Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Emigrantski goli otok
Gojka Petrovića i Save Novakovića

Snimljeno u Mađarskoj 1992. godine

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Poštovani Gospodine Simiću,

Vaše pismo sam primio s velikim zakašnjenjem. To je i ništa drugo razlog kašnjenja mog odgovora.

Sudeći po Vašem pismu, želja za susretom i razgovorom je obostrana. Zato Vas ja i moji prijatelji pozivamo da skoknete do Pešte i da nam budete gost. Mi živimo veoma skromno, ali Vas uveravam da za vreme boravka u Budimpešti, nećete ostati gladni, a imaćete i gde da prespavate.

Mi za Vas i Vašu emisiju imamo toliko materijala da bi mogli od njega napraviti celu knjigu. Imaćete mogućnost da razgovarate i sa “starosedeocima” i sa “došljacima”. Za reportažu sa starosedeocima predlažem naslov “Prekršteni Srbi”. A za reportažu o “starosedeocima” naslov “Emigrantski Goli otok”.

potpis - Dr. Gojko Petrović

Do viđenja u Budimpešti!
Dr. Gojko Petrović

Bp. 10. 08. 1992.

Dr Gojko Petrović
Dr Gojko Petrović
Sava Novaković
Sava Novaković

Priča Gojka Petrovića i Save Novakovića trebalo je zbog svoje dramatičnosti da bude postavljena na sajt odmah posle formiranja ove elektronske izložbe. Ali kako to obično biva, ceo tonski i foto materijal vezan za ovu temu je bio izgubljen dok se slučajno jednog dana tokom neke pretrage, toliko traženi “eksponati” nisu pojavili na svetlu dana.

O čemu se u njihovoj priči radi?

Iz pisma koje vidite, ispisanim pisaćom mašinom, datiranim u Budimpešti, Bp. 10. 08. 1992. sačuvan je samo poziv novinaru, a tema se može nazreti kroz predloženi naslov: “Emigranstki goli otok”.

Gojko i Sava kao sasvim mladi ljudi emigriraju 1948. godine iz Jugoslavije u Mađarsku. Iz tog vremena ostali su stihovi pesme:

“Druže Staljo /je Staljin/, ceo narod pita, ko je nama školovao Tita.
Kompartija školovala Tita da se bori protivu bandita”.

Komunistička Jugoslavija na čijem je čelu bio Tito, suprotstavila se komunističkom Sovjetskom savezu i Staljinu. Došlo je do raskola među jugoslovenskim komunistima koji su nesebično verovali Staljinu. Mnogi od njih završili su na Golom otoku, /vidi link Miljuša Jovanović sa Golog Otoka/, a drugi kao Gojko i Sava pobegli su iz zemlje. Taj njihov “goli otok” koji su doživeli u emigraciji jeste predmet ove pre svega iskrene i ljudske priče.

Kada je posle decenije u političkoj emigraciji oduševljenje Staljinom prošlo, dolazi do otrežnjenja. Slika prva sa početka emisije: Gojko stoji u potpunom rastrojstvu na mostu u Pešti i gleda jugoslovenski brod koji prolazi ispod mosta u pratnji ma]arske službe bezbednosti... On kaže:...” ...da skočim na njega sa mosta i u tome će biti neke simbolike da potičem otuda, iz Jugoslavije.”

Gojko je u Mađarskoj završio studije, doktorirao i oženio se, stvorio porodicu, stekao mirovinu. Sava takođe.

Kada smo se sreli u Pešti 1992, Jugoslavija se već raspala, a u BIH i Hrvatskoj je besneo građanski rat. Obojica su bili već u godinama i ta situacija u njihovoj zemlji rođenja nikako im nije bila jasna. Proveo sam kod njih tri dana u kućici na obali Dunava. Oni su zaista bili odlični domaćini. Gojko je imao auto, model trabant. Sa tim kolima čekao me je na stanici, sa njima me je ispratio. Vodili su me u obližnji gradić Srpski Kovin, upoznali me sa “starosedeocima”, pokazali mi najstariji pravoslavni manastir u Mađarskoj iz 1482. Upoznao sam poljoprivrednika Dušana Malića koji iz svog plastenika snabdeva Peštu paradajzom. /Vidi fotografije.../

Kada sam tri godine kasnije opet bio u Pešti, potražio sam Gojka. Njegova supruga Mađarica, govorila je srpski, suznih očiju mi je rekla da “njega više nam”. Tako sam znao da sam bio “poslednji živi glas” njegove zemlje u koju nikad više nije došao od 1948. godine. Pamtim Gojka kao živog svedoka istorije, mučenika, ali sa one druge strane. O svojoj zemlji je mogao samo da sluša, nikad da se vrati.

Emigrantski goli otok

Slušaj:      (mp3)

Postavljeno: jul 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana