Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dragoljub Stošić

(1951. ~ 2007.)

Osnivač i predsednik Unije sindikata

Dragoljub Stošić

Prvo sam samo čitao vesti o Dragoljubu Stošiću, a onda sam ga 2005. godine upoznao lično. Zaista je bio borac i ta osobina koju je imao, zračila je iz njega. Reklo bi se, rođeni lider, snažan, duhom i fizički, jak čovek. Na moj poziv, došao je u emisiju uživo koju sada možete da čujete. Nisam napravio njegovu fotografiju tada iz jednog osnovnog i praktičnog razloga koji kako će se videti nije uvek siguran pokazatelj. Prevari se novinar i to se i dogodilo u ovom slučaju. Skovali smo plan i za drugu emisiju, pa ću onda slikati Stošića. Vreme je prolazilo, nismo snimili i drugu emisiju, a ja sam sa iznenađenjem i nevericom opet pročitao vest da se lider Stošić odselio zauvek.

Slušaj:     (mp3)

Zamolio sam Mariju Stošić da o svom ocu napiše kratak biografski tekst i da mi pošalje dve njegove fotografije koje su sada postavljene na sajt.

Marija Stošić:

Dragoljub Stošić je rođen 1951. godine.

Bio je predsednik sindikata vozača GSP-a, jedan od osnivača Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, jedan od osnivača Kuće pravde Strazbur i osnivač i predsednik Unije sindikata.

Jedan je od najodlučnijih boraca za ljudska prava i prava radnika u Srbiji devedesetih godina XX veka, jedan od nosilaca demokratskih promena u Srbiji, učesnik demonstracija koje je predvodila koalicija „Zajedno“, organizator velikog broja velikih štrajkova, zbog čega je označen i kao „Simbol, protesta 90-ih“.

Bio je jedini sindikalni lider koji je dva puta hapšen od strane vlasti i zbog toga je, kako je i sam govorio, bio sindikalni lider čija je biografija potpuna.

Dragoljub je bio i domaćin „Čuvara vatre“, a njegova hrabrost je dostigla vrhunac kada je obukao majicu sa likom Zorana Đinđića i otišao pred Specijalni sud, sve u vreme vlade Slobodana Miloševića.

Uvažavan je od velikog broja novinara i političara. Mnogi su to javno pokazivali, a neki, kako to u životu biva, nisu smeli. Moj otac je uvek govorio da za njega najveći značaj imaju radnici za čija se prava zalagao.

Dragoljub Stošić je obeležio jedno vreme koje je za nama, od 90-ih godina do danas.

Umro je 2007. godine, posle kraće i teške bolesti.

Postavljeno: mart 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Povelja za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“

U znak sećanja na velikog borca i oličenje hrabrosti Dragoljuba Stošića, NVO „Kuća pravde Strazbur“ i „Unija sindikata“ ustanovile su Povelju za građansku hrabrost koja nosi njegovo ime i simbolično se dodeljuje ljudima koji su borci za ljudska prava i pravdu, koji prkose i javno se suprotstavljaju autokratskim pravilima ponašanja i živjenja i koji zbog svog javnog delovanja žive pod pritiscima i pretnjama, a zbog uverenja i hrabrosti nikada ne odustaju u borbi za bolje sutra.

Povelja za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ je ustanovljena u novembru 2007. godine odlukama UO NVO „Kuća pravde Strazbur“ i IO sindikalne organizacije „Unija sindikata“. Ova Povelja se tradicionalno dodeljuje svake godine.

Dobitnici prethodnih godina:

2007.
1. Svetlana Lukić i Svetlana Vuković – urednice emisije „Peščanik“
2. Predrag Sarapa – novinar i urednik emisije „Problem“
3. Sindikat PIK Zemun

2008.
Verica Barać – nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije

2009.
1. Rasim Ljajić – predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom
2. Zoran Panović – novinar i glavni i odgovorni urednik lista „Danas“

2010.
1. Predrag Koraksić Corax – karikaturista
2. Vukašin Obradović – predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije

2011.
1. Prof. Dr Dragana Jovanović – bivša sekretarka za zdravstvo Grada Beograda, predsednica NVO „Doktori protiv korupcije“
2. Vladimir Radomirović – novinar i urednik sajta Pištaljka
3. Ljubomir Živkov – novinar i urednik emisije „Retrovizor“

2012.
1. Tanja Janković – novinarka, nekadašnja saradnica emisije „Insajder“, autorka knjige „Devojka iz Bondstila“, autorka sajta Trojka
2. Prof. Dr Čedomir Čupić – profesor Fakulteta političkih nauka i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crna Gora, nekadašnji član odbora Agencije za borbu protiv korupcije
3. Nacionalna koalicija „Razvoj DA, površinski kopovi NE“ iz Lubina

2013.
1. Aida Ćorović – osnivačica novopazarske NVO „Urban In“ i nekadašnja direktorka te organizacije
2. Marko Somborac – autor Blic-stripa

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana