Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dragomir Olujić ~ Oluja

Politički profil pobunjene generacije osamdesetih

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Dragomir Olujić ~ Oluja

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

O ovim događajima prilažem odlomak iz memoarske knjige Nebojše Popova:

KAKO SMO DOSPELI DOVDE,
Sećanje (1939 ~ 2015)

Zrenjanin, Res publika, 2015.

/Strana 89 ~/

Povod za zamah nove „čistke“ bilo je okupljanje jednog od kuć­nih univerziteta u stanu Dragomira Olujića, uoči Uskrsa 1986, na kojem je uvodno izlaganje imao Milovan Đilas, najpoznatiji komu­nistički disident. Angažovane su zamašne policijske snage i uhapše­no je oko 30 ljudi. (Slučajno sam izbegao ovo hapšenje jer sam od- ranije imao zakazan jedan sličan skup u stanu Jagoša Đuretića sa Dobricom Ćosićem, Ljubomirom Tadićem i Svetom Stojanovićem.) A koliko poznajem uhapšene, mogu da tvrdim da ne samo što nisu činili nikakvu političku organizaciju,.nego su i po osnovnim idejama bili veoma različiti: boljševici, trockisti, novolevičari, socijaldemo­krate, liberali, anarhisti... Većina je ubrzo puštena iz pritvora, gde je zadržano šestoro uhapšenih. (U pritvoru je ostao Radomir Radović, inače preokupiran sindikalnim organizovanjem radnika; posle izvesnog vremena familija ga je pronašla mrtvog u jednoj vikendici u okolini Beograda; na godišnjicu smrti okupljali smo se na njegovom grobu kao prijatelji koji su tražili objektivnu istragu, bezuspešno.) Pokrenuta je zamašna istraga koja je obuhvatila preko 200 svedoka о bilo kakvom učešću u opozicionoj delatnosti. Zahuktavao se naj­spektakularniji montirani politički proces, ne na razvalinama „lage­ra11 nego, da ironija bude veća, u Beogradu, gde je bio pružen naj­snažniji otpor sovjetskom staljinizmu. Lov na „neprijatelje“ izgledao je kao ribolov kočara koji zabacuju toliko moćne mreže koje sku­pljaju i mlađ po dnu mora tako da se zatire i samo seme ribljeg roda.

Najvidljiviji lik ovog procesa, poznatog kao „proces šestorici“ je sudija Okružnog suda u Beogradu, Zoran Stojković, isti onaj koji je tri godine ranije izrekao presudu mojoj knjizi da bi dvadesetak godina docnije postao ministar pravde u vladi Vojislava Koštunice. Uz odgovarajuću medijsku pompu, predstava je zaista izgledala spektakularno. Menjala se optužnica, nemušto su izvođeni dokazi, optuženi su postajali tužioci... Na kraju, izrečena je simbolična pre­suda Olujiću, a brutalna Miodragu Miliću, urbanoj legendi Beo­grada, onom Miči Doktoru koji je svakom radoznalcu obezbeđivao literaturu za proučavanje istorije kritičke misli u svetu i Srbiji.

Kada sam saznao da su neki od „šestorice“ - Pavluško Imširo- vić, Milan Nikolić i Miodrag Milić - stupili u štrajk glađu - našao sam se u iskušenju da zatražim pomoć u samom vrhu vlasti. Po­tražio sam Ivana Stambolića, prijatelja iz studentskih dana... Moju zabrinutost zbog jačanja staljinizma u zemlji protumačio je kao posledicu neosnovane dra­matizacije nekih događaja a što se tiče glavne teme, stradanja ljudi u jednom sumanutom suđenju, imam utisak da je to ozbiljno shva­tio... Mada ne znam šta je konkretno preduzeo, izvesno je, bez precenjivanja vlastite uloge, da je proces ubrzo okončan...

Postavljeno: decembar 2015.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana