Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dr Dragoljub Mićunović

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Ovu stranicu je opremio Dragoslav Simić

Zapis urednika sajta

Doputovao sam jutarnjim vozom iz Zagreba u Beograd, 2. juna 1968. godine. Taksista, a potom i otac kod kuće, rekli su mi da je te noći došlo do nekih nemira među studentima u Beogradu. Razlog mog puta u Zagreb bila je dokumentarna emisija koja je nosila radni naslov "Život u studentskim domovima Beograda i Zagreba". Nosio sam sa sobom veliki težak reporterski magnetofon "nagru" koji je bio krcat pričama zagrebačkih studenata.

Magnetofon sam istog dana morao da vratim u Radio Beograd, a ova moja prva dokumentarna emisija koja je trebalo da bude emitovana na III programu radija, voljom urednika obrisana je godinu dana kasnije. Ostao je sačuvan samo deo teksta skinut sa trake, i to je sve.

Već sutra dan sa indexom Filološkog fakulteta koji sam uredno pokazao na ulazu u Kapetan Mišino zdanje, studentima štrajkačima koji su obezbeđivali ulaz, stupio sam u dvorište prepuno studenata.
Parole, govori, gužva, milicija na konjima oko zgrada fakulteta na Studentskom trgu.

Tada sam prvi put čuo za improvizovanom govornicom u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, jednog prosedog čoveka, mršavog, u kožnoj modernoj jakni, kako fascinantno govori, analizirajući političku situaciju i razloge koji su studente poveli u protest.

Bio je to Dragoljub Mićunović, jedan od profesora na katedri za Filozofiju koji su se našli na čelu ovog štrajka.

Žurnal:     (mp3)

Josip Broz Tito
Iz filmskog žirnala sa demonstracija juna 1968. Levo Stane Dolanc, desno Josip Broz

Lično sam ga upoznao devedesetih, a bolje 1998. kada sam snimio govorno izdanje, Vidi, u kome je ispričao deo svog života.

Tom prilikom dao mi je 8 traka, sa kojima nije znao kako tehnički da postupi, snimljenim na onim demonstracijama 1968.

Crno belu fotografiju profesora Mićunovića snimio sam u Njujorku avgusta 1990. godine na "Danima srpske dijaspore" koje je organizovao Majkl Radenković iz Kalifornije.

Na tim tonskim zapisima kojih je bilo mnogo, Vidi, i "Žurnal" Filmskih novosti iz Beograda, u kome je govorio Tito o demonstracijama.

Sledeće 1999. snimio sam Mićunovićevo viđenje događaja oko 1968. godine i taj materijal koji ovde prezentujem, poslužio je kao izvor za deo knjige o "68" Đorđa Malavrazića, u kome govori dr Dragoljub Mićunović.

Dr Dragoljub Mićunović
Profesora Dragoljuba Mićunovića snimio sam u Njujorku avgusta 1990. godine na "Danima srpske dijaspore"

Slušaj - deo 1:     (mp3)

Slušaj - deo 2:     (mp3)

Postavljeno: mart 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana