Mitov Đurović je „sa vatrom u sebi” zapisao, sabrao, sazdao i /do/pisao svojevrsnu zbirku mudrosti, pomena i opomena. Osobenim, prepoznatljivim reporterskim rukopisom i kazivanjem Đurović je ove priče /prvo/ podario svojim slušaocima, slušaocima Radija Crne Gore, da posredstvom „pametne kutije” mudre riječi stignu u svaki dom - do vremešnih i nepokretnih, do bogata i siromaha, do plahe mladosti i azgine „elite”. Samo majstorima besjede, poput Dragana Mitova, basta kratko a mudro zborit...

Pred mikrofonom izgovorena riječ je poput „vodenog cvijeta” - osuši se kada je uberemo - a riječ zapisanu na hartiji, možemo da „dodirnemo rukama” i upamtimo...

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Dragan Mitov Đurović
Foto D. Simić
Dragan Mitov Đurović
Posle 70 godina, u Beogradu je od 7 do 10. marta 20023. održana 30. generalna skupština i kongres Svetske federacije veterana, kada je Srbiju posetilo 113 delegata iz 40 zemalja sveta. Predstavnik Republike Crne Gore bio je Dragan Mitov Đurović.
Foto D. Simić

Panjega - mali spomenar o vrlinama i manama, o običajima, ćudima i ljudima, o vremenu i teškom bremenu, ~ bio je izvor i za ovu emisiju Govori da bih te video, Radio Beograda 2. Link https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-2/5160842/panjega.html
Emisiju je pripremio Dragoslav Simić

Slušaj:     (mp3)

Dragan Mitov Đurović
Foto D. Simić
Dragan Mitov Đurović

Dragan Mitov Đurović

Ukratko iz profesionalne biografije:

*Novinar od 8.marta 1971.godine. Uređivao i vodio brojne radio emisije na radiju Crne Gore.

*Objavio: (Radio, televizija i novine) više od 650 reportaža * Knjigu o razvoju Radija u Crnoj Gori „Od Volujice do Podgorice” * Knjiga kratkih priča „Panjega” (tri izdanja), intervjua. „Da nas san ne prevari”, koautor je knjige „Iz panjega bjelopavlićkih” /devet hiljada zaboravljenih riječi/.

*Dobitnik novinarskih nagrada i priznanja (za reportažu u Parizu URTI svjetski RTV, zatim festivali u Ohridu, Brezojevici, Beogradu, Somboru. Nagrada za životno djelo RTV Crne Gore i brojnih drugih priznanja.

Jedna od priča iz knjige Panjega je

Kantar

Tuđe je nesrećno, oteto - prokleto.

Tuđa kuća i baština, prelipsana pa naslijeđena, nikome nije od nafak bila. Platiće neko koljeno, gladne noći zlosrećnika, što poroda nema, a umrije ka niko njegov, daleko od doma rodnoga, voljom tuđom, tuga im srce dofatila. Grijeh je veliki, koji ne pere suza nasilnica, ni riječ zahvalnica, koji ostaje da ga nedužni namiri, pravde zemaljske radi, jer sve ima i meru i cijenu.

Od cijene se ne mož zastiđet, ma mjere na kantar možeš vazda, učio je familiju Petar Savin iz Zaljutice u Goliji, koji je vijek s narodom provodio u tanka čojka vazda ponešto ljudsko naodio, a mladima zborio; "S kim dane trošiš - nemoj se ijedit i davijat". I koga među čeljadima probereš za prijatelja, poštuj ga dok te ne izda. A tader ćuti, ka zaliven. Sam panuo i sam se ubio. Nosi ranu i ništa ne zbori, kad zaraste samo će ti se jedne ure kazat. Grešnoj duši utočišta nema, nit pred bogom, niti pred ljudima. Otimaju obraza nemaju, ne pitaju šta je čije bilo, no poklope i nos pripodignu! Bi' rekao - more do koljena, a planine neđe do ramena. Ma polako potonja se piše.

Mirno spava bez grijeha duša, još mirnije bez duga se diše. Ko pojaše tuđu imovinu i zakuči što mu ne pripada, može imat zeru od napredka, ma to bogme neće biti zadugo. Jer davno je, zdravlja mi, rečeno, da je tuđe svakome nesrećno, a oteto da je i prokleto...

Postavljeno: mart 2023.

Ovo je druga emisija u kojoj govori Dragan Mitov Đurović

Slušaj:     (mp3)

Đ U R O V I Ć I

roditelji

Otac Dragana Mitov Đurovića
Majka Dragana Mitov Đurovića
Dragan Mitov Đurović - Levor
Levor
Dragan Mitov Đurović - Ljubav
Ljubav

Iz knjige Dragana Mitova Đurovića „Panjega“

Mišo Bulin i Bobo 1. septembar 1969.godine
Braća. Dragan stariji i Božidar mlađi
Božidar Đurović
Božidar Đurović, 31. januar 2023. Kolarac. Predstavlja knjigu „Vek slikan mikrofonom“

Dragan Mitov Đurović - pozivnica

POPODNE U ETNOGRAFSKOM MUZEJU, 19. APRIL 2023.

Sve fotografije na ovoj stranici, osim arhivskih porodice Đurović i korica knjige, snimio Dragoslav Simić

Biljana Đurović
Biljana Đurović
čita odlomke iz knjige Panjega

Slušaj 1.deo:      (mp3)

Slušaj 2.deo:      (mp3)

Učesnici
Učesnici
dr Saša Brajović
dr Saša Brajović

Slušaj:      (mp3)

Hadži Nenad Maričić
Hadži Nenad Maričić

Slušaj:      (mp3)

dr Ratko Božović
dr Ratko Božović

Slušaj:      (mp3)

Dragan Mitov Đurović
Dragan Mitov Đurović

Slušaj:      (mp3)

(Iz tehničkih razloga neki Đurovićevi prilozi neće moći da se čuju)

Slušaj:      (mp3)

Saša Srećković kustos Etnografskog muzeja
Saša Srećković kustos Etnografskog muzeja

Slušaj:      (mp3)

Etnografski muzej, Beograd
Etnografski muzej, Beograd
Dragan Mitov Đurović, završna reč

Slušaj:      (mp3)

P O S E T I O C I

Dragan Mitov Đurović
Dragan Mitov Đurović
Dragan Mitov Đurović
Dragan Mitov Đurović

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana